• onze waardering

Briefjes voor Pelle - Marlies Slegers RECENSIE

Recensie: Briefjes voor Pelle - Marlies Slegers

Een jaar geleden heeft Pelle zijn vader verloren. Het leven van Pelle en zijn moeder lijkt sindsdien stil te hebben gestaan. Precies één jaar na de crematie, krijgt Pelle een schoenendoos met briefjes van zijn vader. Briefjes die zijn vader nog voor hem geschreven heeft, met opdrachten die Pelle uit moet voeren. Door de briefjes ontmoeten Pelle en zijn moeder allemaal mensen die weer een beetje kleur brengen in hun leven.

Na het lezen van de flaptekst en het zien van het eerste briefje (wat op de achterkant van het boek staat) ben je al meteen nieuwsgierig naar de briefjes die Pelle van zijn vader krijgt. De briefjes zorgen ervoor dat je steeds meer wilt weten: wat staat op de andere briefjes? Wat gaat Pelle doen met de opdrachten en welke verandering brengen ze teweeg?

Marlies Slegers heeft een ontzettend mooie schrijfstijl. Op een bijzondere, mooie manier beschrijft ze de gevoelens en gedachtes van Pelle. Briefjes voor Pelle gaat over een heftig onderwerp, maar Marlies brengt het op een prachtige manier, met de nodige feitjes en humor. Zo vertelt Pelle dat zijn vader is overleden aan boktor. Een boktor eet namelijk ook het hout van binnenuit op, net zoals de kanker dat heeft gedaan bij zijn vader. Door de schrijfstijl van Marlies, sluit je Pelle en zijn moeder helemaal in je hart. Pelle is een hoogbegaafde jongen, die stottert als hij zenuwachtig wordt en feitjes opnoemt wanneer hij tranen op voelt komen.

Briefjes voor Pelle bevat realistische en ontroerende karakters. In het verhaal komen steeds meer bijkarakters, zoals Bloem, meneer Henderson en Jack. Deze karakters helpen Pelle en zijn moeder in hun proces en zorgen dat Pelle en zijn moeder mooie karakterontwikkelingen doormaken. Door de steun en aanmoediging van de personen om hun heen, worden Pelle en zijn moeder steeds een beetje sterker. Waar Pelle eerst nog feitjes opnoemt wanneer hij tranen op voelt komen, leert hij dat het niet erg is om te huilen of verdrietig te zijn. 

Briefjes voor Pelle is een hartverwarmend verhaal over rouw en verwerking. Ook komen er belangrijke puberzaken aan bod, zoals verliefdheid en pesten. Een prachtig boek vanaf ongeveer 10 jaar, maar ook zeker geschikt voor de eerste klassen op de middelbare school. Een verhaal wat je niet snel meer uit je hoofd krijgt en wat nog lang bij zal blijven! 

Recensie: Briefjes voor Pelle - Marlies Slegers

Briefjes voor Pelle

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Briefjes voor Pelle van Marlies Slegers (bekend van Onder mijn huid, Verdrinken en Backpack) is het hartverwarmende verhaal over een 12-jarige jongen die met humor en op geheel eigen wijze de dood van zijn vader leert accepteren.

  Pelle is hoogbegaafd en weet alles. Als hij te veel verdriet voelt, somt hij graag feiten op in zijn hoofd. Dat mieren een vlot kunnen bouwen om een overstroming te overleven. Dat er een naam bestaat voor de angst dat er pindakaas aan je gehemelte blijft plakken. Dat soort dingen.

  Op een dag, een jaar na het overlijden van zijn vader, krijgt Pelle een schoenendoos die gevuld met is grotere en kleinere briefjes en ingepakte voorwerpen. Op de briefjes staan opdrachten. Pelle is vastbesloten alles uit te voeren. Niet alleen raakt hij daardoor in grappige en bijzondere situaties verzeild, ook komen er nieuwe mensen in zijn leven die ervoor zorgen dat hij en zijn moeder het leven weer zachtjes durven te omarmen.

  Briefjes voor Pelle is een troostrijk verhaal voor kinderen met een overleden dierbare, geschreven in een toegankelijke en prettige schrijfstijl. Met sfeervolle, full colour geïllustreerde schutbladen van illustrator Linde Faas.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd

 • Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven

 • Wondervrouwen - Stephanie Schuster

 • 10 redenen waarom Michael B. Jordan een lekker ding is

 • YA vervolg delen in 2023

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen