• onze waardering

Piranesi - Susanna Clarke RECENSIE

Recensie: Piranesi - Susanna Clarke

Piranesi: Op zoek naar jezelf in een fantasiewereld

Susanna Clarke (1959) dompelt in Piranesi de lezer onder in een fantasiewereld met het Huis als epicentrum. De Ik verblijft er samen met de Ander en dertien stoffelijke resten. Daar waar de Ik uitziet naar de komst van een zestiende mens, bekruipt de Ander de angst voor het opduiken ervan. Ook duikt er nog een andere persoon op, verschijnen er teksten die het mysterie in de lift plaatsen.

En dat allemaal in het Jaar dat de Albatros naar de Zuidwestelijke Zalen van het immense Huis komt.

Clarke helpt je bladzijde voor bladzijde met het ontvouwen van een puzzel, met als insteek de menselijke aard. De Ander wil de Ik laten geloven dat hij Piranesi heet, maar bij het doorspitten van zijn dagboeken rijst bij hem grote twijfel. Clarke geeft daarmee een verwijzing naar Giovanni Battista Piranesi een begaafd graficus en architect die wereldberoemd werd met Carceri:  18e eeuwse kerkers. De beelden in het Huis spreken hun eigen taal. Bij het doornemen van zijn dagboeken stuit Piranesi op door hem gemaakte notities die verwarring zaaien en de dertien doden tot leven wekken. De zestiende alleen kan bevrijding brengen. ,

Het verblijf in het Huis wekte de gedachte op aan langdurige quarantaine, waarbij die als gevolg van Covid 19 in het niet valt. Geen boek voor de massa. Je moet de drive hebben om ‘door de tekst heen te lezen’ en de prikkel voelen om te ontdekken wat er zich achter verschuilt. Dat is zeer de moeite waard. Dan onderga je de sprankeling van de fantasie. De weggestopte mens die stukje bij beetje de verbannen geest terug krijgt.

Wanneer je de laatste bladzijde omslaat ontstaat een neiging om met de wetenschap van dat moment terug te keren naar de komst van de Albatros in de Zuidwestelijke Zalen. Je hebt dan immers het  breekijzer om het  gepantserde  mysterie open te breken. Waarbij dat toch bij iedereen andere gedachten zal achter laten. Voor de lezers die hun plezier beleefden aan Clarke’s eerdere veelgeprezen en gewaardeerde roman Jonathan Strange & Mr. Norrell een mooie gelegenheid tot vergelijk.

Een boek voor de categorie consumenten die houdt van het gedachtegoed van personages te doorgronden. Niet geschikt de ‘gemakkelijke’ lezer die bedoelingen verklaard wil zien. Het biedt een stuk wijsheid achteraf en is nog spannend en onderhoudend op de koop toe.

Recensie: Piranesi - Susanna Clarke

Piranesi

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Piranesi's house is no ordinary building: its rooms are infinite, its corridors endless, its walls are lined with thousands upon thousands of statues, each one different from all the others. Within the labyrinth of halls an ocean is imprisoned; waves thunder up staircases, rooms are flooded in an instant. But Piranesi is not afraid; he understands the tides as he understands the pattern of the labyrinth itself. He lives to explore the house.

    There is one other person in the house—a man called The Other, who visits Piranesi twice a week and asks for help with research into A Great and Secret Knowledge. But as Piranesi explores, evidence emerges of another person, and a terrible truth begins to unravel, revealing a world beyond the one Piranesi has always known.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen