• onze waardering

Het familiegeheim - Sarah Lark RECENSIE

Recensie: Het familiegeheim - Sarah Lark

Stephanie Martens is een ijverige en enthousiaste rechtsjournaliste die geen al te slecht leventje leidt; ze schrijft voor Lupe, een bekend Duits magazine, heeft een lieve vriend die ook nog eens haar collega is en dankzij haar werken zijn al verscheidene zaken opgelost. Al bij al is ze een ambitieuze vrouw die goed weet wat ze wel en alles met uiterst kritische blik bekijkt. Dat verandert allemaal echter wanneer ze wordt geloot om een bezoekje te brengen aan een hypnotiseur. In plaats van hem te ontmaskeren als oplichter haalt de man herinneringen naar boven. Herinneringen die Stephanie sinds haar zesde levensjaar schijnbaar verdrongen heeft. Dus vertrekt de journaliste op avontuur in Nieuw-Zeeland om haar familiegeheim te ontcijferen. Sarah Lark neemt de lezer mee terug in de tijd, naar het kolonisten en de mysterieuze cultuur van de Maori.

Het familiegeheim begint eerder in een formelere sfeer: we leren de werknemers van de Lupe kennen – onder andere Rick, Stephanie en Lisa, en hun baas die met het voorstel komt om iemand te ontmaskeren die zogezegd zijn cliënten hun vorige levens laat herinneren. De bedoeling is dat één van hen erheen gaat, een sessie doet en daarna een analyse maakt waaruit blijkt dat het pure oplichterij is. Stephanie wordt gekozen en haar sessie verloopt anders dan verwacht. In de trance kan ze zich opeens zaken voor de geest halen die uit een heel andere cultuur afkomstig zijn, de Maori cultuur. Ze praat als een kind en kent de taal, waardoor de journaliste toch wel geïntrigeerd raakt. In plaats van een artikel te schrijven over Helbrich en hoe fake die man is, gaat ze naar Nieuw-Zeeland om de bron van haar verhaal te ontrafelen.

Doordat hypnose en reïncarnatie veel worden besproken in het eerste deel, komen ook woorden als esoterie en cryptomnesie aan bod in dialogen tussen de personages, wat niet de lichtste materie is om over te lezen. Stephanie en Lisa praten over psychologie, hypnosetechnieken en bekende voorvallen. Het valt te debatteren of hun conversaties 100% nuttig zijn voor het plot, maar de toon van het verhaal is er zeker mee gezet. Om daarna compleet om te zwaaien naar warm en exotisch als Stephanie effectief naar Nieuw-Zeeland vertrekt. Vanaf het moment dat ze uitstapt in Masterton creëert Sarah Lark een soort vakantiesfeer; de hitte, varens, zandwegen, regenwouden en rivieren scheppen beelden van prachtige landschappen of gezellige en bruisende stadjes. Stilaan raken Helbrich en de Lupe op de achtergrond om plaats te maken voor Marama Clavell de stamhoofdochter. Zij is een karakter uit het verleden wiens verhaal verweven is met dat van Stephanie. Door Marama's verhaal te combineren met Stephanies zoektocht kom je veel te weten over de Maoricultuur, die heel uniek en divers is. Het is een uitstekende manier om het verleden van dat volk te verkennen en het verhaal niet te veranderen in een geschiedenisboek. In "Het familiegeheim" vertelt Sarah Lark ook Marama's verhaal, wat ontroerend is en mooi en triest tegelijk.

De lezer mag de fragmenten uit het leven van de prinses proberen te integreren in dat van de Duitse journaliste. Op het eerste zicht staan de twee vrouwen mijlenver van elkaar af, maar doorheen het verhaal geeft de schrijfster hints waardoor je verbanden kan leggen. Na het lezen van dit boek spreek je waarschijnlijk geen vlot Maori, maar je zult wel een goed beeld hebben van hun cultuur en geschiedenis. Daarnaast herbergt Het familiegeheim naast vele geheimen ook een groot mysterie rond een onopgeloste moord.

Deze roman van Sarah Lark is waarschijnlijk niet de lichtste qua leesvoer, maar zeker de moeite waard. Het neemt de lezer mee op reis naar verre exotische oorden, langs de pa's, vernietigde Maori nederzettingen, langs blauwe kusten en grote varens en het verleden van een lang onderdrukt inheems volk. Het familiegeheim zit vol romantiek en mysterie. De karakters zijn niet allemaal even sympathiek, maar de omgeving zal je tot bedaren brengen.

Recensie: Het familiegeheim - Sarah Lark

Het familiegeheim

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Stephanie kan zich niets herinneren van haar vroegste jeugd in Nieuw-Zeeland en gaat op onderzoek uit. Maar sommige familiegeschiedenissen kunnen beter vergeten blijven…

  Journaliste Stephanie is in Nieuw-Zeeland opgegroeid maar woont al het grootste deel van haar leven in Hamburg. Ze heeft geen enkele herinnering aan de eerste jaren van haar leven of aan haar vader, iets dat haar steeds vreemder voorkomt. De meeste mensen kunnen zich wel íéts herinneren van hun vroege jeugd, maar in haar geheugen blijft alles donker…

  Door nieuwsgierigheid gedreven reist ze terug naar het huis van haar jeugd om uit te zoeken wat er is gebeurd. Maar het blijkt al snel dat er een traumatische oorzaak is voor haar onvermogen iets te herinneren. Het is verleidelijk te denken dat het beter is om haar familiegeschiedenis te laten rusten, maar uiteindelijk blijkt haar drang om meer te weten over zichzelf sterker dan haar angst.

  Met het dagboek van een Maori-meisje in handen en vergezeld door Weru, een Maori die werkt als leraar, trekt Stephanie door Nieuw-Zeeland om de geheimen van het verleden te ontraadselen en zo een brug te slaan tussen heden en verleden.

  De roman Het familiegeheim is opnieuw een meeslepend verhaal tegen de onvergelijkbare achtergrond van Nieuw-Zeeland van bestsellerauteur Sarah Lark, die al meerdere boeken en series schreef over Nieuw-Zeeland en de Caraïben.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

Gerelateerde artikelen

 • Moederdag: boeken top-5

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Boeken zoals Lucinda Riley

Zoek in artikelen