• onze waardering

Een Dodelijke Opleiding - Naomi Novik RECENSIE

Recensie: Een Dodelijke Opleiding - Naomi Novik

Een Dodelijke Opleiding van Naomi Novik is het eerste deel van de nieuwe trilogie van deze schrijfster. Les één van de Scholomance reeks. 

In dit deel maken we nogal abrupt kennis met Galadriel Higgins, in het kort 'El' genoemd en haar uitgesproken mening. Ze leeft in een wereld gelijk aan onze wereld, ware het niet dat er aardlingen zijn, de gewone mensen en magiërs. Magiërs of tovenaars zijn alom geaccepteerd, maar ze leven apart van de gewone aardlingen, in groepen bij elkaar: enclaves. Ze verdienen hun levensonderhoud, door makkelijke aardling banen als dekmantel te nemen en verder diensten uit te voeren en voor sommige enclaves pakt dat heel goed uit. Er zijn echter ook arme magiërs, die geen connecties en bescherming hebben en daar is het leven moeilijk voor. 

Magie komt ook niet zomaar aanwaaien. Je moet je krachten opbouwen. Doe je dit om de goede manier, dan bouw je mana op. De goede magie, zuiver en puur. Heb je daar echter geen geduld voor dan haal je kracht uit levende dingen, zelfs uit mensen, dan bouw je slechte magie op: malia. De meeste magiërs nemen de korte weg en geven er niet om wat of wie ze opofferen om malia te verwerven. De kracht van malia heeft echter ook een enorme aantrekkingskracht op demonen en monsters die uit de aarde naar boven komen om zich tegoed te doen aan de magiërs en aardlingen. De bescherming van een groep magiërs is dan ook bijna een noodzaak. 

Scholomance, de magische school, die moet zorgen dat kinderen van magiërs hun krachten leren beheersen is een verzamelpunt van vooral malia kracht en daarom komen de demonen en monsters uit alle hoeken en gaten gekropen. De leerlingen redden het dan ook vaak niet tot hun eindexamen en zelfs het eindexamen is meer een overlevingstest. De school zakt namelijk ieder jaar dieper in de grond en dus dichter bij de monsters en als je het overleeft, moet je je tijdens het examen, naar buiten vechten... 

Onderling zijn de leerlingen ook rivalen van elkaar. De leerlingen die alleen mana willen gebruiken redden het vaak niet tegen de malia gebruikers. Vriendschappen worden niet aangemoedigd. Je medeleerling kan immers juist een moorddadige malia vergaarder zijn. Kortom het is een verraderlijke omgeving. 

El Higgins heeft geen connecties en zeker niet de bescherming van een rijke enclave. Ze heeft echter wel een enorme gave...al ziet zij het meer als een vloek. El heeft zo'n verborgen kracht, dat ze honderden  kan ombrengen met slechts een gebaar. Er is een voorspelling dat zij een 'vernietiger' zal zijn. Niet echt prettig voor haar dus. Mensen mijden haar ook als de pest. Ze weet haar kracht echter nog niet onder controle te houden en is bang dat als ze het gebruikt, ze misschien wel heel wat 'bijkomende' schade zal veroorzaken. Van haar kracht wil ze in zoverre gebruik maken dat ze tijdens haar opleiding een reputatie voor zichzelf wil opbouwen, zodat ze als ze eenmaal buiten is een fatsoenlijk leven voor zichzelf kan  maken zuiver op haar goede naam... alleen gooit een medestudiegenoot genaamd Orion Lake steeds weer roet in het eten. Orion Lake is een zoon van de Domina van New York. Rijk en goed beschermd door zijn familie. Wat voor El een kwestie van leven of dood is, is voor hem een spelletje en dat El zich stiekem eigenlijk wel tot hem aangetrokken voelt, maakt alles nog gecompliceerder. 

Wat ik verfrissend vond aan Naomi Noviks boek Een Dodelijke Opleiding is dat ze het concept magische school van een heel ander standpunt heeft benaderd. Er is niets vriendelijks, leuks en vriendschap bouwend aan Scholomance! Het is eerder een horror verhaal. Een boek over monsters, monsterlijke acties, rivaliteit, overleven en een zeer gevatte, wat cynische heldin...als je El zo mag noemen. Bij Naomi Novik zijn het tot nu toe altijd de vrouwen die de sterke personages zijn en El Higgins is daar geen uitzondering op. Het is een meisje met pit. 

De school is niet alleen voor Britse leerlingen, maar voor leerlingen vanuit heel de wereld en ook El is van gemengde afkomst. Leuk die diversiteit, maar echt iets toevoegen aan het verhaal doet het tot nu toe nog niet. Haar vader en moeder waren een stelletje toen ze op Scholomance zaten. Haar moeder Engels en haar vader van Indiase afkomst. Echter haar vader heeft zijn leven gegeven zodat haar moeder, toen al zwanger van El, naar buiten kon komen tijdens hun eindexamen. Gek is dus wel dat op een korte uitleg na, dat haar moeder nog wel even in India geweest is bij de familie van haar vriend, haar vaders naam helemaal niet meer genoemd wordt in het boek. Haar Indiase grootmoeder deed de enge voorspelling dat El alles zou vernietigen en ze wilden El vermoorden en daarom is haar moeder met El snel teruggegaan naar Wales. Maar El heeft eigenlijk ook niet zoveel op met haar moeder, die in een soort milieuvriendelijke "natuur en duurzaamheid staan voorop" commune leeft en zelfs geen mana gebruikt. Heel de verhouding kinderen en familie is in Naomi Noviks boek trouwens wat vreemd en emotieloos. Tijdens de schoolperiode mogen de leerlingen geen contact hebben met familie. Ze moeten kleine boodschappen naar buiten smokkelen. Van de hartverwarmende toestanden, zoals in de Harry Potter reeks, is in Een Dodelijke Opleiding geen sprake. 

Het is dus wel even wennen, wanneer je aan Een Dodelijke Opleiding begint. Toch is het geen verhaal zonder gevoel. De commentaren van El die wij als lezers meekrijgen, getuigen van heel veel inleving en gevoel. Een Dodelijke Opleiding is zondermeer humoristisch en Naomi Novik heeft weer op haar gebruikelijke intelligente wijze een plot gecreëerd, die op het eerste gezicht misschien simpel lijkt, maar bij verder lezen juist steeds ingewikkelder wordt. Dat belooft dus wat voor de vervolgdelen. 

Al met al geef ik Naomi Noviks Een Dodelijke Opleiding 4 hartjes. Het is een deel 1 om er allemaal even aan te wennen en in het verhaal te komen, maar het belooft zeker wat voor de andere delen. Ik wacht met spanning af... 

Recensie: Een Dodelijke Opleiding - Naomi Novik

De Scholomance Serie 1 - Een dodelijke opleiding

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    In dit eerste deel van de nieuwe Scholomance-trilogie van Ontworteld-auteur Naomi Novik, maken we kennis met El, en de magische school die je maar op twee manieren kunt verlaten: dood of met diploma.

    Ik besloot dat Orion Lake moest sterven nadat hij mijn leven voor de tweede keer redde. Iedereen houdt van hem, behalve ik. Wat mij betreft houdt hij zijn opzichtige magische kunstjes voor hemzelf.
    Ik heb geen hulp nodig om deze school te overleven. Vergeet al die dodelijke monsters en vervloekte artefacten, ik ben waarschijnlijk het gevaarlijkste wezen dat hier rondloopt. Geef me een minuutje en ik breek hele bergketens af, vermoord miljoenen mensen. Ik zou mezelf zonder tegenspraak kunnen uitroepen tot de Koningin der Duisternis.
    Tenminste, dat is wat iedereen van mij verwacht. De meeste studenten hier zouden juichen als Orion mij ombrengt, net als een van de vele andere duistere wezens die uit de afvoer omhoogkruipen. Soms denk ik dat ze gewoon willen dat ik in de kwaadaardige heks verander waarvoor ze mij houden. De school zelf wil dat zeker.
    Maar ze krijgen niet wat ze willen. Zeker Orion Lake niet. Ik mag dan niet zijn droomvoorbeeld zijn van een held, maar ik ga deze plek levend verlaten, en ik ga geen duizenden mensen afslachten om dat doel te bereiken.
    Hoewel ik toch serieus overweeg om er tenminste één te vermoorden.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Boeken over magische scholen

Zoek in artikelen