• onze waardering

Slimme Rik 3 - Hocus pocus - Mark Parisi RECENSIE

Recensie: Slimme Rik 3 - Hocus pocus - Mark Parisi

Hocus Pocus is al het derde en voorlopig laatste deel in de reeks van Slimme Rik, een hippe graphic novel voor kinderen vanaf 8 jaar. Cartoonist Mark Parisi is razend populair in de Verenigde Staten. Met zijn Off  The Mark-cartoons verschijnt hij dagelijks in vele kranten en tijdschriften. Marty Pants, de Engelse naam voor Slimme Rik, is zijn eerste boekenreeks en de drie verschenen delen in Amerika verkopen goed.  Ze zijn vooral populair bij de liefhebbers van ander reeksen vol humor en animatie zoals Het leven van een loser of Dagboek van een muts. Wat de reeks zo aantrekkelijk maakt is de geslaagde mix van ingrediënten: humor, aantrekkelijke tekeningen, een ietwat vreemd gezin en bizarre avonturen.

Hoofdfiguur in Hocus Pocus is uiteraard weer de fantasierijke Rik Slim, die liever Slimme Rik genoemd worden. Hij is naar eigen zeggen een buitengewoon begaafd kunstenaar en doet niets liever dan tekenen. Dit avontuur begint met een conflict tussen Rik en de populairste jongen van zijn klas, Simon. Als Rik weigert zich te verontschuldigen, is het hek van de dam. Zowat alles loopt in het honderd en iedereen lijkt zich tegen hem te keren: de directeur, zijn ouders en zus, zelfs zijn beste vriendinnetje Puck. Rik is ervan overtuigd dat dit allemaal aan Simon ligt die over toverkrachten beschikt en iedereen in zijn macht heeft, ja, zelfs de wereld tracht te veroveren. Rik staat op als held en bindt de strijd aan tegen de ‘slechte’ tovenaar Simon.

In de Slimme Rik-reeks komen telkens dezelfde personages terug. Het is leuk als je de vorige delen gelezen hebt, maar je kan ze ook gerust als aparte verhalen lezen. De humor werkt aanstekelijk en de verschillende personages zijn op zijn minst bizar te noemen. Slimme Rik zelf is een verwarde chaotische jongen en doet wat denken aan Calvin (uit Calvin & Hobbes, Bill Watterson) , maar eigenlijk schetst Parisi hem als de gewone 8-jarige die  vooral in zijn eigen fantasiewereld leeft. Rik creëert zijn eigen verhalen, gelooft zijn eigen leugens en gaat er volledig in op. Tegenover hem staat dan zijn nuchtere vriendinnetje Puck die hem normaal weer met beide voetjes op aarde tracht te brengen. Alleen doet ze dat deze keer op een aparte manier en treedt ze minder op de voorgrond. Ze lijkt eerst de kant te kiezen van Simon, maar alles is schijn. Parisi heeft getekend en geschreven met zijn doelpubliek in het achterhoofd, maar vergeet daarbij ook de volwassen lezer niet. Af en toe zit er een knipoog in naar bekende songs zoals de ondertitels van elk hoofdstuk. Dat hij vaak moeilijke woorden gebruikt of voor kinderen misschien naar onbekende kunstenaars verwijst, deert eigenlijk niet, want de tekeningen maken alles bijzonder duidelijk en aanschouwelijk. De verhalen zijn zeer grappig en lezen vlot.  Slimme Rik heeft nu al zijn plaatsje verworven in de wereld van graphic novels voor kinderen.

Recensie: Slimme Rik 3 - Hocus pocus - Mark Parisi

Slimme Rik 3 - Hocus pocus

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Rik moet Simon zijn excuses aanbieden, maar Simon is verschrikkelijk. Het is overduidelijk: iedereen vindt Simon werkelijk betoverend, dus Simon is een boze tovenaar die mensen BETOVERT.

    Hocus pocus is het derde hilarische deel in de graphicnovelserie Slimme Rik van Mark Parisi. Vol grappen voor lezers vanaf 8 jaar, voor fans van Bram Botermans en Niek de Groot.

    Rik moet Simon zijn excuses aanbieden, maar Simon is verschrikkelijk. Het is overduidelijk: iedereen vindt Simon werkelijk betoverend, dus Simon is een boze tovenaar die mensen BETOVERT. Hoog tijd dat Rik in actie komt: deze kwaadaardige magiër moet worden ontmaskerd.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Dubbel geluk voor Zhong - Ina van der Beek

  • Zomervacht - Jaap Robben

  • Melodie van verlangen - Anne van der Valk

  • Slaves Dante 4 – Miriam Borgermans

  • Thuis - Mark Janssen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen