• onze waardering

De vrouw met het dodenmasker - Mads Peder Nordbo RECENSIE

Recensie: De vrouw met het dodenmasker - Mads Peder Nordbo

Het verhaal van De vrouw met het dodenmasker, geschreven door Mads Peder Nordbo, is een spannend verhaal over de verdwijning en dood van een aantal mensen in Groenland. Uit onderzoek door de politie blijkt dat een aantal mensen vermoord zijn door een vrouw die al een half jaar eerder overleden is. Dit wijst op de aanwezigheid van een Qivittoq, een mythisch wezen in Groenland die meestal uit is op wraak. Hoofdpersonage Matthew Cave is sterk verbonden met de verschillende moorden omdat zijn vriendin, Tupaarnaq, spoorloos verdwenen is na de eerste moord. Deze moord vond plaats in haar huis en daarom wordt zij verdacht voor betrokkenheid bij de moorden.  

De vrouw met het dodenmasker is erg fijn geschreven en leest gemakkelijk weg. Het grootste deel leest makkelijk weg doordat de verschillende evenementen elkaar snel afwisselen. Het boek is geschreven vanuit een meervoudig perspectief. Je krijgt de ervaringen van meerdere verschillende personages mee in het boek, maar het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit het hoofdpersonage Matthew Cave. Deze afwisseling maakt het lezen fijn omdat je verschillende perspectieven op de gebeurtenissen krijgt. Matthew Is nauw betrokken bij de gebeurtenissen en de zoektocht naar de waarheid. Dit komt doordat zijn vriendin verdacht wordt van moord. Matthew wil Tupaarnaq vrijpleiten omdat hij er zeker van is dat zij onschuldig is. Doordat je veel meekrijgt vanuit Matthew, ben je sterk verbonden met hem als hoofdpersonage en blijf je duimen voor zijn veiligheid. Daarnaast worden veel hoofdstukken, zoals eerder genoemd, ook vanuit andere personages verteld. Hierdoor krijg je ook een duidelijk inzicht in verschillende andere personages en hun leven in het boek. Dit zorgt nog meer betrokkenheid bij het verhaal.  

Het verhaal van de vrouw met het dodenmasker begint met een spannend hoofdstuk waarna je meer geïntroduceerd wordt tot het verhaal en de verschillende personages. Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van verschillende personages, op verschillende locaties en tijdens verschillende momenten. Zo wordt er soms terug geblikt naar het verleden om meer achtergrond te bieden aan de huidige gebeurtenissen. Het verhaal speelt zich veelal af in verschillende plaatsjes in Groenland, maar verplaatst zich ook kort naar Denemarken. Verder is het verhaal heel erg spannend en verrassend omdat er een mythisch Groenlands wezen betrokken is bij het verhaal. Je hebt in het begin van het verhaal weinig kennis over deze Qivittoq en wat het precies inhoudt, wat het alleen maar spannender maakt, ook als blijkt dat dit wezen daadwerkelijk kan doden.   

Het verhaal is vrij ingewikkeld. Er zijn veel gebeurtenissen met veel betrokken personages en verschillende momenten dat het verhaal zich afspeelt. Alle personages worden wel duidelijk weergegeven in het boek, maar de hoeveelheid aan personages en verbanden tussen de verschillende personages maakt het einde van het verhaal soms onoverzichtelijk en ook een beetje ingewikkeld. Het einde van het boek is ondanks dat ontzettend spannend omdat er kort achter elkaar verschillende spannende gebeurtenissen afspelen waardoor je het boek niet meer weg kunt leggen.  

De vrouw met het dodenmasker van Mads Peder Nordbo is een spannend en ingewikkeld verhaal rondom een mythisch wezen, de Qivittoq, en de gebeurtenissen die volgen op verschillende moorden. Mads weet de aandacht goed vast te houden mede door het meervoudig perspectief en zorgt voor een ontzettend spannend einde van het boek. Wel zorgen de hoeveelheid aan personages, verschillende momenten in tijd dat het verhaal zich afspeelt en de verschilde locaties er soms voor dat het verhaal wat ingewikkeld is. Al met al een boek wat zeker binnen het genre past en zeker een boek om aan te raden! 

Recensie: De vrouw met het dodenmasker - Mads Peder Nordbo

De vrouw met het dodenmasker

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De vrouw met het dodenmasker van Mads Peder Nordbo is bloedstollend spannend: een ijzingwekkende Arctische thriller! Eerder verschenen van deze auteur Meisje zonder huid en Koude angst.

    Een man wordt dood aangetroffen op de bodem van een put bij een oude vikingruïne. Wanneer de politie sporen vindt die erop wijzen dat de man vermoord is door een vrouw die al zes maanden geleden is overleden, breekt er paniek uit in de kleine Groenlandse samenleving. Is de moordenaar een levende dode? Een Qivittoq, een mythisch wezen dat uit is op wraak? De politie richt zich op Tupaarnaq, die van de aardbodem verdwenen lijkt. Haar enige vriend, journalist Matthew Cave, voelt zich gedwongen haar te vinden. Hij reist naar Denemarken om meer over haar verleden te weten te komen, en ontdekt dat Tupaarnaq niet de persoon is voor wie hij haar aanzag. Als hij terugkeert naar Groenland hoort hij dat er meer lijken zijn gevonden. Dan wordt hij wakker, besmeurd met bloed, en nu is hij zelf verdacht…

    "Fans van Scandinavische thrillers kunnen deze auteur aan hun lijstje toevoegen.' – Kirkus Reviews

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen