• onze waardering

Linzen - Joke Boon RECENSIE

Recensie: Linzen - Joke Boon

Linzen in alle mogelijke variaties  

Het kookboek Linzen van Joke Boon is een kookboek dat zoals de titel al aangeeft over gerechten met linzen. Het boek bevat meer dan 75 verrassende recepten voor het ontbijt, de lunch, diner en voor tussendoor. Je staat te kijken voor welke maaltijden je linzen allemaal kunt gebruiken, dit is een grote verrassing. Het kookboek Linzen heeft een leuk voorwoord waardoor je nieuwsgierig wordt naar het product linzen en alles wat daarmee te maken heeft. Het eten van peulvruchten is over het algemeen niet zo geliefd. Je moet ze weken, lang koken en liggen soms zwaar op de maag. Voor linzen gelden deze nadelen niet. Het is niet nodig om ze te weken, zijn snel gaar en zijn licht verteerbaar. Het belangrijkste en leukste is echter dat je van linzen bijna alles kunt maken. 

In de inleiding lees je alle gegevens die je moet weten betreffende het product linzen. Daarnaast beschrijft Joke Boon ook informatie over de wijze van bewaren en bereiden. Tot slot wordt vermeld dat de recepten in dit kookboek voor het grootste deel vegetarisch of veganistisch zijn. Je kunt dit boek dus gebruiken wanneer je vegetarisch of veganistisch kookt of wanneer je dit een keer zou willen uitproberen of een dagje zonder vlees wil eten. 

Het kookboek Linzen heeft een duidelijke indeling in hoofdstukken. Het boek begint met recepten voor soep gevolgd door recepten van snacks, salades en voorgerechten. Hierna volgen de recepten van de hoofdgerechten. Deze zijn ingedeeld in vegetarisch, met vlees, vis of gevogelte. Tot slot komen er ook nog de zoete recepten voor de nagerechten. 

Per recept wordt er een duidelijke indeling van de benodigde ingrediënten en het aantal personen waarvoor het gerecht is beschreven. Een minpuntje is dat er geen bereidingstijd bij de recepten vermeld staat. Deze kom je gaandeweg tegen in het recept, je moet dus de aparte tijden bij elkaar optellen om de totale bereidingstijd te weten te komen. Het boek bevat prachtige en kleurrijke foto's, deze staan op glad papier wat een extra mooi effect heeft op het geheel. 

Tussen de recepten door wordt een aantal keer extra informatie gegeven over het ingrediënt linzen. Er wordt bijvoorbeeld verteld over de geschiedenis van linzen, de linzenteelt wereldwijd, de linzenteelt in Nederland en de gezondheid op basis van linzen. Dit kookboek Linzen zorgt er voor dat de spreuk "onbekend is onbemind" niet meer geldt als het om linzen gaat. Linzen hebben een hoge voedingswaarde en zijn gemakkelijker te bereiden dan men denkt.   

Pittige linzenkoekjes 

Het bereiden van de linzenkoekjes is een leuk werkje, je bent lekker bezig met het snijden van de ingrediënten. Dit snijden kan je goed doen tijdens het koken van de linzen. Dit duurt een kwartiertje, dus je hebt in die tijd mooi om alles klaar te maken. In het recept staat niet aangegeven hoe hoog het vuur moet om de koekjes te bakken. Dit was even puzzelen want bij de hoog vuur werden ze snel bruin of zwart en met te laag vuur bleef de binnenkant rauw. De smaak van de koekjes viel helaas tegen, ze waren wat smakeloos. Met alle kruiden zoals komijn en gemberpoeder verwacht je wel wat meer. Ik had ook verwacht het frisse van de lente-ui beter te proeven. De koekjes worden pittig gemaakt met sambal. Ik heb bij het bakken van de tweede helft van de koekjes de sambal toegevoegd. De smaak van de sambal overheerste hierna en gaf het koekje alleen een pittige smaak. De sambal zorgde niet voor een smaak waarbij alle ingrediënten tot zijn recht kwamen.

Lauw warme spinaziesalade  

Toen ik zoek was naar een gezonde maaltijd met voldoende groenten, kwam ik al snel op de spinaziesalade met linzen. Naast spinazie en natuurlijk linzen, zit er ook wortel in deze salade. Hier moet je met een kaasschaaf of dunschiller dunne plakken vanaf schaven en daarna mee roerbakken in de pan. Dit geeft een leuk effect als eindresultaat. Het oranje van de wortel staat mooi bij de geroerbakte spinazie. Er wordt duidelijk aangegeven wat na elkaar in de pan moet en hoeveel tijd hier tussen moet zitten. De tijden van het koken kloppen allemaal. Dit is een recept wat goed wegleest en waardoor je goed alle stappen kunt volgen. De smaak van de salade was erg lekker. In tegenstelling tot het vorige recept proefde je hier de kruiden goed door de linzen heen. Dit is een recept wat je vast vaker wil gaan eten om de smaak en om de presentatie ervan. 

Het kookboek Linzen van Joke Boon krijgt 3 hartjes. Als je van linzen houdt is dit echt een boek voor jou. Er staan voor elk eetmoment recepten in. Maar ook als je linzen nog niet goed kent en deze beter wil leren kennen is dit kookboek leuk om aan te schaffen en verschillende bereidingswijzen te proberen. Het is verbazingwekkend hoeveel verschillende maaltijden je kan bereiden met linzen. Je kunt met dit boek alle kanten op en volop experimenteren met linzen. 

Recensie: Linzen - Joke Boon

Linzen!

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het enige echte linzenkookboek voor iedereen van dé peulvruchtenexpert van Nederland

    Linzen zijn, net als andere peulvruchten, helemaal terug van weggeweest. Terecht, want de proteïnerijke linze is gezond en voedzaam en laat zich makkelijk combineren met groente, vis en vlees. Ook in zoete gerechten, zoals koekjes en cakes, komen linzen verrassend goed en fotogeniek uit de verf.
    In Linzen! van Joke Boon krijgt deze old skool peulvrucht in meer dan 75 recepten de make-over die ze verdient. Van chocolinzenspread en fruitige linzenwafels voor het ontbijt tot snacks als bitterballen en bapao met kruidige linzenvulling. Van makkelijke maaltijden als linzen-bietburgers en stamppot met pompoen en pindajus tot linzenpudding met passievrucht en witte-chocoladetruffels. Plus natuurlijk de publiekslieveling linzensoep in maar liefst tien variaties!

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen