• onze waardering

De bijbel van de Nederlandse keuken - Janneke Vreugdenhil RECENSIE

Recensie: De bijbel van de Nederlandse keuken - Janneke Vreugdenhil

Het moest er een keer van komen natuurlijk. Na al die andere kookbijbels is er nu ook De bijbel van de Nederlandse keuken. Een feest der herkenning. Boerenkool met worst, Hete bliksem, Hachee, Slavinken. Hier stop ik met mijn opsomming, maar neem van mij aan dat al die andere én meer er ook in staan. Uit het boek leren we ook dat de Nederlandse keuken natuurlijk veel invloeden kent. Wat te denken van onze banden met Indonesië? Makkelijk te verzinnen dat onze nasi goreng, babi pangang en sajoer spruitjes daar vandaan komen en toch gerekend mogen worden tot de Nederlandse keuken. Logisch ook dat ze zijn ingedeeld in het hoofdstuk 'West'. Waarschijnlijk heeft het nog wel even geduurd voordat deze gerechten het platteland van het oosten en het zuiden bereikten. Culinair journaliste en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil heeft in De bijbel van de Nederlandse keuken geprobeerd een indeling te maken in Noord, Midden, Zuid, West en een categorie Nederland. De laatste bevat gerechten die niet zijn terug te leiden naar één van de andere regio's. Denk daarbij aan het Broodje shoarma. Volgens Janneke Vreugdenhil mogen we die ook rustig aan de Nederlandse keuken toekennen. Ook de Filet Americain valt hieronder, al zou ik die zelf misschien best onder het zuiden durven schuiven vanwege de Vlaamse herkomst.

Bladeren door De bijbel van de Nederlandse keuken is heerlijk. Het boek lag bij mij op de salontafel en iedereen die het oppakte en begon te bladeren was direct verkocht. Omdat ik in het zuiden woon bladerde mijn bezoek meestal naar dat hoofdstuk en dan voelen we toch een zekere trots dat de huzarensalade én de asperge met ham, ei en hollandaisesaus uit onze provincie komen. De worstenbroodjes staan hier natuurlijk al sinds mensenheugenis op de kaart. Ik maakte ze zelf ook al vaak. Daarom waagde ik mij deze keer aan de versie van meesterbakker Robèrt van Beckhoven en ik moet toegeven dat ze lekkerder waren dan mijn eigen creatie. Waarschijnlijk was het vooral het soezenbeslag wat de vulling beter maakte. Die blijft er zeker in!

Ook maakte ik nog de Sajoer spruitjes uit het hoofdstuk 'West', een heerlijke vegetarische Indonesische soep met naast de spruitjes onder andere kokosmelk, taugé, aardappel en hardgekookt ei.

Zoals alle kookbijbels begint ook De bijbel van de Nederlandse keuken met een korte geschiedenis en met een beschrijving van de belangrijkste ingrediënten en benodigde keukenapparatuur. Daarna volgen een aantal how-to's zoals het klaren van boter, het schillen van asperges en het steriliseren van potten. In het hoofdstuk basisrecepten vinden we onder andere bouillons, mayonaise en vanillevla.

Janneke Vreugdenhil is er met De bijbel van de Nederlandse keuken in geslaagd een heerlijk naslagwerk te maken dat eigenlijk onmisbaar is in onze eigen keuken.

Recensie: De bijbel van de Nederlandse keuken - Janneke Vreugdenhil

De bijbel van de Nederlandse keuken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De Nederlandse foodjournalist schrijft hét Nederlandse kookboek!

  Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftensoep en van knolselderijsteak tot hachee: in De bijbel van de Nederlandse keuken neemt journalist, schrijver en kookboekauteur Janneke Vreugdenhil je mee op culinaire reis door Nederland. Met naast het ultieme recept voor boerenkoolstamppot met alles dr'op en dr'an onder meer een tussenstop in Oisterwijk voor de worstenbroodjes van Robèrt en een welverdiende pauze in Amsterdam voor een gevulde koek van Holtkamp.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie Top 6: februari 2023

 • Fictie top 6: februari 2023

 • It ends with us - Colleen Hoover

 • Word volwassen, Eve Brown - Talia Hibbert

 • Jerks at Work - Tessa West

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen