• onze waardering

Het mediterrane dieet - Wilma van Grinsven-Padberg RECENSIE

Recensie: Het mediterrane dieet - Wilma van Grinsven-Padberg

Het mediterrane dieet begint met een verraderlijke titel: 'dieet'. In het boek wordt de vraag gesteld hoe het nou kan dat de mediterrane keuken een van de gezondste keukens zou zijn. En of het wel klopt dat er in Griekenland minder mensen sterven door hart- en vaatziekten. Hoe komt het dat Italianen gemakkelijk veel pasta eten?

Dit alles wordt je verteld door Wilma van Grinsven-Padberg. Zij is een olijfolie expert/sommelier en legde het verband met de mediterrane keuken. Zij geeft je een inkijkje in de geheimen van deze keuken en laat experts aan het woord. Ook krijg je 30 recepten, uiteraard mét olijfolie.

Het prachtig vormgegeven boekje is een naslagwerk met allerlei feitjes en antwoorden op vragen die je over deze keuken hebt. In korte hoofdstukken vertelt Wilma van Grinsven-Padberg je over de mediterrane keuken en de landen waar dit vandaan komt. Ze heeft een makkelijk leesbare schrijfstijl en past zelfs emoticons toe in haar tekst.

Wilma van Grinsven-Padberg neemt je eerst mee in de levenswijze van het mediterrane dieet. Zo noemt ze het geen dieet maar een levenswijze aan de hand van wetenschappelijk onderzoek vertelt ze over de blauwe zones in de wereld. Daarna komen verschillende bestanddelen aanbod zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en dranken. Zo is volgens Wilma van Grinsven - Padberg olijfolie erg goed voor de gezondheid en is extra vierge olijfolie van de beste qua kwaliteit. Over koolhydraten vertelt ze dat er naast slechte eigenschappen, ook erg veel goede eigenschappen zijn: zo zijn ze goed voor de werking van je darmen en werken tegen overgewicht. Dit laatste spreekt tegen wat je tegenwoordig steeds meer hoort. In diëten worden vaak koolhydraten vermeden, maar hier zegt Het mediterrane dieet dat koolhydraten je juist een verzadigd gevoel geven.

De recepten in Het mediterrane dieet zijn ingedeeld op land. Zo vind je uit de oven uit Portugal, Tzatziki uit Griekenland en Roerei met gerookt vlees op olijfoliebrood uit Turkije. De 30 recepten zijn erg eenvoudig te maken. Het is wel zo dat er ook veelal bekende recepten te vinden zijn, zoals auberginerolletjes en caponata. Voor de kok die vaker in de keuken staat, komen de helft van de receptjes vast redelijk bekend voor. De andere gerechten zijn dan ook weer erg bijzonder: denk aan wijnkoekjes of Dronken sinaasappels. 

Ik maakte de Dronken sinaasappels uit Portugal. Bij sommige recepten staat een verhaal bij wanneer zij dit eten en waar het goed voor iets, bij de Dronken sinaasappels niet. Het recept is bedoeld als dessert en je maakt het met - uiteraard - sinaasappels, drank, suiker, olijfolie en olijven. De combinatie van olijven en olijfolie met het zoete van de sinaasappels en de suiker is heel apart. Apart en lekker zou ik toch wel durven zeggen. Ook is het heerlijk licht verteerbaar en voel je je vol.

Als tweede maakte ik Bruschetta met tomaat - een voorgerecht uit Italië met 'oud' brood, cherrytomaten, knoflook en olijfolie. Heerlijk om te eten als snack bij de borrel of gewoon als lunch. Erg gemakkelijk om te maken. Ieder recept bevat - natuurlijk - olijfolie. 

Wil je eens proberen wat het met jouw lichaam doet om volgens de mediterrane levenswijze te leven, dat is Het mediterrane dieet een fantastisch boek om in huis te halen. De recepten zijn erg makkelijk, misschien wat te makkelijk en persoonlijk zou ik meer recepten willen zien. En dan ook echte vernieuwende recepten, zoals de dronken sinaasappels. Ook vertelt Wilma van Grinsven-Padberg over de goede werking van pasta en olijfolie, terwijl hier natuurlijk ook veel nadelen aan zitten. Interessant en leuk boekje om eens te lezen met een andere invalshoek dan we al kennen.

Recensie: Het mediterrane dieet - Wilma van Grinsven-Padberg

Het mediterrane dieet

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De mediterrane keuken zou één van de gezondste ter wereld zijn, maar hoe leven deze mensen nu eigenlijk? Wat eten ze wel en niet? Klopt het dat er in Griekenland veel minder mensen sterven aan hart- en vaatziekten? En waarom kunnen Italianen met alle gemak drie maal per dag pasta eten?

    Wilma Van Grinsven-Padberg doet alle geheimen van deze zuiderse keuken uit de doeken. Ze wil aantonen dat een gezonde levensstijl niet noodzakelijk betekent dat je dun hoeft te zijn. Gezond én gelukkig oud worden is de boodschap!

    Ze neemt je mee langs de verschillende landen en gaat op onderzoek en legt hun manier van leven uit. Per land krijg je ook enkele heerlijke en typische gerechten. Zo ben je helemaal klaar om met deze gezonde keuken te starten!

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen