• onze waardering

Half - Haroon Ali RECENSIE

Recensie: Half - Haroon Ali

Half is het verslag van een reis door Pakistan en van opgroeien in een spagaathouding.

De jeugd van Haroon Ali wordt gekenmerkt door het zeurende gevoel noch bij de ene noch bij de andere kant te horen. Omdat de twee kanten niet harmonieus samen smelten en vaak tegenstrijdig zijn.

Haroon Ali (1983), schrijver en journalist, is de zoon van een moderne, zelfstandige Nederlandse moeder en een Pakistaanse vader, die na zijn bachelor op vakantie naar Europa ging en daar Haroons moeder leerde kennen. Een huwelijk volgde.

Zijn moeder bekeerde zich vrijwillig tot de islam tot tevredenheid van Haroons vader. Het geluk van de vader zou volmaakt worden door de islamitische opvoeding die zijn in Nederland geboren kinderen zouden krijgen, met alle conservatieve normen en waarden zoals die in Pakistan gelden. De droom van de vader kwam niet uit. Haroon en zijn zusje Nadia werden ouder, kozen steeds meer hun eigen weg. Hij kwam uit de kast en zij werd ongehuwd zwanger. Hun vader kon hier niet mee overweg en liet zijn teleurstelling overduidelijk blijken.

Haroon is verbitterd over zijn vaders onbegrip en gebrek aan empathie: zijn vader vindt het belangrijker dat zijn zoon hem gehoorzaamt en respecteert en dus zijn homofilie verloochent, in plaats van het geluk van de zoon voorop te stellen en onvoorwaardelijk van hem te houden.

In de hoop meer begrip te krijgen voor het gedrag van zijn vader en een betere relatie met hem, besluit Haroon Ali een lange reis te maken door het geboorteland van zijn vader. Wat hij meemaakte op deze reis, die tevens een reis is naar zijn diepste zelf, bewerkte hij tot een boek, zijn debuut. Dit werd een lange brief aan zijn vijfentwintig jaar jongere halfbroertje, de volbloed Pakistaanse zoon van zijn vader en diens tweede vrouw.

Hij roemt de gastvrijheid van zijn ooms en tantes. Hij ziet hoe men bescherming zoekt in het eigen wereldje thuis; hoe vrouwen, afgeschermd van de mannen, hun leven leiden; hij ervaart hoe hij zelf hunkert naar privacy, naar eerlijkheid over de eigen geaardheid, naar de vrijheid en de luxe van de westerse wereld. Voor hem met zijn journalistenpas gaan deuren open die voor de gewone Pakistaan gesloten blijven. Hij heeft boeiende gesprekken met vier werkende Pakistaanse vrouwen, zonder tussenkomst van familieleden; hij kwam in contact met Nighat Dad, mensenrechtenactiviste en oprichtster van Digital Rights Foundation. Op zijn vraag wat er toch mis is met Pakistaanse mannen, antwoordt zij dat het al fout gaat in de opvoeding. '"De geboorte van een zoon wordt gevierd met zoetigheden, terwijl families rouwen als er een dochter wordt geboren. Kinderen zien ook hoe slecht hun vader vrouwen behandelt."'

Haroon bezoekt prachtige, afgelegen gebieden en miljoenensteden als Lahore en Karachi, en geeft de lezer een inkijkje in de Pakistaanse samenleving, de mooie en minder mooie kanten, bijvoorbeeld: wie veel geld of aanzien heeft, kan zich veel permitteren, zoals huisfeesten waar je je mannelijke vrienden kunt laten genieten van drank, drugs en seks met hetzelfde geslacht. In een beschermde omgeving, in villa's omheind met hoge muren. '(...) heimelijke homo's, hoe ze het leven verpestten van onschuldige vrouwen, die hun kinderen baarden en braaf thuiszaten, terwijl de mannen hier met elkaar speelden', aldus een vriend.

Half van Haroon Ali is geschreven in een stijl die past bij een reisverslag, helder en gemakkelijk leesbaar, waardoor het gevaar bestaat dat de lezer snel zijn aandacht verliest; de reportage-achtige stukken worden afgewisseld met herinneringen aan zijn jeugd, met vragen en opmerkingen aan zijn broertje, met zeer persoonlijke ontboezemingen en helaas ook met zelfbeklag. Dat laatste had wel wat minder gemogen.

Na het lezen van Half heeft de lezer misschien een ander beeld van Pakistan, wat hij in ieder geval heeft, is het gevoel dat hij Haroon heeft leren kennen als iemand die gebukt ging onder de slechte relatie met zijn vader, maar zichzelf gevonden heeft, én zijn grote liefde, Armando.

Recensie: Half - Haroon Ali

Half

  • Auteur:

    Haroon Ali
  • Verschenen:

    17 september 2020
  • Uitgave:

    ISBN 9789403103419
    Uitgever De Bezige Bij
    208 pagina's
  • Uitgever:

    De Bezige Bij
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Haroon Ali heeft een Pakistaanse vader en een Nederlandse moeder. Na hun scheiding hertrouwde zijn vader met een Pakistaanse en kreeg nog een zoon. Haroon is dus half, maar zijn halfbroer is heel.

    In een openhartige brief aan zijn broer vertelt Haroon over zijn vervlochten wortels, de afwezigheid van hun vader en de beladen tocht die hij maakte door zijn vergeten vaderland, van noord naar zuid. Welke sporen zijn daar nog te vinden van zijn familiegeschiedenis? En wat voor land treft hij aan in de eenentwintigste eeuw? Haroon reist door een mijnenveld van botsende identiteiten, verstikkende dogma's en onhoudbare tradities. Hij vecht voor de acceptatie van zijn geaardheid en moderne levensstijl, maar blijft hunkeren naar de goedkeuring en liefde van
    zijn vader. Zal hij die uiteindelijk krijgen? 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen