• onze waardering

Koningskind - Selma Noort RECENSIE

Recensie: Koningskind - Selma Noort

Nadat de vijftienjarige Lydia een 'bezoek van de koning' heeft gehad, bevalt ze 9 maanden later van een dochter. Haar dochter Zissel kan niet praten en heeft een 'reigerhandje', maar begrijpt alles. De steenhouwer besluit Lydia en haar dochtertje in huis op te nemen, nadat hij zijn vrouw, dochter en kleinkind is verloren. Een aantal jaren bevalt Lydia van een gezonde baby, maar die nacht sterft de baby van een belangrijke edelvrouw. Zissel is getuige van een complot wat ze nauwelijks kan bevatten. Zissel reist mee naar het hof van koning Salomo, waar niemand weet dat ze de zus van de verwisselde baby is, tot haar kleur ogen haar verraad...

De herkomst van het (oorspronkelijke) verhaal gaat ongeveer 3000 jaar terug in de tijd, toen koning Salomo aan de macht was. Hij stond bekend als een machtige, rijke en wijze koning. Zijn naam leeft nog steeds voort met het salomonsoordeel. Koningskind is gebaseerd op dit verhaal, niet vanuit het perspectief van de koning, maar vanuit de zus van van de baby, die er alles voor over heeft om haar gestolen broertje terug te krijgen.

Door wat je op de achterkant van Koningskind hebt gelezen, weet je dat het broertje van Zissel verwisseld gaat worden. Er gaat hier echter nog van alles aan vooraf, waardoor je al snel helemaal in het verhaal zit! Ondanks dat je weet wat er gaat gebeuren, is het verhaal en de afloop hiervan zeker niet voorspelbaar.

Selma Noort heeft een vloeiende, beschrijvende schrijfstijl. Het boek leest vlot en je kunt merken dat Selma echt onderzoek heeft gedaan naar Israël, Palestina en Jordanië. Je krijgt niet alleen een goed beeld van Lydia en Zissel, maar ook van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt.

De hoofdpersonen van Koningskind zijn interessante personages. Selma Nooit heeft van Zissel en Lydia sterke en krachtige karakters gemaakt. Ondanks tegenslagen en beperkingen, weten ze overal het beste uit te halen. Zissel krijgt als jong van de steenhouwer mee, dat ze haar beperking (haar reigerhandje) als kracht moet gebruiken, en hier maakt ze later in het boek dankbaar gebruik van.

Wanneer je eenmaal begint met dit prachtige boek, kun je het al snel niet meer wegleggen! Door Selma's schrijfstijl leest het boek ontzettend fijn en leer je ook nog eens over de geschiedenis van Israël. Ondanks dat Koningskind een jeugdboek is, is het ook zeker een aanrader voor volwassenen! 

Recensie: Koningskind - Selma Noort

Koningskind

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘Wie hierover spreekt, wie hierover nog nadenkt, wie hier zelfs diep in de nacht maar over durft te dromen, zal sterven,’ zei de vrouw.

  Zissel begreep dat ze moest meespelen als ze wilde blijven leven. Dus ze knikte.

  Zissel kan niet praten, maar ze ziet en begrijpt alles – ook het samenzweerderige gefluister in de nacht waarin haar babybroertje wordt geboren. Diezelfde nacht sterft de baby van een belangrijke edelvrouw. Zissel is getuige van een complot dat ze nauwelijks kan bevatten. Ze reist mee naar
  het hof van koning Salomo. Daar weet niemand dat zij de zus is van de baby die is verwisseld, laat staan dat ze een dochter van de koning is. Maar de kleur van haar ogen verraadt haar…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Argylle - Elly Conway

 • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

 • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

 • De wake-up call - Beth O'Leary

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Stiefkind

Zoek in artikelen