• onze waardering

Made at home - Giorgio Locatelli RECENSIE

Recensie: Made at home - Giorgio Locatelli

Het boek Made at home is een herdruk van het eerder in 2018 verschenen boek van Giorgio Locatelli, maar dat maakt het niet minder natuurlijk. Made at home bevat ruim 150 recepten van gerechten die je zo bij een Italiaanse nonne voorgeschoteld kan krijgen. Geen ingewikkelde recepten dus, hoewel de Cappon magro zeker niet voor iedereen weggelegd zal zijn, geeft ook Giorgio Locatelli toe.

Persoonlijk heb ik wat moeite met de lay-out van het boek. Veel verschillende lettertypes en lettergroottes, meestal smalle kantlijnen, maar dan plots weer hele brede. De tekst wordt afgewisseld met veel foto’s, die ik dan weer wel een verademing vind. Foto’s van gerechten, maar ook van ingrediënten. Soms perfect opgediend, soms rommelig. Foto’s van Giorgio Locatelli in zijn Londense restaurant Locanda Locatelli of bij zijn tweede woning in Puglia in Zuid-Italië.  Want daar, in Londen en Puglia doet Giorgio Locatelli zijn inspiratie op, maar zeker ook in het Noord-Italiaanse Lombardije, waar zijn roots liggen.

Het resultaat is een boek vol met heerlijke recepten. Recepten die je thuis eenvoudig kan maken. Persoonlijk vind ik het fijn dat het dan ook in Italië heel normaal blijkt te zijn om in de winter een groentestoofpot te maken met groenten die op dat moment goed verkrijgbaar zijn: pompoen, pastinaak, cavolo nero en wortels. Helaas kon ik zo gauw niet aan de cavolo nero komen, dus verving ik die door andijvie (al lijkt cavolo nero meer op boerenkool). Het resultaat was alleszins een prima, niet heel uitgesproken stoofpot. Verder vinden we natuurlijk ook allerlei pasta’s, pizza’s en risotto, waarmee het toch een echt Italiaans kookboek wordt.

Kookboeken met tekst, anders dan receptbeschrijvingen, hebben bij mij altijd een streepje voor. Wat dat betreft voldoet Made at home aan mijn verwachtingen van een goed kookboek. Giorgio Locatelli heeft namelijk heel veel te vertellen. Bij ieder recept, maar ook in de aanloop naar een recept toe. Er is altijd wel wat te schrijven en dat maakt Made at home misschien wel zo’n heerlijk Italiaans kookboek. Want dát hebben Italianen gemeen: De maaltijd is niet iets wat je moet afraffelen. De maaltijd nuttig je samen en er is altijd wel een verhaal.

Er is niet een heel duidelijke opbouw in Made at home. Dat maakt het ook wel weer lekker. Er is geen pocherige uitleg over de Italiaanse gewoonten al zou je uit de inhoudsopgave toch enigszins kunnen halen dat Italianen de hoofdmaaltijd sowieso in twee delen splitsen: de primo en de secundo.


Maar ook de lunch komt aan bod in Made at home. Ik maakte nog een heerlijke crostini, belegd met tuinbonen, zwarte olijven en tomaat. Niet moeilijk, maar typisch Italiaans: gebruik alleen de beste ingrediënten. Meer heb je niet nodig!

Wat ik het mooiste vind aan Made at home? Dat dit écht de recepten zijn van gerechten die je bij Italiaanse families op een doordeweekse dag op je bord kan vinden.

Recensie: Made at home - Giorgio Locatelli

Made at home

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Ik voel mij op meerdere plekken thuis'.
  Voor mij is thuis Noord-Italië, waar ik mijn jeugd doorbracht. Thuis is Londen, waar ik woon en werk in mijn restaurant Locanda Locatelli. Met mijn collega's die als een familie voor mij zijn. En thuis is nu ook Puglia, Zuid-Italië, waar op een klif boven de zee ons vakantiehuis staat.
  Dit boek is een verzameling van alle gerechten waarvan ik thuis altijd geniet met de mensen om wie ik geef. We eten de favoriete salade van mijn vrouw Plaxy (met wortel, appel, chili en munt), Toscaanse tomatensoep, frisse lenterisotto met gorgonzola, een hele gebakken vis, de ossobuco van mijn grootmoeder en de baci di dama, de chocolade 'dameszoenen' die me doen herinneren aan mijn kinderjaren.'


   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen