• onze waardering

Tot snel! - Beth O'Leary RECENSIE

Recensie: Tot snel! - Beth O'Leary

Na de dood van haar zusje een jaar geleden heeft Leena Cotton zich volledig op haar werk gestort. Maar wanneer ze tijdens een belangrijke presentatie instort, moet ze verplicht twee maanden vakantie nemen. Op zoek naar afleiding gaat ze op bezoek bij haar oma Eileen, die in een klein dorpje een aantal uur buiten Londen woont. Daar ontstaat het plan om van huis te wisselen. Zodat Leena tot rust kan komen en Eileen in Londen op zoek kan naar een nieuwe man. Het leven in Hamleigh-in-Harksdale is echter een stuk minder rustig dan Leena had gedacht en ook bij Eileen maakt de huizenruil meer los dan ze van tevoren had kunnen bedenken.

Beth O'Leary debuteerde met Veel liefs, over twee mensen die een appartement delen zonder elkaar ooit tegen te komen. Ook in haar tweede boek Tot snel! speelt een huis (of eigenlijk twee deze keer) een belangrijke rol. Juist dat Leena en haar oma wisselen van huis, woonplaats en verplichtingen, zorgt voor de actie in het verhaal. Best een origineel uitgangspunt, en dapper dat O'Leary dat nog een tweede keer aandurft, zij het op een iets andere manier. Met haar debuut heeft ze laten zien er goed mee uit de voeten te kunnen en dat maakt nieuwsgierig naar wat ze er nu van maakt. En trouwens ook naar wat deze schrijver in de toekomst gaat doen. Haar aangekondigde derde boek (Engelse titel The Road Trip) doet weer een andere variatie op het thema vermoeden, maar daar moeten we nog even op wachten.

Tot die tijd is er gelukkig veel plezier te beleven aan Tot snel! Leena en haar oma Eileen zijn sympathieke hoofdpersonages met voldoende bagage om een boek mee te vullen. O'Leary neemt ons afwisselend mee in de levens van Leena en Eileen, zodat er voldoende gelegenheid is beide dames goed te leren kennen. Soms zijn de hoofdstukken zelfs te kort en voelt het te vroeg om de een al los te laten, hoewel het nooit vervelend is weer in het leven van de ander te duiken. Wel werkt het goed dat O'Leary ook middenin een situatie durft te wisselen, als het op dat moment bijvoorbeeld interessanter is om te weten wat oma denkt dan wat Leena ergens van vindt, of andersom.

Zo zit het tempo er goed in in Tot snel! O'Leary is een vlotte verteller en naast twee leuke hoofdpersonen voert ze nog een heel scala aan kleurrijke personages op. Een alleenstaande moeder op zoek naar een nieuwe liefde, een bitchy vriendin met een groot geheim, een knorrige buurman, een gay best friend... Roep een bijzonder type en hij/zij is onderdeel van de steeds verder uitdijende vriendenkring van Leena en Eileen. Tot snel! zit dan ook boordevol zijstraatjes en O'Leary stipt allerlei best serieuze onderwerpen aan. Gelukkig houdt ze de hoofdverhaallijn prima vast, en blijven Leena en Eileen het stralende middelpunt.

Misschien dat hun problemen en persoonlijke ontwikkeling wel licht ondersneeuwen onder alle bijverhalen. Tegelijkertijd kunnen die niet verhullen dat O'Leary na een heel origineel debuut met haar tweede boek toch wat meer heeft geput uit de verzamelbak van chicklitclichés. Er is een aartsrivale, een twijfelgeval 'succesvol stads vriendje versus goed opgedroogde buurjongen van vroeger', een nieuw levensplan... Zo zit Tot snel! flink vol en is de uitkomst vrij voorspelbaar. Maar dat maakt het plezier waarmee dit boek geschreven is er niet minder om (al zegt O'Leary in het dankwoord dat ze het schrijven van een tweede boek een hele opgave vond) en het lezen gelukkig al helemáal niet!

Recensie: Tot snel! - Beth O'Leary

Tot snel!

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Twintiger Leena en haar oma Eileen, 79, wisselen van huis, maar ontdekken dat wat je écht zoekt, soms al onder handbereik ligt… Opnieuw een heerlijke feelgoodroman van de auteur van "Veel liefs'.

    Leena voelt zich te jong om al zo vastgeroest te zitten. Eileen voelt zich te oud om opnieuw te beginnen. Het perfecte moment om de boel eens flink op te schudden…

    Leena is begin twintig, heeft een uitdagende baan, een vriend die haar steunt, een leuk leven in Londen – maar schijn bedriegt. Als ze op kantoor volledig instort, schrijft haar baas haar twee maanden rust voor. Op zoek naar afleiding van haar eigen problemen besluit ze bij haar oma Eileen te gaan logeren.

    Eileen heeft ondertussen zo haar eigen problemen. Ze is 79 jaar, net gescheiden, en bang dat ze te oud is om nog opnieuw te kunnen beginnen. Ze besluit op zoek te gaan naar een nieuwe liefde – maar in het dorp waar ze woont is het aanbod erg klein. Tot Leena met de oplossing komt: in Londen zijn er mannen genoeg, en Leena's flat staat leeg…

    Leena en Eileen wisselen van huis, maar al snel merkt Leena dat het platteland niet alleen maar rust en regelmaat kent, en Eileen ontdekt dat liefde soms een onverwachte vorm aanneemt…

    De heerlijke feelgoodroman Tot snel! is het tweede boek van Beth O'Leary, die eerder Veel liefs schreef.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen