• onze waardering

De zomer dat we Parijs bestormden - Clémentine Beauvais RECENSIE

Recensie: De zomer dat we Parijs bestormden - Clémentine Beauvais

De zomer dat we Parijs bestormden is het verhaal van Mireille, Astrid en Hakima die alle drie hun eigen reden hebben om op 14 juli in Parijs te zijn. Nadat ze tot de top 3 varkens van hun school zijn verkozen zoeken ze elkaar op en bedenken een plan om naar Parijs te kunnen.

Wat een heerlijk boek is De zomer dat we Parijs bestormden! Het is eigenlijk bedoeld als jeugdroman maar zal gewaardeerd worden door lezers van jong tot oud. Iedereen is ten slotte ooit jong geweest en kan zich alle (on)mogelijkheden van de puberteit nog wel herinneren. De typische puberopmerkingen van hoofdpersoon Mireille laten je met enige regelmaat hardop lachen en met haar sterke maar toch zorgzame karakter sluit je haar meteen in je hart. Ook al haalt ze haar moeder en stiefvader regelmatig het bloed onder de nagels vandaan, op haar reis realiseert ze zich extra hoe belangrijk ze voor haar zijn.

Het verhaal van De zomer dat we Parijs bestormden zit goed in elkaar. Vanaf de eerste pagina zit je in het verhaal en wil je het boek eigenlijk niet meer wegleggen. Clémentine Beauvais laat met dit verhaal duidelijk de veerkracht van een puber zien maar tegelijkertijd ook de kwetsbaarheid. Want door je schoolgenoten verkozen worden tot Varken is natuurlijk geen compliment. Daarmee geeft het boek ook een belangrijke boodschap mee over wat pesten met iemand kan doen. En hoe belangrijk vriendinnen in je leven kunnen zijn.

De schrijfstijl van Clémentine Beauvais is gemakkelijk leesbaar en zeer toegankelijk voor jong en oud. De goede leesbaarheid en toegankelijkheid van De zomer dat we Parijs bestormden maken dat het een goed boek is om jongeren enthousiast te maken voor lezen. De personages zijn goed uitgewerkt en vullen elkaar goed aan. De manier waarop Mireille, Astrid en Hakima elkaar leren kennen en bevriend raken is origineel en tegelijkertijd natuurlijk ook een beetje triest. Mooi is dat het verhaal tegelijkertijd bijzonder maar toch geloofwaardig blijft. Drie pubermeisjes alleen op de fiets naar Parijs gaat natuurlijk nooit gebeuren maar door ze te laten begeleiden door de oudere broer van Hakima, die zo zijn eigen redenen heeft om naar Parijs te willen, kan het ineens wel.

In Frankrijk werd De zomer dat we Parijs bestormden al verkozen tot beste jeugdroman van het jaar. Zeer verdiend en veelzeggend over de kwaliteit van De zomer dat we Parijs bestormden. Alles bij elkaar is deze jeugdroman van Clémentine Beauvais een echte aanrader en maakt het nieuwsgierig naar andere boeken van deze schrijfster.

Recensie: De zomer dat we Parijs bestormden - Clémentine Beauvais

De zomer dat we Parijs bestormden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als Mireille, Astrid en Hakima door medeleerlingen op Facebook worden uitgeroepen tot de drie lelijkste meisjes van hun school, is dat de aanzet tot een spectaculaire roadtrip. De meiden besluiten alles achter zich te laten en op de fiets naar Parijs te gaan. Ze willen partycrashen op het grote feest dat de president elk jaar op 14 juli geeft.

    Ze zijn nog maar nauwelijks onderweg of een journaliste schrijft een verontwaardigd stuk over de verkiezing, en er steekt een heuse mediastorm op. De drie worden uitgemaakt voor alles wat mooi en lelijk is: van vette varkens tot feministische rolmodellen. En ondertussen naderen Mireille, Astrid en Hakima Parijs. Komen ze het paleis van de president binnen? En wat willen ze daar eigenlijk doen?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen