• onze waardering

De Drakenberg - Paul van Loon RECENSIE

Recensie: De Drakenberg - Paul van Loon

Wanneer Pa een reis voor vijf personen naar Tokio wint, gaan Dolfje, Timmie, Pa, Ma en Leo met het vliegtuig richting Japan. Dolfje moest een pakketje meenemen van Opa weerwolf voor Hokusai, een oude vriend. In het pakketje zit een hoed met magische krachten, die absoluut niet bij de verkeerde persoon terecht mag komen. Maar dan wordt de hoed gestolen... 

De Drakenberg bevat een flinke dosis avontuur. Het start gelukkig vrij rustig, maar al snel gaat het tempo een stuk omhoog en raast het verhaal in sneltreinvaart door. Mede door het verhaal in een ander land te laten afspelen, voelen de perikelen waar Dolfje en kompanen doorheen gaan erg prikkelend aan. 

De Japanse cultuur krijgt in De Drakenberg volop ruimte om te gaan leven. Er zijn erg veel Japanse mythologische figuren die tot de verbeelding spreken en ze worden mooi ingezet door Paul van Loon om het verhaal een stuk interessanter te maken. Het is voor de kinderen van de doelgroep van zeven tot negen jaar vrij veel nieuwe informatie en er worden veel vreemde namen in het rond gestrooid. Toch schuilen er voor oudere lezers die al in een ander verhaal kennis hebben gemaakt met de Japanse mythologie, veel herkenbare elementen in. Dit zorgt ervoor dat dit deel uit de reeks rond Dolfje Weerwolfje eigenlijk ook heel geschikt is voor lezers die het personage al ontgroeid zouden zijn. Met de nadruk op zóuden zijn, want wie ontgroeit Dolfje Weerwolfje nu ooit volledig? 

Paul van Loon is een begaafd verhalenverteller en hij zorgt voor een stijl en lay-out die uiterst geschikt is voor de jonge lezers om plezier te krijgen in het zelf ontdekken van verhalen. Willen kinderen beter leren lezen? Dan leent De Drakenberg zich daar heel goed voor. Er staat niet te veel informatie op één bladzijde, de woordkeuze is steeds zo dat er een mooi ritme in de tekst zit en dat helpt bij het vorderen in het verhaal. Vooral het telkens op een nieuwe regel beginnen met een nieuwe zin geeft de jonge lezer veel overzicht en werkt stimulerend om door te gaan. 

De illustraties van Hugo van Look roepen onmiddellijk herkenbaarheid op. De huistekenaar blijft zorgen voor een positief gevoel tijdens het lezen. De illustraties zijn kleurrijk en het zijn vooral de verschillende Yokai, magische wezens in alle vormen, die in De Drakenberg de aandacht opeisen. Van Look heeft aandacht voor details en helpt de lezers het verhaal goed te begrijpen, zonder het gebruik van de eigen verbeelding in de weg te staan. 

De Drakenberg is een fascinerend verhaal over een andere cultuur. Het boek is spannend en een tikkeltje magisch, met genoeg levensechte elementen zodat het ook geloofwaardig en herkenbaar is. Paul van Loon geeft met de fotocollage van zijn reis naar Japan een mooie aanvulling op het verhaal. Kortom, een entertainend verhaal voor jong en oud.

Recensie: De Drakenberg - Paul van Loon

Dolfje Weerwolfje - Dolfje Weerwolfje - De Drakenberg

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Spannend nieuw avontuur van Dolfje Weerwolfje dat zich afspeelt in Japan.

    Pa heeft een reis naar Japan gewonnen, en Dolfje, Timmie, ma en Leo mogen mee! Opa weerwolf vraagt Dolfje om een pakketje af te geven bij een oude vriend. In dat pakketje zit een Tweelinghoed vol magische krachten – die mag niet in verkeerde handen vallen! Als de hoed wordt gestolen, moet Dolfje alles op alles zetten om hem terug te vinden. Zijn gevaarlijke zoektocht voert hem naar een verborgen dorpje bij Mount Fuji, naar witte wolven en naar de wonderlijke wereld van Yokai, bovennatuurlijke wezens uit de Japanse mythologie.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen