• onze waardering

Het verraad van Montverre - Bridget Collins RECENSIE

Recensie: Het verraad van Montverre - Bridget Collins

Bridget Collins tovert met woorden in Het verraad van Montverre

In Het verraad van Montverre neemt Bridget Collins haar lezers mee naar een school in de bergen en meer expliciet naar het grand jeu, een mysterieuze filosofische wedstrijd. Leo wint er een gouden medaille. Wanneer de partij hem wipt als Minister van Cultuur keert hij er terug. Het vliegt hem aan, omdat aan zijn eerder verblijf immense tragiek is blijven hangen.

Hij treft er in Claire een nieuwe magister ludi. Een vrouw nota bene in een wereld die daar niet aan toe is. Vanaf de eerste confrontatie bekruipt hem, Leo, een vreemd gevoel. Collins geeft het grand jeu een eigen invulling. De verrassende plot geeft het antwoord op de vragen die de lezer zich eerder vele malen stelt. Het schrijven van het beste spel staat voor Claire en Leo onder zware druk. Het gaat gepaard met een bezwaard geweten. De wederzijdse angst dat de ander zijn of haar gedachten leest. De vrees bij Claire dat de ingeboren krankzinnigheid op enig moment de genialiteit overtroeft.

Het verraad van Montverre is ook de bevestiging van het beweerde over haat en liefde die op één kussen slapen. Daar waar zelfs schimmen tot leven komen en muren spreken hult de auteur  tot in het finale gedeelte van haar epos samenhang in een ondoordringbare mist. Je beleeft de fijnbesnaarde gevoelens van de hoofdrolspelers alsof ze op jezelf betrekking hebben.  Een durend gevecht tussen sympathie en antipathie.

Een verhaallijn met vele afslagen; een literair doolhof waaruit je ontsnap met gefronste wenkbrauwen. Het omarmen van abstractie is niet iedereen gegeven. Dat vergt doorzettingsvermogen. Hoe groter geest, hoe groter beest….Ook aan dat gezegde lijkt Het verraad van Montverre te appelleren. Maar dan met steeds wel de verklaring van het hoe en waarom. Een verhaal met een grote lading magie. De invloed van de religie is er onmiskenbaar, maar wordt subtiel weergegeven.

Collins maakt er geen geheim van dat   het succes van haar debuutroman De Boekbinder, uitgegroeid tot een internationale bestseller, enige benauwenis opwierp. In die zin dat het voelde als een verplichting die glorieuze entree met haar nieuwe boek concurrentie aan te doen. Ze erkent dat ze zich in het thema liet leiden door Het Kralenspel, een briljante roman van Hermann Hesse. Haar grand jeu lijkt sterk op- het ongrijpbare spel dat Hesse opvoert: de combinatie van muziek, wiskunde en gedachtegoed in meditatieve sfeer. De schoolmeester als magister ludi.

Collins gaf aan het thema een geheel eigen invulling, verplaatst ons in een totaal andere wereld. Het is aan de lezer om antwoord te geven op de vraag of Het verraad van Montverre het succes van Hesse naar de kroon steekt en zich kan meten met de Boekbinder.

Recensie: Het verraad van Montverre - Bridget Collins

Het verraad van Montverre

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Zou jij alles op het spel zetten om de waarheid over je leven te achterhalen?

  Op Montverre, een exclusieve school in de bergen, worden de intelligentste studenten voorbereid op het Grote Spel, een mysterieuze wedstrijd. Léo nam ooit deel, maar hij verloor zijn passie voor het spel na een tragische gebeurtenis. Nu keert hij, in ongenade gevallen door een mislukte carrière, terug naar Montverre. De school is veranderd, een vrouw vervult nu de rang van Magister Ludi bij het Grote Spel. Hij voelt een vreemde connectie met haar: Léo en Claire baseren hun leven allebei op leugens. Terwijl het hoogtepunt van het jaar dichterbij komt, beginnen de muren geheimen te fluisteren...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

 • Boze zomer - Jan-Willem Anker

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen