• onze waardering

De vondeling - Stacey Halls RECENSIE

Recensie: De vondeling - Stacey Halls

Het is het jaar 1754. Het is zes jaar geleden dat Bess haar onwettige dochter Clara heeft achtergelaten in een kindertehuis in Londen. Na voldoende geld te hebben gespaard is ze klaar om haar dochter op te halen en voor haar te gaan zorgen. Echter, bij het kindertehuis blijkt dat Clara al is opgehaald... door de moeder. Bess begint een zoektocht naar wie haar dochtertje heeft meegenomen en waarom. 

De vondeling is een historische roman van schrijfster Stacey Halls. De hoofdpersoon in het verhaal is Bess en het verhaal is opgedeeld in meerdere delen. Het verhaal start met het bezoek aan het kindertehuis, waar Bess Clara achterlaat. Hierdoor leer je Bess gelijk goed kennen en leef je direct met haar mee. De vondeling weet daarmee gelijk je aandacht te pakken en vast te houden.  

Toch wordt het verhaal pas echt boeiend wanneer Bess de vrouw op het spoor komt die haar dochter heeft. Alhoewel Stacey Halls voor de lezer in het begin wat vaag is over wie de andere vrouw precies is, terwijl je dit als lezer gemakkelijk kan invullen. Er had op dat punt nog meer mysterie en nog minder voorspelbaarheid mogen zijn, wat dat betreft. Bess besluit haar nieuwe kindermeisje te worden en zo heeft de jonge weduwe niet door dat Clara haar echte moeder wel heel dichtbij is. Vanaf dat moment loopt de spanning in het verhaal op. Het is interessant dat je op dat moment ook een deel van het verhaal leest door de ogen van de jonge weduwe.  

Stacey Halls heeft met De vondeling een krachtige historische roman geschreven. De opbouw en de verhaallijn is en blijft boeiend tot op de laatste bladzijde. Net als Bess raak je bijna bezeten van de vraag: Waarom heeft deze toch ietwat vreemde vrouw een pasgeboren baby meegenomen uit het kindertehuis?  

Ook schept Stacey Halls een bijzonder contrast tussen Bess en de andere vrouw. Er is het verschil tussen arm en rijk. Dochter Clara zou bij Bess veel vrijheid hebben, maar ook al van jongs af aan moeten werken. Bij de andere vrouw is er voldoende rijkdom, maar weinig liefde en ruimte om de wereld te ontdekken. Bij wie gaat Clara eindigen? Maar ook, waar is Clara eigenlijk beter af?

Recensie: De vondeling - Stacey Halls

De vondeling

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Twee vrouwen, verbonden door een kind en een geheim dat alles zal veranderen...

  1754. Zes jaar nadat Bess haar onwettige dochter Clara achterliet in een kindertehuis in Londen, wil ze de dochter die ze nooit heeft gekend terughalen. Ze is geschokt wanneer ze ontdekt dat Clara al eerder werd opgeëist. Haar leven komt op zijn kop te staan terwijl ze probeert te achterhalen wie haar dochtertje heeft meegenomen en waarom.

  Aan de rand van Londen worstelt een jonge weduwe die haar huis al tien jaar niet heeft verlaten met het verwelkomen van een nieuw kindermeisje. Haar verleden dreigt haar in te halen en haar zorgvuldig geconstrueerde wereld uit elkaar te scheuren.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen