• onze waardering

De kleine kapitein - Paul Biegel RECENSIE

Recensie: De kleine kapitein - Paul Biegel

In De kleine kapitein volgen we de avonturen van Kleine Kapitein die vaak op z'n trompet blaast en zelf een boot maakt: de Nooitlek. Hij vertrekt op avontuur naar het eiland van Groot en Groei, samen met de verstekelingen Marinka, Dikke Druif en bange Toontje. Marinka zorgt voor de heerlijke pannenkoeken op de boot, Dikke Druif blaast in het ketelvuur en bange Toontje zwabbert het dek. Samen met Kleine Kapitein beleven ze een wonderbaarlijke reis op zee en belanden ze op de vreemdste plekken. Onderweg komen ze heel wat gevaren tegen.

Het boek is een omnibus waarin 3 verhalen van de kleine kapitein gebundeld werden. 

De kleine kapitein van Paul Biegel is een omvangrijke bundeling van drie prachtverhalen die elkaar opvolgen. De vlotte schrijfstijl van Paul Biegel zorgt ervoor dat je het verhaal vloeiend kan lezen. Wat opvalt in de verhalen, zijn de oude woorden zoals stumperig, gepierewaaid, heremetijd, gesmiespel, ... Deze oude woorden worden nu niet meer gebruikt, maar worden wel duidelijk door de context van het verhaal. Deze woorden passen ook wel bij de sfeer die Biegel wil uitstralen. 

In de tekst komen regelmatig ook korte versjes of liedjes voor, die qua lay-out duidelijk worden aangegeven doordat ze apart en cursief worden voorgesteld. De versjes en liedjes rijmen ook vaak en hebben een grappige ondertoon.

De verhalen zijn bovendien origineel, goed opgebouwd en er wordt ook heel wat fantasie in gebruikt zoals meisjes met krabbenscharen als handen, een uitvergrote kikker, drakenkoppen...

Leuke toevoeging zijn de fantasierijke namen die aan bod komen in het verhaal zoals Galatea, Driekus, vader Blauwkrab, de Norse Heerser, bange Toontje, Dikke Druif...

Er komt dus heel wat tekst voor in deze omnibus, maar deze tekst wordt ook afgewisseld met prachtige tekeningen. Een mooi aanbod aan kleinere zwart-wit schetsen. Naast deze zwart-wit illustraties zijn er nog heel wat tekeningen die volledig geïllustreerd werden in zwarte inkt en ingekleurd met aquarelverf. Deze paginagrote illustraties zijn wondermooi en passen perfect bij de tekst. Paul Biegel geeft vaak een schitterende beschrijving waarin hij je als geen ander nieuwsgierig kan maken naar de illustratie die er bij past. Hij bouwt als het ware een soort van spanning op waardoor je uitkijkt naar de bijpassende illustraties. De illustraties zijn zeer gedetailleerd getekend en zijn zeker een meerwaarde in het boek. Als lezer sta je ook steeds even stil om de tekeningen in je op te nemen en zo alle details waar te nemen.

Achteraan in het boek van De kleine kapitein kan je ook een korte inhoudstafel terugvinden met een overzicht van de drie verhalen en alle subtitels per verhaal. Handig indien je graag iets terug opzoekt.

Dit prachtige boek is voorzien van een leeslint dat aan de rug van het boek vastzit zodat je dit altijd bij de hand hebt als boekenlegger.
De kleine kapitein is een kinderklassieker en een ware must-have voor kinderen vanaf 10 jaar.

Recensie: De kleine kapitein - Paul Biegel

De kleine kapitein

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De kleine kapitein viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum, en dat moet gevierd worden!

  Alle drie de delen van deze geliefde klassieker zijn verzameld in deze prachtige geïllustreerde omnibus, luxe uitgevoerd met leeslint.

  De kleine kapitein bouwt helemaal zelf een boot, van een badkuip, een kachel, een stoelpoot en een fietsketting. Hij doopt zijn schip de Nooitlek en begint samen met de drie verstekelingen Dikke Druif, Marinka en Bange Toontje aan een lange gevaarlijke reis naar het eiland van Groot en Groei. Daar kun je in één nacht groot worden... Toch?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze acteurs vonden het vreselijk om elkaar te zoenen

 • Deze artiest maakt van Disney karakters echte mensen

 • Deze films en series verschijnen in juni op Netflix

 • Deze films en series worden in juni van Netflix verwijderd

 • 24 meest verwachte films uit 2022

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen