• onze waardering

Eentje maar! - Tracy Corderoy en Tony Neal RECENSIE

Recensie: Eentje maar! - Tracy Corderoy & Tony Neal

In het o zo mooie Zonnestad laat Neushoorn een papiertje vallen, eentje maar... helaas blijkt dat ene papiertje het begin van een stad vol afval te worden. Niemand is nog gelukkig, er is overal afval en lawaai en de bewoners worden erg chagrijnig.

Tot muis op een idee komt, ze plant een mooie bloem in de vuile stad, eentje maar... kan die ene bloem Zonnestad redden?

Eentje maar! is een actueel boek over het afval en de overlast in de wereld en hoe belangrijk het is om respect te hebben voor de natuur. Deze belangrijke boodschap goten schrijfster Tracey Corderoy en illustrator Tony Neal in een leuk kinderboek.

Het verhaal begint met een neushoorn die een papiertje op de grond smijt en denkt, ach het is er maar eentje dat kan niet zo veel kwaad. Helaas geeft hij hiermee het slechte voorbeeld en al snel volgen ook alle andere dieren hem en gooien ze allemaal "maar" één papiertje op de grond.

Helaas vormen al deze kleine beetjes afval al snel een grotere massa die de hele stad vervuilt. De bewoners leven in het vuil, ze mopperen de hele dag en alles stinkt. Het mooie zonnestad is helemaal vervuild door zijn bewoners.

Gelukkig bedenkt muis een goede manier om de dieren te herinneren aan hoe mooi Zonnestad ooit was en stimuleert ze hiermee de rest om hun afval goed te sorteren en alles weer op te ruimen.

Hoewel kinderen nog niet zo bewust bezig zijn met het milieu en de gevolgen van afval, gaan ze de boodschap die Tracey Corderoy en Tony Neal met Eentje maar! uitdragen meteen begrijpen. Ze brengen deze dan ook op een speelse maar toch erg duidelijke en krachtige manier over en bereiken hiermee ook de jongste bewoners van onze aardbol.

Ook geven ze achteraan in het boek nog leerrijke tips over het milieu en het beschermen van de aarde, dit allemaal op kinderniveau, en ze helpen hiermee hun lezers op weg om niet dezelfde fout te maken als de dieren in het verhaal. 

Ondanks dit "vuile" thema slaagde Tony Neal er in om van Eentje maar! een kleurrijk boek te maken vol leuke personages en aansprekende illustraties. Samen met de tekst van Tracey Corderoy werd een prachtig kinderboek gevormd met een ooh zo belangrijke boodschap die groot en klein aanzet om beter voor de aardbol te zorgen. We hebben er tenslotte maar een.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Alleen al het belangrijke en zeer actuele thema maakt van Eentje maar! wat mij betreft een topboek. Maar niet alleen de boodschap, ook de illustraties en tekst van Tony Neal en Tracey Corderoy spelen hierin een belangrijke rol. Samen maakten ze een wondermooi prentenboek met een net zo mooie boodschap waar vele jonge en oudere lezers veel plezier aan zullen beleven.

Recensie: Eentje maar! - Tracy Corderoy & Tony Neal

Eentje maar!

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Zonnestad is perfect. Totdat Neushoorn een papiertje laat vallen! Dat gaat al gauw mis:
  wat een troep! Wat een lawaai! Kan iemand Zonnestad redden?
  Perfect om kinderen te leren dat als we allemaal ons best doen, de wereld mooier wordt voor iedereen. Laten we goed voor de aarde zorgen – we hebben er tenslotte maar één!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen