• onze waardering

Didi's schuld - Lydia Rood RECENSIE

Recensie: Didi's schuld - Lydia Rood

Didi houdt van dansen. Als ze danst, voelt ze zich gelukkig en hoeft ze niet bang te zijn. Op dansles voelt ze zich vrij en veilig. Maar op school en onderweg niet. Daar wordt ze gepest door Murat en zijn vrienden. 

Thuis kan Didi niets vertellen over het pesten, haar moeder is ziek en Didi wil niet dat ze zich zorgen maakt. Op school nemen de leerkrachten de pesterijen niet ernstig en willen ze er niets aan doen. 

Didi neemt haar grote broer in vertrouwen, maar was dat wel de juiste beslissing?

Didi's schuld van Lydia Rood is een aangrijpend verhaal over pesten en wat de gevolgen hiervan zijn. Het boek begint met een achtervolging waaruit reeds duidelijk wordt dat het tienermeisje Didi gepest wordt. De schrijfster, Lydia Rood, neemt je mee en geeft je als het ware een inkijk in het leven van het jonge meisje. Je maakt kennis met Didi die innerlijk constant bang is voor wat komen gaat en wat ze allemaal moet doen om de pesters te ontlopen...

Het verhaal is best wel hartverscheurend en zorgt ervoor dat je als lezer echt wel geraakt wordt.

In Didi's schuld word je heen en weer gesleurd tussen de schrijnende situatie thuis, Didi's moeder is namelijk zwaar ziek, en de situatie op school en onderweg. Didi is bang om haar moeder te verliezen aan de ziekte en tegelijkertijd is ze ook bang voor de pesters en om hier thuis iets over te vertellen. Een situatie waar je je als lezer goed kan in inleven. Didi's angst om er iets over te vertellen wordt zeer goed neergezet in het verhaal.

Lydia Rood, de auteur van het boek Didi's schuld en één van Nederlands bekendste schrijfsters, kan als geen ander weergeven wat het pesten en het schuldgevoel teweegbrengen bij Didi. Rood heeft een vlotte schrijfstijl, maakt het verhaal ook spannend, zodat je wil blijven volgen, maar geeft tegelijkertijd de emoties heel goed weer van het slachtoffer, Didi. 

De schrijfster zet best wel enkele harde situaties neer, om duidelijk te maken hoe erg het pesten wel is. De pesters zelf brengen het slachtoffer, Didi, zowel lichamelijke als psychologische schade toe in het verhaal met de bedoeling het slachtoffer echt wel bewust te kwetsen. Hoe haar vrienden, familie en leerkrachten hierop reageren, wordt ook zeer goed weergegeven in dit aangrijpende verhaal. 

Het verhaal neemt een bijzondere wending, naarmate je meer naar het einde toe nadert en zorgt zo ook voor voldoende spanning. 

De kaft van het boek bestaat uit een foto van het tienermeisje, Didi. Ze kijkt je op een ontroerende manier aan. De titel werd bewust in vette, rode letters weergegeven en komt zo heel krachtig over. Een eenvoudig, maar o zo doeltreffend beeld.

In het nawoord van Didi's schuld kan je ook lezen vanwaar het verhaal komt dat Lydia Rood zo mooi heeft neergeschreven. Hopelijk zet dit verhaal ook andere pesters en slachtoffers aan het denken, zodat ze voldoende kracht en inzicht bekomen. Het is een boek dat zeker een blijvende indruk nalaat. 

Recensie: Didi's schuld - Lydia Rood

Didi's schuld

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Indringende jeugdroman over pesten en schuldgevoel.

  Didi kan wel door de grond gaan. De rechter kijkt haar strak aan, alsof alles Didi's schuld is. Maar zíj heeft toch niks gedaan? Ze zit gewoon op de tribune en mag niet eens vertellen wat er is gebeurd. Haar broer Cecil heeft ook niks gedaan! Hij is alleen voor Didi opgekomen omdat ze werd gepest. Is dat strafbaar? Nee toch?

  Maar die rechter lijkt er anders over te denken. En wie speelt de vermoorde onschuld? Murat, die rotjongen die haar al meer dan een jaar pest. Het is zijn familie die de hare aanklaagt. Didi pakt haar moeders trillende hand. Als ze nu maar geen aanval krijgt! Had Didi thuis maar nooit verteld
  dat ze gepest werd...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze acteurs vonden het vreselijk om elkaar te zoenen

 • Deze artiest maakt van Disney karakters echte mensen

 • Deze films en series verschijnen in juni op Netflix

 • Deze films en series worden in juni van Netflix verwijderd

 • 24 meest verwachte films uit 2022

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen