• onze waardering

Niet jouw girl - Annette Mierswa RECENSIE

Recensie: Niet jouw girl - Annette Mierswa

Katinka staat in de schaduw van haar bekende broer, die professioneel voetballer is. Ze wil ook graag opvallen, iets speciaals zijn. Daarom droomt ze er altijd al van om model te zijn. Wanneer ze zich opgeeft voor het programma Perfect Girl, voelt ze zich verslagen wanneer ze wordt afgewezen omdat ze nog te jong is. Dan ontmoet ze Mick, die goede contacten heeft in de modellenwereld. Mick stelt haar voor aan Dan, die ook jurylid is in het programma Perfect Girl. Alleen vraagt Dan dingen aan Katinka die ze liever niet wilt doen... Maar dat hoort bij het vak, toch? 

Niet jouw girl gaat over de vijftienjarige Katinka, die het zat is om in haar broers schaduw te moeten staan. Het boek begint wanneer Katinka de sollicitatievideo voor Perfect Girl opneemt. Wanneer je dat stuk al leest, vrees je het ergste voor de rest van het boek. Je leest over een meisje dat zó veel aandacht te kort komt, dat ze zichzelf als het ware verkoopt. En haar lichaam, omdat ze denkt dat dat is wat ze bij Perfect Girl zoeken. Dit impliceert dus alleen maar dat ze al wel een idee heeft hoe de wereld eruit ziet, maar wanneer ze er daadwerkelijk in wordt gegooid wil ze niets liever dan er weer uit stappen.  

Het verhaal zelf verloopt vlot en het boek is makkelijk geschreven door Annette Mierswa, maar daar is ook gelijk al het positieve mee gezegd. Dat komt voornamelijk door het irritante gedrag van Katinka/Kim. Ze duwt haar beste vriendin van zich af, terwijl die beste vriendin de gevolgen van de fouten van Katinka juist op haar neemt. Katinka vindt nieuwe vrienden die veel spannender zijn dan Vivi, haar eerdere beste vriendin. Ze maakt slechte keuze na slechte keuze, zo erg dat het ongeloofwaardig overkomt. Hierdoor ga je je als lezer alleen maar ergeren aan Katinka, en daarmee ook aan Niet jouw girl. Daarnaast krijg je als lezer niet echt het gevoel dat Katinka groeit gedurende dit verhaal. Alhoewel ze tegen het einde aan wel de stoute schoenen aan durft te trekken, krijg je als lezer niet het gevoel dat je een nieuwe Katinka hebt leren kennen. Wat wil ze nou echt met haar leven doen? Het is voor haar nu wel duidelijk dat ze géén model wil worden, maar het was interessanter geweest als er ook gezocht werd naar wat ze wél zou willen.  

Niet alleen Katinka, maar ook andere personages zijn vrij irritant. Om maar een voorbeeld te noemen aan de schoonzus van Katinka, Donna. Zij is ook model en blijkbaar is zij ook in de wereld gestapt door Mick. Ze weet dus wat voor een type Mick is, maar alsnog vindt ze het een grote moeite om Katinka op een duidelijke manier te waarschuwen? Het is Annette Mierswa niet gelukt om geloofwaardig en levendige personages neer te zetten in Niet jouw girl. Dat is jammer, want het verhaal zelf is wél interessant. Het laat zien hoe de modellenwereld er blijkbaar aan toe kan gaan, en wat voor foute gasten er tussen lopen.  

Niet jouw girl leest makkelijk weg, maar helaas is Katinka als personage een te groot struikelblok om daadwerkelijk van dit boek te kunnen genieten.

Recensie: Niet jouw girl - Annette Mierswa

Niet jouw girl

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Kim droomt ervan om model te worden. Bij haar eerste fotosessie moet ze zich uitkleden. Dat vindt ze niet erg, maar toch voelt ze zich ongemakkelijk bij de fotograaf. Waarom komt hij zo dichtbij?

    Niet jouw girl is een meeslepende en actuele jeugdroman over nee durven zeggen, de modellenwereld en #MeToo van bekroond auteur Annette Mierswa. Een indrukwekkend verhaal voor lezers vanaf 13 jaar.

    "Dan beginnen we nu met de bikini-fotoshoot!'
    De sprankelende Tinka (ook wel Kim genoemd) houdt wel van een uitdaging. Topmodel worden is haar grote droom. Als ze zich bij haar eerste fotosessie moet uitkleden, vindt ze dat dan ook geen probleem. De meiden uit haar lievelingsserie Holland's Next Top Model staan tenslotte ook voortdurend in hun ondergoed. Maar waarom voelt ze zich toch ongemakkelijk bij de fotograaf? En hoezo komt hij tijdens de fotosessies zo akelig dichtbij?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen