• onze waardering

Juf, er is een kind kwijt - Dorine Hermans RECENSIE

Recensie: Juf, er is een kind kwijt - Dorine Hermans

Dorine Hermans was nieuwsgierig naar water allemaal gebeurde nadat ze haar kinderen op het schoolplein had afgezet. Ze sprak met tientallen juffen, om vervolgens columns te schrijven over hun ervaringen. De verhalen in Juf, er is een kind kwijt zijn eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kek Mama.

Dorine Hermans geeft in Juf, er is een kind kwijt een kijkje in de wereld van de basisschool vanuit de ogen van leerkrachten. Of leerkrachten... Eigenlijk meer vanuit juffen. De titel zegt het natuurlijk al, maar alle columns zijn geschreven vanuit het perspectief van de juf. Het was natuurlijk ook ontzettend leuk geweest om hierbij een column te schrijven over de weinige meesters in het basisonderwijs.

In Juf, er is een kind kwijt staan ontzettend diverse verhalen. Van juffen die met kinderen op excursie gaan tot juffen die om moeten gaan met heftige problematiek in de klas, zoals het overlijden van een ouder. De verhalen zijn ontroerend, maar over het algemeen ook heel erg grappig en herkenbaar. Het onderhandelen met veeleisende ouders, pittige oudergesprekken en het omgaan met veranderingen in de samenleving.

Dorien omschrijft het al mooi in de inleiding: Vroeger was de vraag: 'Luistert mijn kind wel naar de juf?'. Nu is het: 'Luistert de juf wel naar mijn kind?'

Dorien probeert in haar columns de mooie kant van het onderwijs te laten zien, maar ook komen (in mindere mate) de taken naast het lesgeven aan bod. Zoals bijvoorbeeld het schrijven van ontwikkelingsperspectieven en het werken met afwijkende lesprogramma's. Maar ook de geweldige uitspraken en ontroerende acties van de leerlingen komen goed aan bod in dit boek, zoals de prachtige uitspraken van kinderen en hun oprechtheid.  

Veel situaties zijn niet alleen voor leerkrachten herkenbaar, maar ook zeker voor ouders. De columns van Dorien hebben over het algemeen een mooie boodschap en lezen gemakkelijk weg. Het is een leuk boekje om af en toe een column of een paar columns in te lezen. Er zitten mooie en ontroerende columns tussen, maar wanneer je meer columns achter elkaar leest, mis je misschien een beetje de diepgang. Juf, er is een kind kwijt bevat leuke, korte verhalen om even snel tussendoor te lezen! 

Recensie: Juf, er is een kind kwijt - Dorine Hermans

Juf, er is een kind kwijt

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dorine Hermans duikt in de wereld van de basisschool: Ontroerende en verrassende verhalen van schoolkinderen en hun juf

    Warm, bijzonder, herkenbaar, lief en klein. Maar altijd met een boodschap, zonder dat die er opdringerig bovenop ligt

    Voor het blad Kek Mama schrijft Dorine Hermans al een aantal jaar een populaire column over de juf op school. Daarvoor spreekt ze met juffen (en meesters) en schrijft ze hun ervaringen op in kleine, prachtige verhaaltjes die samen een beeld geven van het schoolleven. Zo zien ouders ook eens wat er achter de deur gebeurt als zij weer vertrokken zijn en hun kind hebben achtergelaten.

    Want het is ongelooflijk wat de juffen allemaal moeten kunnen. Ze stellen huilende kinderen gerust, vangen kinderen van gescheiden ouders op, beantwoorden filosofische kindervragen, proberen aardig te blijven tegen lastige ouders, steunen transgenderkinderen, begrijpen de problemen van kinderen die hun land hebben moeten ontvluchten, en dan geven ze ook nog les en doen zoveel, zoveel meer. De verhaaltjes zijn hilarisch, grappig, zielig, ernstig en verbazingwekkend, maar altijd krijg je er een glimlach van en openen ze je ogen. Wanneer je er een gelezen hebt, kun je niet meer ophouden: oké, nog eentje dan.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen