• onze waardering

Bèta - Tomas Ross RECENSIE

Recensie: Bèta - Tomas Ross

In de jaren '90 is de wereld in totale verbijstering. Er is een dodelijk virus actief dat in rap tempo miljoenen slachtoffers eist. Er is geen vaccinatie of medicijn en de besmettingen gaan als de bliksem. De enige methode om het virus af te remmen is door middel van verandering van de maatschappij: geïnfecteerde mensen worden gemarkeerd met een getatoeëerd teken op hun voorhoofd en afgezonderd in speciale woonwijken.  Wanneer de dochter van Tom Weber overlijdt aan de gevolgen van Bèta, ontwikkelt hij met zijn zakenpartner een plan.

Het idee voor Bèta ontstond een lange tijd geleden. De eerste versie van het boek van Tomas Ross werd dan ook al in 1987 uitgebracht. De heruitgave van dit boek toont een markante cover: de gouden B op de zwarte achtergrond zal menig lezer naar zich toetrekken in de boekhandel. En bij het lezen van de achterflap zul je even aan je hoofd krabben. Want wie had toentertijd kunnen denken dat deze futuristische thriller zo dicht bij de werkelijkheid van de toekomst zou staan? 

Het thema is bijzonder actueel. De gehele wereld is in de greep van de coronapandemie en de vele ontwikkelingen in de maatschappij. De raakvlakken met het verzonnen bètavirus zijn realistisch en hierdoor weet Bèta de aandacht te trekken. Gelukkig kom je er al snel achter dat de Bètawereld een fantasiewereld is in de donkerste vorm. Ook de uitwerking is heel anders dan de verwachting schept. De ziekteverschijnselen zijn waarheidsgetrouw, maar het vertelsel gaat juist de andere kant op. Het dodelijke virus is namelijk alleen een middel om een doel te bereiken. Als je eenmaal geïnfecteerd bent met het virus, is er geen twijfel meer mogelijk: je gaat dood. Abel Pict, de zakenpartner van documentairemaker Tom, ziet mogelijkheden om zijn kapitaal uit te breiden en hij gaat hiervoor over lijken. Zijn oplossing is de hoofdlijn van het verhaal.

Ross begint zijn vertelsel met een gewone dag zoals alle anderen.  Een vrijpartij van Tom en zijn vrouw Loes wordt onderbroken doordat hun dochter Debbie hun slaapkamer instapt. Direct hierna wordt de toon van het boek anders, als we kennis maken met de zakelijke wereld waarin Tom en Abel actief zijn. Het amicale gedrag van de mannen heeft een flink contrast met hun werkterrein. Abel is een Amerikaan de bijzondere kijk op de plannen van deze vreemde snuiter zijn moeilijk serieus te nemen. Zijn accent wordt in geur en kleur uitgetypt en de combinatie met zijn joviale woordenschat zorgt dat delen van Bèta moeizaam weglezen.  

De schrijfstijl is gelukkig gemakkelijk, maar toch ontkomt het boek er niet aan om een ouderwetse klank te krijgen. Regelmatig verschijnen er woorden die tegenwoordig niet zo veel meer worden gebruikt. Eigenlijk is dit hartstikke zonde, want het maakt een tijdloos verhaal gedateerd. Ook worden er afkoringen en namen van instanties gebruikt die meer indruk hadden gemaakt als het beestje niet bij zijn naam was genoemd. Het uitschrijven ervan levert totaal geen meerwaarde en zorgt eigenlijk alleen voor chaos in het verhaal. Hetzelfde geldt voor karaktertrekken van bepaalde personages. Ze blijven oppervlakkig en hierdoor komen ontwikkelingen als verrassingen. Ze geven geen antwoord op vragen, maar zorgen juist dat er nog meer vragen oprijzen. Hoewel de tweede helft van het boek de goede kant op lijkt te gaan, is dit slechts een illusie en blijft het beloop gewoon vervolgen. De snelheid van het laatste deel zorgt ervoor dat de chaotische en verwarrende eerste helft geen tijd krijgt om te herstellen. Het resultaat is dat Bèta een rommelige samenhang is geworden. 

Het ontstaan van corona heeft de stoflaag over Bèta weggeblazen, maar eigenlijk was dat laagje stof juist de bescherming van de Gouden Stop- winnaar in 1987. Het heeft te weinig te bieden om opnieuw in de prijzen te vallen.

Recensie: Bèta - Tomas Ross

Bèta

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In 1987 verscheen van de hand van meesterverteller Tomas Ross een futuristische thriller over een dodelijk virus, Bèta, dat miljoenen slachtoffers eist. Ruim dertig jaar later is Bèta de angstaanjagende werkelijkheid geworden.


    Bèta speelt zich af in 1996. De wereld wordt opgeschrikt door een nieuwe ziekte die binnen een jaar anderhalf miljoen slachtoffers maakt. De wetenschap staat machteloos tegenover dit virus, dat elk huidcontact afstraft met een afschuwelijke dood. De maatschappij verandert totaal: steden raken ontvolkt, intermenselijke relaties zijn verboden. Iedereen probeert te overleven in geïsoleerde appartementen. Wie aan Bèta lijdt wordt geregistreerd door middel van een merkteken op het voorhoofd en verbannen naar speciale zones.

    Alleen de zeer rijken kunnen de plaag ontvluchten en een leven kopen op een onbesmette eilandengroep in de Stille Zuidzee. Tom Weber en zijn zakenpartner Abel Pict ontwikkelen in Amsterdam een plan om met hun vrouw en kinderen te ontsnappen. Een plan waarmee ze miljoenen kunnen verdienen aan de gruwelijkste ziekte die de mensheid ooit bedreigde.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen