• onze waardering

Vers Deeg - Claudia Damen RECENSIE

Recensie: Vers Deeg - Claudia Damen

Ben jij opzoek naar een nieuwe hobby? Ga dan eens aan de slag met een beetje bloem, water, zout en een rijsmiddel! Vers Deeg is een praktisch 'instap model' om te gaan beginnen met bakken. Snel aan de slag met wat extra begeleiding, wie wil dat nou niet?

Vers Deeg begint met een leuke introductie van de schrijfster: Claudia Damen. Je ziet haar direct voor je in haar keuken in Amsterdam-Oost. Ze is geen kok die al vanaf jongs af aan bezig is met voeding en eten, maar eentje die op eigen houtje is gaan experimenteren. Dit maakt dat er, ook voor jou, nog steeds hoop is om ooit een ' echte' bakker en/of kok te worden.

Na dit leuke intro biedt Vers Deeg een lijst met praktische dingen om te hebben voordat je begint. De deegschraper, fermentatieapparaat en rijsmand staan (volgens mij) niet bij iedereen 'gewoon' in de (keuken)kast. Als je écht vanaf moment één serieus aan de slag wilt, zou ik ervoor zorgen dat je alles in huis haalt, maar als je gewoon wilt beginnen met de basics, kan dat ook gewoon zonder de meeste van deze dingen.

Vervolgens word je kort en praktisch meegenomen in de wereld van deeg, wat blijkbaar een hele nieuwe wereld is. Vergis je niet, want (brood) bakken is echt een vak apart. Er staan ontzettend veel verschillende recepten in zoals bijvoorbeeld bagels, zuurdesembrood, pasta (deeg) en naanbrood. Je kunt zowel als beginnende bakker als gevorderde bakker hier veel uithalen. Vers Deeg biedt namelijk basisrecepten die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten, maar ook volledige recepten die je gewoon stap voor stap kan volgen.

De schrijfstijl van Claudia maakt het leuk om de stukken bij de recepten te lezen, ze schrijft namelijk precies wat ze denkt, voelt of ervaart. Het is een beetje een jonge, hippe stijl, met metaforen waar je je zeker als millennial goed in kunt vinden. Zo geeft ze bijvoorbeeld aan dat dit boek geen Google Maps is voor de keuken met de kortste 'rijstijd'.  Daarnaast schrijft ze dat ze zelf bier smerig vindt en dat een recept een papperige uiteenvallende bende wordt als je het niet goed doet. Lekker recht voor z'n raap en leuk om te lezen.

Bierbrood

Ik ben als eerste recept voor de makkelijkste variant gegaan, want meestal is brood bakken niet weggelegd voor mij. Dan werkt mijn oven niet mee, rijst het deeg niet goed, heb ik het deeg te warm of te koud neergezet of heb ik nét de afmetingen omgewisseld. Kortom, er gaat altijd wel wat mis. Bij dit recept leek het er gelukkig op dat er weinig fout kon gaan: moeilijkheidsgraad 1, 5 ingrediënten en geen rijstijd. Alles bij elkaar, beetje kneden en hoppa in de oven. Er moest een flesje bier (pils) bij zodat het niet hoeft te rijzen. Er staat bij dat het dan ook niet naar bier gaat smaken. Het was super makkelijk en zag er ook top uit, maar ik vond de smaak niet helemaal fantastisch, dus binnenkort nog een poging (met een ander biertje) waard.

Naanbrood

Dit recept leek mij ook redelijk makkelijk, omdat het weinig ingrediënten en geen spannende vormen van bloem bevatte. Ik durf mijzelf nog niet helemaal verder te begeven dan moeilijkheidsgraad 1. Daarnaast heb ik vaker gehoord dat naan wel echt lekkerder is als je het zelf maakt, dus goed om eens te proberen. Gelukkig was het mega simpel en smaakte het eindresultaat ook top. Ik had ze net nog wat dunner kunnen rollen om ze er nog beter uit te laten zien, maar dit ga ik zeker vaker maken.

Vers Deeg is een lekker praktisch boek dat zowel de basis van een recept behandeld als de variaties erop. Dat maakt dat je gewoon even kunt oefenen met de basis en daarna steeds meer kan toevoegen om het nóg lekkerder te maken. Elk basisrecept bevat een moeilijkheidsgraad, waardoor je een prima inschatting kunt maken of dit recept je gaat lukken of niet. Wil je dus wel eens een eigen broodje op tafel zetten zonder een standaard mix te kopen, grijp dan nu je kans, want met dit boek kan echt iedereen zelf bierbrood, naanbrood of focaccia maken!

Recensie: Vers Deeg - Claudia Damen

Vers deeg

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Hoe maak je zelf naan, tortilla's of een brioche? Met Vers deeg leer je de basis van het bakken, met waar nodig een handig stappenplan. Bovendien volgt na elke basistechniek een aantal recepten waarin je het geleerde kunt toepassen. Heb je zelf brood gemaakt en wordt het oud? Verwerk het dan in een uiensoep of een lekkere caesarsalade.

    Claudia Damen leert je vervolgens de eenvoudige basisrecepten zoals pita en naan langzaam uit te bouwen naar ingewikkelder recepten zoals chocoladebroodjes, croissants of een smaakvol zuurdesembrood. Bijzondere en alledaagse recepten voor zowel de beginnende kok die wil leren bakken
    als voor de meer ervaren kok die álles zelf wil maken. De ruim tachtig hartige en zoete recepten worden begeleid door stijlvolle fotografie, persoonlijke anekdotes en interessante weetjes.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen