• onze waardering

Blauwe Dagen - Caja Cazemier RECENSIE

Recensie: Blauwe Dagen - Caja Cazemier

Janna, een veertienjarig meisje zit in een moeilijke periode. Haar vriendje heeft het net uitgemaakt, waardoor ze nog dieper in een zware put valt. Ze voelt zich neerslachtig en heeft nergens zin in. Na een tijdje krijgt ze psychologische begeleiding. Daar is haar moeder niet zo happig op. Vreemd, want wat zou er aan de hand zijn?

Het is een hele moeilijke periode waar Janna door moet. Toch leert ze zichzelf gaandeweg te aanvaarden. 

Caja Cazemier, de schrijfster van Blauwe Dagen, heeft met haar vlotte schrijfstijl meteen je aandacht. Ze neemt je mee doorheen dit boek en geeft je een duidelijke inkijk in het leven van Janna, een meisje met een depressieve stoornis. 

De symptomen van deze depressieve stoornis, komen in Blauwe Dagen duidelijk aan bod. Zo krijg je een beter beeld van hoe mensen deze stoornis beleven. Piekeren, somberheid, nergens zin in hebben, stemmingswisselingen, doodvermoeid zijn... zijn tekenen van een depressieve stoornis die we duidelijk waarnemen bij Janna.

Caja Cazemier, een ervaren auteur van jeugdboeken voor tieners, geeft je ook een goede inkijk van hoe therapie positief ingezet kan worden bij de behandeling van depressieve stoornissen. Je krijgt als het ware inzicht in de negatieve gedachten die een invloed hebben op je gevoel en je gedrag. Je leert bovendien hoe je die gedachten kunt aanpakken en wat je kunt doen zodat je je beter gaat voelen. Dit boek kan troost bieden aan lezers die in vergelijkbare omstandigheden zitten. Daarom is herkenbaarheid in dit verhaal zo belangrijk. Het hoofdpersonage, Janna, heeft het gevoel dat niemand haar begrijpt. Via de gesprekken met Roos, haar therapeut, krijgt ze gaandeweg meer inzicht in hoe ze zich voelt en hoe ze dient om te gaan met haar eigen negatieve gevoelens. Positiviteit is dan ook zeer belangrijk voor mensen met een depressieve stoornis. Via onder andere enkele spreuken met een diepere betekenis, zoals 'Geluk is niet meer dan kleine momentjes waarop je kunt genieten' of 'Je kunt geen geluk ervaren als je niet af en toe verdrietig bent' komen ze tot enkele helpende gedachten waarmee Janna verder kan. Haar vriendinnen, Bo en Suze, helpen haar zo goed mogelijk doorheen dit proces, maar ook voor hen is niet alles even evident in hun tienerjaren, wat het er niet makkelijker op maakt om met de hele situatie om te gaan.

Naast het ontroerende en emotionele verhaal is het boekomslag trouwens ook speciaal gekozen in functie van het verhaal.

De omslag is in een betoverend donkerblauw, dat geeft de sfeer mooi weer van hoe mensen met depressieve gedachten de wereld vaak als een grauwe, donkere en dikke mist aanschouwen. De metaalblauwe-zilveren letters van Blauwe Dagen geven het boek toch een mysterieuze en speciale stijl, waar vele jongeren zich toe aangetrokken zullen voelen.

Kortom, het boek Blauwe Dagen is zeker de moeite waard om te lezen. Pluspunt is dat je vanaf het laatste hoofdstuk ook nog enkele andere dingen te weten komt over het leven van Janna. Je kreeg telkens wel enkele mysterieuze hints doorheen het verhaal, maar wanneer je het boek helemaal hebt uitgelezen, kom je pas echt alles te weten. Een leuke surplus!

Prachtig boek voor tieners vanaf 12 jaar.

Recensie: Blauwe Dagen - Caja Cazemier

Blauwe dagen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als niemand begrijpt wat je voelt... Het verhaal van een tienerdepressie, met een hoopvolle eindnoot.

  Janna (14) zit al een tijdje niet lekker in haar vel. Als haar vriendje het uitmaakt, komt dat hard aan. Zie je wel, denkt ze, ik ben lelijk en niet de moeite waard. Op een gegeven moment kan ze nergens meer van genieten, ze sleept zich door de dagen. Toch komt de diagnose "depressieve stoornis' als een schok.

  De weg uit het dal is lang en zwaar. Maar met de juiste hulp leert Janna zichzelf te accepteren zoals ze is, en zelfs voorzichtig van zichzelf te houden.

  Voor dit boek sprak Caja Cazemier met een ggz-psycholoog die jongeren met een depressieve stoornis begeleidt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Boeken over magische scholen

 • Netflix maakt Frankenstein film met Guillermo Del Toro en sterrencast

 • Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd

 • Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven

 • Wondervrouwen - Stephanie Schuster

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen