• onze waardering

Als doden dromen - Mel Hartman RECENSIE

Recensie: Als doden dromen - Mel Hartman

Als doden dromen is het eerste deel van de Dodenreeks, geschreven door Mel Hartman. April Charles, een jonge vrouw, staat centraal. Ze werkt in een funerarium, onderhoudt een interessante liefdesrelatie met twee mensen en heeft interessante vrienden. Ze komt echter niet van deze wereld, maar van Terr. Bijna niemand in haar omgeving weet dit. April is dan ook geen mens, ze is half sirene en half ripper. Met haar stem kan ze doden tot leven wekken en levenden beïnvloeden. Voor haar zelf is het echter niet zonder gevaar om dit te doen, zeker niet omdat haar duistere kant dan steeds sterker wordt.

Terr is de wereld waar wij terecht komen als we dromen. We denken wel dat we gewoon in bed liggen, maar we bevinden ons eigenlijk in Terr. In Terr wonen allerlei bijzondere en fascinerende wezens. Er zijn mensen op aarde die achter het bestaan van Terr zijn gekomen en er een vakantieresort van willen maken. April gaat haar best doen dit te voorkomen.

Als doden dromen speelt zich af in onze wereld die we allemaal kennen, maar tegelijk ook in Terr waarmee het boek een fantasysetting krijgt. De werelden gaan door elkaar lopen als (gevaarlijke) wezens van Terr opeens op aarde verschijnen. Deze mix van verschillende werelden maakt dat je voortdurend nieuwsgierig blijft.

De hoofdpersonen zijn stuk voor stuk allemaal interessant, zeker als ze net als April afkomstig zijn van Terr. Het is leuk om kennis te maken met heksen en dwergen die gewoon functioneren in een maatschappij als de onze, zonder dat ook maar iemand doorheeft dat ze niet menselijk zijn. Ook is de kijk op liefde, relaties en gender verfrissend. Het is bijvoorbeeld niet meer dan normaal dat April samenwoont met een man en een vrouw en dat ze gedrieën een relatie hebben. Was dat in de echte maatschappij ook maar zo...

Toch is het ook wel erg veel wat Mel Hartman kwijt wil in Als dromen doden: verwijzingen naar sprookjes en mythologie, knipogen naar de actualiteit, heel veel vreemde wezens in een wereld met een totaal ander concept. Enerzijds houdt dit de vaart in het verhaal, anderzijds is het soms wat te veel.

Het is lastig om Als dromen doden in een 'hokje' te plaatsen. Het boek leest vlot en makkelijk, als een young adult roman, maar onderwerpen als expliciete verkrachtingen, SM en overmatig drank- en drugsgebruik kunnen voor de jongere young adultlezers wel eens te zwaar en te expliciet zijn.

Het boek leest ook niet altijd helemaal lekker. Schrijven vanuit de eerste persoon levert meestal op dat je als lezer in het boek gezogen wordt. Op een of andere manier werkte het niet altijd lekker bij April, ze weet soms meer dan je van de 'ik' verwacht.

Hartman geeft in haar nawoord aan dat Als dromen doden eigenlijk een prequel op de 'Fantasyjagers'-serie is. Het fijne van een prequel is, dat je het geen probleem zou hoeven zijn als je de volgende delen niet kent. Ook voor dit boek geldt dat het goed los te lezen is en absoluut nieuwsgierig maakt naar meer. Als doden dromen is een origineel verhaal in interessante werelden en is het absoluut waard om gelezen te worden.

Recensie: Als doden dromen - Mel Hartman

Dodenreeks 1 - Als Doden Dromen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    April Charles is een prettig gestoorde, jonge meid die liever lui dan moe is. Ze werkt in een funerarium, kickt op zombieverhalen en heeft leuke vrienden. Maar niemand in haar omgeving weet dat ze niet van deze wereld komt.

    Ze is half sirene en half ripper. Met haar stem kan ze de doden tot leven wekken en de levenden beïnvloeden. Die gaven gebruiken is echter niet zonder gevolgen. Haar duistere kant wil het dan overnemen en het kost haar alle moeite om deze onder controle te houden.

    Wanneer ze op een dag per ongeluk een dode tot leven wekt, vertelt die haar verontrustend nieuws. Een groep menselijke psychopaten zijn van plan om haar wereld, Terr, uit te buiten en het aan de allerrijksten als exclusieve vakantiebestemming te verkopen. Op Terr kan en mag namelijk alles, er zijn bijna geen regels, en er leven vreemde, fascinerende wezens.

    April weet dat ze haar rustige leventje vaarwel moet zeggen als ze Terr wil helpen redden. En dus gooit ze zich met frisse tegenzin in de strijd.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen