• onze waardering

SOS Weg met plastic - Fleur Hendriks RECENSIE

Recensie: SOS Weg met plastic - Fleur Hendriks

Een groep van gewone kinderen, die er heel normaal uitzien en geen superkrachten hebben... Dat is de bende van Oorwoud.

Zo start het boek SOS Weg met plastic van Fleur Hendriks. De bende van Oorwoud bestaat uit 4 kinderen, elk met hun eigen karakteristieke kenmerken en 1 sprekende kastanjeboom, genaamd Janus Kriebel. Bovenaan in de kruin hebben de bendeleden hun hut gebouwd. De bende en deze boom horen dus onlosmakelijk bij elkaar. In het verhaal is het net zomervakantie en de bende besluit om naar zee te trekken. Daar ontdekken ze dat er in de zee heel veel afval ligt, voornamelijk plastic. De bende van Oorwoud besluit in actie te komen, samen met enkele bijzondere helpers en met behulp van hun speciale RADIO.

In SOS Weg met plastic neemt de schrijfster Fleur Hendriks je mee op een spannend avontuur, samen met de bende van Oorwoud. 

Dit boek is het tweede boek in de boekenreeks van Radio Oorwoud. Radio Oorwoud, is het muzikale project van WWF, met liedjes voor kinderen over de natuur. Spannende avonturen met een groene boodschap, daar staan deze beide boeken voor. De titel van het eerste boek is SOS Red het bos. Indien je dit eerste boek niet gelezen hebt, is dit geen ramp. 

In SOS Weg met plastic maak je namelijk eerst kennis met de personages, ze worden één voor één aan je voorgesteld. Deze groep kinderen heeft een eigen boomhut en springt regelmatig in de bres voor de natuur. Als er één ding is dat deze bendeleden kunnen, dan is het wel in actie komen. 

Het boek is onderverdeeld in twaalf hoofdstukken. De tekst is ook leuk opgebouwd door de verschillende lettertypes en kleuren. Er wordt best veel nuttige informatie meegegeven door de schrijfster Fleur Hendriks en aanwijzingen over welke acties je allemaal kan doen voor het behoud van de natuur. Doorheen het verhaal staan er bovendien leuke tips voor kinderen in. Acties die je zelf kan doen zoals bijvoorbeeld een zwerfvuilactie, leuke spelletjes of knutselactiviteiten. Deze tips worden steeds in een leuk kader weergegeven. 

Dit leerzame boek spitst zich vooral toe op het plastic in de zee en op het strand. Je leert heel wat over het zeeleven voornamelijk over de zeedieren en hoe zij omgaan met al het afval in zee. Wat zijn de gevolgen hiervan? Je krijgt dus zeker voldoende informatie, het is adequaat onderbouwd en duidelijk uitgelegd op het niveau van kinderen. 

De mooie, heldere kaft van het boek SOS Weg met Plastic nodigt zeker uit om het verhaal te lezen. De illustraties van Frodo De Decker zijn duidelijk een meerwaarde! Er is absoluut een mooie afwisseling van tekst en tekeningen. 

Leuk extraatje in dit boek is dat er ook muzieknoten in het verhaal voorkomen, je kan dan telkens een liedje beluisteren in de app die je kan downloaden via een code, vooraan in het boek. Kinderen kunnen dan meebrullen met boze bomen, met egels rocken of naar hartenlust meezingen terwijl ze buiten spelen. Wie op zoek is naar actie, zit met dit boek goed!

Het is een leerzaam, spannend én grappig verhaal voor natuurliefhebbers vanaf 10 jaar.

Actief opkomen voor de natuur is de kernboodschap van dit leuke boek. Een toppertje onder de kinderboeken!

Recensie: SOS Weg met plastic - Fleur Hendriks

De bende van Oorwoud 2 - SOS Weg met plastic

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een spannend, grappig én groen verhaal. In samenwerking met WWF. Voor natuurvrienden vanaf 10 jaar. Tijd voor actie! Ja! Het is eindelijk zomervakantie. De bende van Oorwoud vertrekt naar de zee. Maar al snel ontdekken ze dat het aan het strand, en vooral in de zee, helemaal niet zo fantastisch is… Het is er letterlijk een soep, van plastic! Samen met een stel zeer ongewone helpers en hun bijzondere radio schieten ze in actie… Want als er één ding is wat de bendeleden kunnen, dan is het wel in actie komen!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze acteurs vonden het vreselijk om elkaar te zoenen

 • Deze artiest maakt van Disney karakters echte mensen

 • Deze films en series verschijnen in juni op Netflix

 • Deze films en series worden in juni van Netflix verwijderd

 • 24 meest verwachte films uit 2022

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen