• onze waardering

Tussen de beesten en wilde rozen - Ashley Poston RECENSIE

Recensie: Tussen de beesten en wilde rozen - Ashley Poston

Cerys is de dochter van de koninklijke hovenier. Als klein meisje speelde ze met de kinderen van de koning, tot prins Lorne het vervloekte woud in rende en nooit meer terugkwam. Op de dag dat prinses Anwen gekroond wordt tot koningin schendt het woud het verdrag met het koninkrijk en valt op gruwelijke wijze aan. Met een vos en een beer als gezelschap probeert Cerys de magische stad Voryn te bereiken en daarbij neemt ze de kroon mee die al generaties in het bezit van de koninklijke familie is.

Tussen de beesten en wilde rozen is een donker sprookje van de hand van Ashley Poston. Het wordt verteld vanuit het perspectief van zowel Cerys als de vos die met haar mee reist. In hoofdstukken van wisselende lengte ontvouwt zich een verhaal vol gevaar. De wezens die het woud bevolken zijn misvormd en uit op wraak. Waarom ze precies boos zijn, blijft tot op het eind van het boek een tamelijk goed bewaard geheim, al gaan er wel een aantal alarmbelletjes af wanneer er over de macht van de koninklijke familie wordt verteld.

Hoofdpersonage Cerys is moedig, maar ook onzeker over haar leven en wat ze ermee wil doen. Ze houdt van haar vader en van Anwen. Die liefde drijft haar ertoe om de gevaarlijke tocht te ondernemen en door te zetten. Haar metgezel Vos heeft ze ooit uit een klem gered. Hij voelt een diepe vriendschap voor Cerys, maar zou het liefst vluchten voor gevaar. De humor van dit personage is leuk en weet de spanning wat te ontzenuwen. Daarnaast is de wisselwerking tussen het duo echt om van te genieten. De derde medereiziger in Tussen de beesten en wilde rozen is een beer. Haar ware aard is raadselachtig. Ze geeft niet veel prijs en weet tegelijkertijd toch vaak een brug te vormen tussen Cerys en Vos.

Het proza van Ashley Poston in Tussen de beesten en wilde rozen creëert een grimmige sfeer die doorspekt met de nodige magische en mysterieuze elementen. Sommige scènes roepen een horrorachtig gevoel op, terwijl andere dan weer vooral avontuur uitstralen, maar ook weemoed. Lia Belt verzorgde de vertaling en weet de verschillende stemmingen goed te vatten. Het gebruik van het woordje 'maar' valt wel op doordat het vaak achter elkaar voorkomt. Voor de rest zit de flow van de tekst goed wat het leesplezier bevordert.

Tussen de beesten en wilde rozen leest verassend vlot weg, ook al zijn er een aantal voorspelbare en herkenbare elementen. De plot zit netjes in elkaar en er wordt genoeg aandacht geschonken aan het uitdiepen van de personages. Poston heeft oog voor het ritme van het verhaal en bouwt de omgeving mooi op, bovendien zorgt ze tijdig voor de nodige afwisseling van decor. Mede hierdoor blijft het boeien. De auteur weet zo met het koninkrijk Aloriya een betoverende wereld te scheppen waarin zich nog een boel andere verhalen zouden kunnen afspelen. 

Recensie: Tussen de beesten en wilde rozen - Ashley Poston

Tussen de beesten en wilde rozen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een betoverende fantasy om jezelf keer op keer opnieuw in te verliezen


    Cerys is veilig in het koninkrijk Aloriya. Er is geen ziekte of honger en er heerst al jaren vrede. Zo is het al sinds de eerste koning een deal maakte met de Vrouwe die het bos dat aan het koninkrijk grenst regeerde. Maar terwijl Aloriya opbloeide, werd het bos donker, vervloekt en verboden. Cerys weet dit maar al te goed: ze wist maar net te ontsnappen toen het bos haar vrienden en moeder vermoordde. Nu draagt Cerys een klein beetje van de vloek in haar bloed, een herinnering aan de dag dat ze alles verloor. Het grootste gevaar waar ze nu mee geconfronteerd wordt, als dochter van de tuinman, is de vervelende vos die haar maar niet met rust laat.


    Als een nieuwe koningin wordt gekroond, dalen de dingen die lang verborgen lagen in het bos neer op het koninkrijk. Cerys wordt gedwongen te vluchten, met als enige metgezellen de kleine vos, een vreemde en krachtige beer en de magie in haar bloed. Het is aan haar om de legendarisch Vrouwe van het Woud te vinden en haar dorp te redden. Maar het bos is gevaarlijker dan ze ooit gedacht had en als de geheimen uit het verleden worden onthuld, is er alles voor nodig om te overleven.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen