• onze waardering

Vliegende Hollanders - Chris Houtman RECENSIE

Recensie: Vliegende Hollanders - Chris Houtman

Vliegende Hollanders: meeslepend boek over pioniers van de Nederlandse luchtvaart

Anthony Fokker en Albert Plesman hebben ieder met hun eigen expertise Nederland een vooraanstaande plaats bezorgd in de geschiedenis van de internationale luchtvaart. Chris Houtman bediende zich in Vliegende Hollanders van wat Winchester McFly en Thomas van der Ree erover los lieten in de gelijknamige dramaserie. Hij smeedde het tot een meeslepende historische roman, die de lezer meeneemt naar de krochten van hun privéleven. Dat is minstens zo gecompliceerd als hun  zakelijke carrière. Twee mannen met een sterk uiteenlopend karakter die tot elkaar veroordeeld worden. Twee sterke ego’s die in hun zakelijke drift slachtoffers maken.

Fokker nam de Duitse nationaliteit aan en bouwde gevechtsvliegtuigen die de geallieerden in de Eerste Wereldoorlog grote verliezen toebrachten. Hij draaide zich er op een handige manier uit, kreeg de Nederlandse Vliegtuigenfabriek van de grond, werd puisant rijk. Neem daarbij zijn gevoelloosheid waarmee hij vrouwen in het ongeluk stort en er resteert weinig om aan de panden van zijn dure jassen te gaan hangen. Maar de brokkenpiloot in de liefde appelleert aan de vaderlandse trots met zijn ingenieuze uitvindingen. Geld én roem verzoenen de smetten. De paradox van een overheid die de beurs gesloten houdt en het huidige kabinet dat miljarden aan steun verleent. Plesman en Fokker zouden er van achterover vallen.

Plesman is van eenvoudige afkomst. Hij wordt door de geldschieters van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij gedoogd. Met ijzeren wil en een goed thuisfront lukt het hem de onderneming op te stoten in de vaart der volkeren. Maar als niets tot iets en nog veel meer komt doet dat niet zelden een aanslag op de moraliteit. Vliegende Hollanders is daarvan een schoolvoorbeeld. Plesman verliest tijdens hun missie twee zonen die de liefde voor de luchtvaart van hem erven. Ook bij hem is de weg naar roem geplaveid met vele hobbels en kuilen.

Houtman houdt om in de beeldspraak te blijven de vaart er in. De ontwikkelingen volgen elkaar in sneltempo op. Sterke karakterschetsen, heel veel spanning, vooral in de voortdurende jacht om de eerste te zijn op weg naar Nederlands-Indië en Australië. Een overmaat aan dramatiek in de eerste decennia van de luchtvaart, met de crisis van de jaren dertig als aanjager. Je krijgt een goed beeld van de ontwikkelingen die gepaard gaan met moordende concurrentie en mensen die eraan worden opgeofferd. Succes komt uit de lucht vallen, maar dat doen onverschrokken bemanningen evenzeer.

Houtman maakt zijn faam als schrijver van historische romans volledig waar. Net als in de Veleda trilogie etaleert hij een onderhoudende schrijfwijze. Verhelderende kaders helpen de lezer bij het verwerven van historisch besef. Houtman voert een vlotte pen met kennis van zaken. Een boek dat je niet weg kunt leggen voordat de laatste bladzijde is geconsumeerd. Om het van tijd tot tijd nog weer eens op te pakken.

Recensie: Vliegende Hollanders - Chris Houtman

Vliegende Hollanders

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Anthony Fokker en Albert Plesman zijn de legendarische mannen aan de basis van de Nederlandse luchtvaarthistorie. De avontuurlijke Fokker en de idealistische Plesman zijn twee gepassioneerde tegenpolen, met ieder een eigen droom en visie, die er desondanks samen in slagen Nederland in de jaren 1919-1939 een vooraanstaande plek te geven op het wereldtoneel van de luchtvaart. Vliegende Hollanders is het verhaal van deze buitengewone lucht vaartondernemers tijdens de eerste turbulente jaren van de vliegerij. Het is een fascinerende roman, met nieuwe historische onthullingen, die zich afspeelt in een competitieve wereld vol bedrog en zakelijke intriges rond persoonlijke, Nederlandse en internationale belangen. Niet eerder kwamen ook de privélevens van Plesman en Fokker tijdens die allesbepalende pioniersjaren van de Nederlandse luchtvaart zo overtuigend in beeld. Vliegende Hollanders van Chris Houtman is gebaseerd op het geromantiseerde scenario van Winchester McFly en Thomas van der Ree dat zij schreven voor de gelijknamige televisieserie.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen