• onze waardering

Hoe alles begon - Bouwine Bergsma RECENSIE

Recensie: Hoe alles begon - Bouwine Bergsma

In Hoe alles begon neemt Bouwine Bergsma ons mee op een heuse tijdreis. We beginnen bij het hele kleine puntje dat je niet eens kon zien, bijna 14 miljard jaar geleden. En dat puntje werd zo ontzettend warm dat het ineens veel groter werd; De oerflits! Die oerflits was het begin van het heelal, en steeds ontstonden er meer deeltjes, ook wel protonen en neutronen genoemd. Daarna kwamen er atomen die sterren werden, en zorgden voor sterrenstof. Waarvan alles gemaakt is, jazeker, jij zelf ook! Je leest in dit boek over het ontstaan van alle soorten van leven, bacteriën tot dieren tot mensen. We gaan dwars door ons sterrenstelsel, de maan, de aarde en de zeeën en oceanen.  

En als je nu denkt, jeetje wat een ingewikkeld boek, dan heb je het mis. In dit boek staat stapje voor stapje omschreven hoe ons bestaan nu ooit begonnen is.  

Bouwine Bergsma schreef dit boek in samenwerking met een aantal wetenschappers speciaal voor kinderen in de leeftijd van 9-15 jaar. Kinderen die zich afvragen hoe de wereld is ontstaan, en hoe de evolutie plaats heeft gevonden. Ze schrijft het verhaal in korte tekststukken en is gedrukt in een kindvriendelijk lettertype. Geen eindeloze stukken tekst , maar kort en duidelijk. Ze gebruikt taal die past bij de doelgroep en daar waar ze niet om de moeilijke woorden heen kon, worden deze uitgelegd en ondersteund door de illustraties. De tekstblokken zijn gekleurd, bijpassend bij de afbeeldingen. Af en toe stelt ze de lezer een vraag, waardoor je zelf aan het denken gezet wordt.  

Naast de geschreven teksten zijn in dit boek de pagina vullende afbeeldingen groots aanwezig. Het boek is geïllustreerd door Adriaan Bijloo en hij heeft ervoor gezorgd dat de soms ingewikkelde teksten een beeld kregen. Ze verduidelijken het verhaal en zorgen er voor dat je nog beter begrijpt wat er vertelt wordt. Alleen al op de kaft is enorm veel te zien en ontdekken.  

In Hoe alles begon kun je lezen en zien hoe een klein puntje in het heelal steeds groter wordt waardoor er uiteindelijk levende cellen ontstaan waar ook wij uit voortkomen. Maar voor we zover zijn legt ze uit hoe er vanuit bacteriën de eerste planten en dieren zijn ontstaan.  

Vooraan in het boek vind je een tijdlint, waardoor je voorafgaand aan het lezen al weet waarover Bouwine ons gaat vertellen. Het tijdlint geeft overzicht en doet ons beseffen dat wij als mensen nog helemaal niet zo lang op de aarde zijn.  

Toen ik begon aan dit boek moest ik er echt even in komen. Even dacht ik, jeetje wat een taaie stof. Maar mede door de illustraties blijf het mijn interesse wekken. Ik werd getrokken om verder te lezen, en omdat het boek zo makkelijk leest heb ik het niet meer weggelegd.  

Bouwine Bergsma en Adriaan Bijloo zijn er met dit boek in geslaagd een soms wat ingewikkeld onderwerp voor kinderen, duidelijk, overzichtelijk en aangevuld met prachtige platen neer te zetten. Voor ieder kind die zich wel eens afvraagt hoe de aarde is ontstaan, of waar de mensen of dieren eigenlijk vandaag komen is dit boek zeker een aanrader.

Recensie: Hoe alles begon - Bouwine Bergsma

Hoe alles begon

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Eerst was er helemaal niets. En toen was er een hele grote flits. De oerflits. Dit boek laat je zien hoe na deze oerflits de kleinste deeltjes steeds groter en complexer werden en hoe ze uiteindelijk de levende cellen werden, waar wij zelf van gemaakt zijn. Je maakt een reis door de tijd; langs het ontstaan van ons sterrenstelsel, de aarde, de maan, de oceanen en de evolutie van alle vormen van leven. Via de zoogdieren komen we bij de eerste mensen uit de oertijd, waarna we steden en machines zien ontstaan, en we volgen we ze tot en met nu. Ook kijken we zelfs een klein beetje naar de toekomst. Hoe alles begon maakt de grote geschiedenis, oftewel big history, toegankelijk voor iedereen. Het is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers uit verschillende vakgebieden, zoals astrofysica en evolutiebiologie.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen