• onze waardering

Twee moedige vrouwen - Diney Costeloe RECENSIE

Recensie: Twee moedige vrouwen - Diney Costeloe

Twee moedige vrouwen is het verhaal van Adelaide Anson-Gravetty die door haar perfecte Frans en moed ingezet wordt als Engelse spion in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze wordt geplaatst in St. Croix waar haar tante moeder-overste is in het klooster. Wat ze pas ontdekte toen ze 21 werd en hoorde dat haar vader niet haar biologische vader is.

Het verhaal in Twee moedige vrouwen zit goed in elkaar. Het is bijzonder hoe het Diney Costeloe is gelukt om binnen deze zo veelvuldig als decor gebruikte oorlog toch een origineel verhaal te schrijven. Alle elementen om een lezer geboeid te houden zitten erin: spanning, humor en een vleugje romantiek. Een ander pluspunt in het verhaal is de mate van realisme versus de hoeveelheid drama. Iedereen weet wat een vreselijke dingen er gebeurd zijn in de Tweede Wereldoorlog dus een verhaal met alleen maar goede afloop is onmogelijk. Toch is het Diney Costeloe gelukt om hier een balans in te vinden. Ja, er gebeuren dingen waar je buikpijn van krijgt maar het blijft wel geschikt voor de wat minder sterke magen.

De schrijfstijl van Diney Costeloe is erg aangenaam en toegankelijk. Twee moedige vrouwen leest erg gemakkelijk en voor je het weet ben je aan het einde aangekomen. Het kost geen moeite om in het verhaal te komen en je voelt je meteen verbonden met hoofdpersoon Adelaide in Twee moedige vrouwen. Je kunt niet anders dan bewondering hebben voor haar moed maar doordat ze ook haar zwakkere, menselijke momenten heeft en fouten maakt, blijft ze wel realistisch. Een ander belangrijk personage is Moeder-overste Marie-Pierre, de tante van Adelaide. Ook met haar heb je meteen een band, zelfs als je verder weinig met geloof hebt. Verder stelen zuster Marie-Marc en zuster St. Bruno meteen je hart door hun eigenwijze, intelligente en ondeugende karakter.

Het enige minpunt van Twee moedige vrouwen is de keuze voor de Nederlandse titel. Die levert enigszins verwarring op omdat er veel meer dan Twee moedige vrouwen in het verhaal voorkomen. Waarschijnlijk wordt hiermee verwezen naar Adelaide en haar tante maar worden er alle andere dappere vrouwen ernstig tekort gedaan, zoals de eerder genoemde zuster Marie-Marc en St. Bruno. De originele Engelse titel The Sisters of St. Croix is mijn inziens passender.

Diney Costeloe heeft al vele historische romans geschreven en dat is te merken in het goed in elkaar zittende verhaal. Voor wie Twee moedige vrouwen de eerste kennismaking met deze schrijfster is, is er waarschijnlijk weer een hele stapel te lezen boeken bij gekomen. Twee moedige vrouwen is een aanrader voor liefhebbers van historische romans, zeker voor liefhebbers van de Tweede Wereldoorlog als tijdperk.

Recensie: Twee moedige vrouwen - Diney Costeloe

Twee moedige vrouwen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Frankrijk, 1941. De Engelse Adelaide, die zich voordoet als Française, en haar tante proberen zo veel mogelijk mensen te redden van de Duitsers. Maar dat is gevaarlijk werk…

  Engeland, 1937. Als Adelaide ontdekt dat de man die haar heeft opgevoed niet haar vader is, staat haar leven op zijn kop. Ze gaat op zoek naar haar andere familie en komt uit bij de zus van haar vader, die moeder-overste is van een klooster in Frankrijk. Adelaide reist naar haar toe op zoek naar antwoorden, en er groeit al snel een band tussen haarzelf en haar tante.

  Frankrijk, 1941. Midden in de Tweede Wereldoorlog gaat Adelaide terug naar Frankrijk – nu als spion. Met de hulp van haar tante en enkele van de andere nonnen probeert ze zo veel mogelijk mensen te redden van de Duitsers. Maar dat is gevaarlijk werk, en niet iedereen is te vertrouwen…

  Twee moedige vrouwen is het vijfde boek van Diney Costeloe dat hier verschijnt, na de bestsellers De verloren kinderen, Het meisje zonder naam, Familie op de vlucht en De verloren vader.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het geheim van het familiehuis - Kate Morton

 • Dromen in Bretagne - Marcella Kleine

 • De prins van Trots (Koninkrijk der Zonden 2) - Kerri Manisalco

 • Juice - Heleen van Royen

 • De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen