• onze waardering

Ik hou je vast - Marina Folkers RECENSIE

Recensie: Ik hou je vast - Marina Folkers

Millie is een journaliste die langzaam maar zeker hogerop probeert te komen bij The Guardian, waar ze werkt. Wanneer een mogelijkheid zich voordoet, biedt ze zich aan om een profilerend interview te doen met een succesvolle zakenman. Het probleem is echter dat de man die ze moet interviewen de liefde van haar leven is, die haar hart jaren geleden heeft gebroken. Tot overmaat van ramp doet hij net of hij haar niet kent, maar daar laat Millie het niet bij zitten.

Ik hou je vast is het vijfde boek van Marina Folkers. Net als haar voorgaande werken is ook dit weer een feelgood boek. Toch heeft het ook wat aspecten van een wat serieuzere roman. Het is namelijk niet allemaal rozengeur en maneschijn als het om het leven van Ethan gaat. Millie heeft geen idee waarom hij haar al die jaren geleden heeft laten zakken, wat haar erg verdriet doet. In eerste instantie kun je je als lezer haast niet voorstellen dat ze zo gek op Ethan is, want hij gedraagt zich als een enorme rotzak. Het is moeilijk hem te doorgronden, zowel voor Millie als voor de lezer. Omdat je vooral uit haar perspectief leest (met name in het begin van het boek) begrijp je zijn gedachtegang ook niet en dat maakt het nog lastiger om hem als personage leuk te vinden. Stukje bij beetje leer je meer over zijn verleden en wordt het duidelijker waarom hij zich zo afstandelijk gedraagt tegenover Millie. Toch duurt het heel lang voordat hij als personage leuk wordt, wat voor lezers een reden kan zijn om Ik hou je vast minder leuk te vinden. Millie lijkt nogal naïef doordat ze nog steeds zo weg van Ethan is, zelfs nadat hij haar vaak gekwetst heeft. Het is lastig te geloven dat ze nog steeds zulke warme gevoelens voor iemand heeft die ze al tien jaar niet gezien of gesproken heeft. Maar wanneer de twee weer met elkaar in contact komen, blijkt dat er van beide kanten nog veel onuitgesproken gevoelens zijn.

'Hou me vast,' had hij in de cottage gezegd. 'Hou me vast,' hadden zijn ogen gezegd toen hij vertelde dat hij bang was voor zijn afspraak [...].

'Laat me los,' waren zijn laatste woorden geweest...

- pagina 294

De titel van dit boek van Marina Folkers wordt vrij snel duidelijk. Millie en Ethan kennen elkaar al vanaf hun jeugd en waar Ethan nogal een waaghals was, durfde Millie niet zo veel. Toch deed ze dingen als hij het haar vroeg, omdat ze hem blij te maken. Dan stelde hij haar gerust door te zeggen: ¨Ik hou je vast!¨ Later heeft hij haar meerdere malen op het hart gedrukt dat ze hem los moest laten, maar dat was iets wat Millie niet kon doen. Daarom past de titel heel goed bij Millie en haar gevoelens voor Ethan, die haar ondanks haar genegenheid toch van zich af probeert te duwen.

Ik hou je vast is een mooi, emotioneel boek. Er komt veel meer bij kijken dan een jeugdliefde waaraan vastgehouden is en twee mensen die zich door hun problemen door proberen te worstelen. Wat goed gedaan is, is dat er veel aandacht voor de problematiek van Ethan is, doordat Millie besluit er onderzoek naar te doen. Ze schrijft er vervolgens een reeks artikelen over, waar mensen die een soortgelijk iets meegemaakt hebben op kunnen reageren. Om erachter te komen wat dat thema is, zul je het boek zelf moeten lezen. Als je dit bij voorbaat al weet, zul je veel minder in het verhaal gezogen worden - en dat zou zonde zijn.

Ik hou je vast van Marina Folkers is een mooi geschreven en goed uitgedacht verhaal. Voor liefhebbers van haar eerdere boeken of lezers die houden van drama, romantiek en toch ook de harde realiteit, is dit een echte aanrader.

Recensie: Ik hou je vast - Marina Folkers

Ik hou je vast

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    'Ik hou je vast' van Marina Folkers is een aangrijpende feelgoodroman over een heftig thema. Millie woont in Londen, waar ze een appartement deelt met haar beste vriendin en werkt voor The Guardian. Een relatie heeft ze niet, maar verder heeft ze een leuk leven. Eén keer per jaar, op haar verjaardag, staat ze zichzelf toe terug te denken aan Ethan, de man die haar hart gebroken heeft. Millie zit met te veel vragen om hem helemaal los te kunnen laten. Als ze voor haar werk een artikel mag schrijven over een bedrijf waar Ethan werkt, denkt ze dat dit de manier is om weer met hem in contact te komen. Maar Ethan doet net alsof hij haar niet kent. Marina Folkers' 'Ik hou je vast' is een prachtig verhaal dat je niet onberoerd zal laten.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen