• onze waardering

Het sleutelkruid - Paul Biegel RECENSIE

Recensie: Het sleutelkruid - Paul Biegel

Het sleutelkruid van Paul Biegel laat je kennismaken met de oude koning Mansolein, koning van de dwergen. Hij heeft echter niet lang meer te leven omdat hij al duizend jaar oud is. Er is één remedie die hem kan redden: het zeldzame sleutelkruid. De wonderdokter gaat het sleutelkruid zoeken, maar dit is geen makkelijke zoektocht, want het sleutelkruid groeit op een geheimzinnige plek.

Om het leven van de koning te verlengen, stuurt de wonderdokter twaalf dieren die elk een spannend verhaal vertellen aan de koning.

De wonderdokter blijft echter heel lang weg en de toestand van de koning wordt zwakker en zwakker. Zal de wonderdokter op tijd terug zijn om het leven van de koning te redden?

Dit verhalenboek is een mooie vertelling van 12 verhalen, die veel raakvlakken hebben en zo één geheel vormen naar het einde toe.

De hartverwarmende verhalen worden telkens door een ander dier verteld, waardoor er ook een groot aanbod is aan spannende, korte verhalen. Leuke, originele verhalen om voor te lezen.

Na elk verhaal is er telkens een steeds weerkerend ritueel. Het desbetreffende dier dat het verhaal verteld heeft, blijft overnachten in de burcht en de dieren gaan allen slapen. Deze herhaling is makkelijk herkenbaar voor kinderen. 

In Het sleutelkruid komt regelmatig het allerlekkerste eten voor: hageltaart met vossenbessen, leliesoep met braadwortels, rijstebrijberg, walnoten met honing, lavendeltaart met zeeschuim...Originele benamingen voor een heleboel lekkers! 

Paul Biegel, de auteur van dit boek, is een meester in het beschrijven van allerlei zaken. Het verhaal bestaat dan ook uit rijke, overvloedige teksten.

Zo ook de inventief gevonden eigennamen: Nemosj, Idoer, Flemeng, Neschi,...

Biegel is een meester in het bedenken van leuke, originele en fantasievolle verhalen en maakt gebruik van een heel repertoire aan ideeën. Zo passeren een driekoppige draak de revue, maken de muizen een tweestemmig muizenliedje, vertelt de zwaluw over een tovenaar en zijn dochter... Pratende dieren die verhalen vertellen vormen trouwens de basis van dit boek.

Door de rijke tekst en de serieuzere thema's in de verhalen, is dit geen boek voor jonge kinderen. Vlotte lezers vanaf 10 jaar met wat fantasie zullen echter wel smullen van dit boek.

De prachtige illustraties zijn van de hand van Linde Faas. Kleine tekeningen worden afgewisseld met enkele paginagrote afbeeldingen. Ze worden wazig en mysterieus gepresenteerd en er mochten zeker nog meer illustraties in het boek voorkomen, daar deze tekeningen de sfeer van het boek mooi weergeven. 

Ook de kaft van Het sleutelkruid is wondermooi. Alle dieren die in het boek voorkomen staan hierop afgebeeld, samen met de oude koning Mansolein.

Achteraan in het boek vind je ook nog een handige inhoudstafel met een overzicht van de vijftien hoofdstukken die het boek rijk is.

Meesterverteller Paul Biegel schreef trouwens nog andere mooie boeken zoals De kleine kapitein, Nachtverhaal... Samen met Het Sleutelkruid werden deze alle drie bekroond met een Gouden Griffel.

De prachtige kinderklassieker Het sleutelkruid is een leuk (voorlees)boek dat symbool staat voor een raamvertelling: het verhaal vormt zelf de omlijsting voor 12 andere verhalen en is zeker een tijdloos en boeiend boek!

Recensie: Het sleutelkruid - Paul Biegel

Het sleutelkruid

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In zijn koperen burcht heerst koning Mansolein over alle dieren. Hij is oud en verzwakt en heeft een wondermiddel nodig. Het zeldzame sleutelkruid is het enige dat hem kan redden, daarom gaat de dokter op een lange, gevaarlijke zoektocht. Om te zorgen dat het hart van de koning blijft kloppen, heeft hij elke dag een verhaal nodig. Een voor een komen de dieren uit het koninkrijk bij de koning aan en vertellen hun mooiste verhaal. Zal het genoeg zijn?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen