• onze waardering

De Dwalingen Van Het Vlees - Lina Wolff RECENSIE

Recensie: De Dwalingen Van Het Vlees - Lina Wolff

Als een Zweedse columnist in Spanje landt ontmoet ze Mercuro Cano, en biedt hem onderdak aan in ruil voor zijn verhaal. Hij gelooft namelijk dat hij wordt achtervolgd door de reality show waar hij aan deel heeft genomen. Deze show wordt op de been gehouden door ogenschijnlijk 'Miss Pink' en 'Mister Blue', maar het werkelijke brein is de non Lucia, 92 jaar oud en met een pik zwart verleden. Ze vernederen hun deelnemers publiekelijk om ze te redden van 'de dwalingen van het vlees' en Mercuro is dieper gezonken dan de meesten.

Lina Wolff is geen onbekende meer in de wereld van schrijvers. Haar eerdere roman 'De Polyglotte Geliefden' is meerdere keren in de prijzen gevallen, niet alleen in haar thuisland Zweden, maar ook de PEN translate award. De Dwalingen Van Het Vlees werd dan ook opgewacht met veel verwachtingen.
En Wolff maakt deze verwachtingen meer dan waar. In veel kringen gezien als een 'feministische schrijfster' zet ze haar (vaak vrouwelijke) hoofdpersonen neer met een eigenzinnigheid en gedreven kracht waardoor ze los van elkaar kunnen functioneren. Ze leunen op niemand. Maar ze zijn niet perfect, hebben gecompliceerde achtergronden en beweegredenen of motivaties. Ze zijn geloofwaardig, hebben een persoonlijkheid.

Daarbij is het verhaal in De Dwalingen Van Het Vlees ook goed uit geschetst. Wolff speelt met de ironie van de mensheid, hoe we reality shows verslinden, om ons vervolgens volledig om te keren als het ons eens overkomt. Het motief lijkt te draaien om wreedheid en beslissingen vanuit een moreel oogpunt. Wat jou misschien als goed ervaart, verwerpt een ander. Wolff is er een meester in om als schrijver zelf daarin afstand te houden. Ze zet de situatie neer als groots, en soms misschien wat overdreven, maar zet een stap terug en laat de lezer verder de beslissingen maken. Hierdoor ontstaat een intrigerende context waarin je soms oordelen velt die later in niets gegrond blijken te zijn. En daar vloeien dan weer vraagstukken uit voort waar jij als lezer ook geen antwoord op hebt.

Door de vaart die Wolff aanhoudt leest De Dwalingen Van Het Vlees goed door. Je verveelt je geen moment. Hiermee zet ze een roman neer die op vele punten solide is, op andere punten net iets zwakker, maar over het algemeen robuust. Je kunt er niet omheen, dus moet je er doorheen. En dat is iets wat Wolff juist graag wil. Een aanrader!

Recensie: De Dwalingen Van Het Vlees - Lina Wolff

De dwalingen van het vlees

 • Auteur:

  Lina Wolff
 • Verschenen:

  25 augustus 2020
 • Uitgave:

  ISBN 9789025459420
  Uitgever Atlas
  256 pagina's
 • Uitgever:

  Atlas
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een Zweedse columnist reist naar Madrid op zoek naar inspiratie, en raakt al snel betrokken bij een verhaal dat ze in haar stoutste dromen niet had kunnen bedenken. In een bar ontmoet ze Mercuro Cano, die denkt dat hij achtervolgd wordt door de makers van een obscure internetrealityshow waaraan hij heeft meegewerkt om goed te maken wat hij zijn vrouw allemaal heeft aangedaan. Achter de openbare en wrede boetedoening op internet zit de non Lucia, die de complexe maar tegelijkertijd prikkelende taak op zich heeft genomen om te proberen verloren zielen te redden van de duivelse wereld die gekenmerkt wordt door de verleiding van vleselijke lusten. Is Mercuro te redden? Maar vooral: moet hij wel gered worden?

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen