• onze waardering

Han - Min Jin Lee RECENSIE

Recensie: Han - Min Jin Lee

Casey Han heeft net haar studie economie aan Princeton afgerond en staat nu op het spreekwoordelijke kruispunt in haar leven. Gaat ze rechten studeren, zoals haar vader graag zou zien, of gaat ze aan het werk? Als ze terugkeert naar haar ouderlijke huis ontdekt ze hoe groot de verschillen zijn tussen haar als ingeburgerde Amerikaanse en haar geëmigreerde, traditionele Koreaanse ouders. De botsing is zo groot dat ze plotseling op zichzelf is aangewezen. Weet ze zichzelf staande te houden?

Han is het verhaal van Casey, maar Min Jin Lee laat ook de belangrijke personen om haar heen aan het woord. Hierdoor neemt Min Jin Lee de lezer mee in de lastige wereld van kinderen van (Koreaanse) immigranten. De originele titel was "Free Food for Millionaires", dat beter lijkt te passen dan "Han". Vaak worden Koreanen toch wel gezien als de nieuwe machtshebbers van de economie, zoals portier George benadrukt. Toch is dat maar een klein deel van alle emigranten. Velen kennen armoede of zijn rijk maar missen persoonlijke stabiliteit. Sommigen omklemmen het Christelijke geloof als een talisman in hun nieuwe leven in een cultuur waar ze niks van begrijpen. 

Via de moeder van Casey, maar ook via Casey zelf, ontdekt de lezer in Han de kracht van dat geloof voor deze mensen, zonder de geloofsovertuiging over te willen brengen. Min Jin Lee laat bovendien zien hoe men in verschillende mate kan geloven of niet-geloven, maar hoe alle personages toch erop terug kunnen vallen. Het is ontzettend knap uitgewerkt. 

Casey valt van de ene relatie in de andere. Zo is ze al jaren bevriend met de ruim tien jaar oudere Sabine, maar deze vriendschap is niet gelijkwaardig. Als Casey besluit om haar schulden aan te pakken en het heft in eigen handen te nemen, ontdekt de lezer hoe deze vriendschap op losse schroeven komt te staan. Hoewel Casey ontzettend koppig is, laat Min Jin Lee ook zien hoe de best bedoelde hulp benauwend kan zijn. Maar Casey gaat meer lastige relaties aan en verbreekt deze soms net zo snel weer. Haar zoektocht naar vriendschap en liefde is heel boeiend beschreven.

Met een vlotte, moderne schrijfstijl en de enorme karakterontwikkeling van Casey (en de personages om haar heen), weet Han de aandacht van de lezer vast te houden. Door haar verandering, krijgt bijna iedere lezer een moment waarop zij zich kan identificeren met het karakter. Door deze interessante ontwikkeling leest het middenstuk van Han zo weg. Het einde is daarentegen teleurstellend. Min Jin Lee neemt veel tijd voor het beschrijven van de verhalen van personages om Casey heen, wat uiteindelijk weinig bijdraagt aan Caseys definitieve keuze. Het herstel van bepaalde relaties wordt afgeraffeld en de lezer wordt niet meer meegenomen bij het nemen van Caseys afsluitende keuze. 

Al met al is Han een bijzonder boek in positieve zin. Han heeft een prachtige kaft, wat alleen al reden genoeg is om dit boek in je boekenkast te willen hebben. Min Jin Lee heeft een fijne schrijfstijl en neemt ons mee in de botsing tussen de traditionele cultuur van Korea en de vrije Westerse cultuur van Amerika. De ontdekkingstocht naar vriendschap, liefde en zichzelf waarin de karakterontwikkeling van Casey op de voet wordt gevolgd is een goede aandachtstrekker. In Han volg je het meisje een aantal jaar en ruim 600 bladzijden, maar als je het boek dichtslaat, vraag je je af of het verhaal wel zoveel pagina's nodig heeft gehad.

Recensie: Han - Min Jin Lee

Han

  • Auteur:

    Min Jin Lee
  • Verschenen:

    10 november 2020
  • Uitgave:

    ISBN 9789029093743
    Uitgever Meulenhoff
    640 pagina's
  • Uitgever:

    Meulenhoff
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een prachtige, veelomvattende roman over een Koreaans-Amerikaanse gemeenschap in New York, voor liefhebbers van klassieke auteurs als George Eliot en de Brontës

    Tijdens haar studie op Princeton heeft Casey Han zichzelf een verfijnd taalgebruik aangemeten, een benijdenswaardige golfervaring opgedaan, een populair blank vriendje gekregen en een master in de economie behaald. Maar ze keert terug naar New York zonder baan en met een aantal slechte gewoonten. Als oudste dochter van Koreaanse immigranten uit de arbeidersklasse is ze inmiddels een wereld verwijderd van die van haar ouders. Terwijl Casey een traject van kleine triomfen en spectaculaire mislukkingen aflegt, speelt zich een botsing van waarden en ambities af tegen de kleurrijke achtergrond van de New Yorkse samenleving.

    Han is een prachtige inkijk in het leven van de Koreaans-Amerikaanse gemeenschap in New York, die doet denken aan de negentiende-eeuwse klassiekers die Casey keer op keer verslindt: van Eliot, de Brontës, Trollope. Net als in deze klassiekers schetst Min Jin Lee een beeld van een gemeenschap in een wereld vol vooroordelen en klassenverschillen, vol botsingen tussen ambitie en traditie en tussen het verlangen een eigen weg te kiezen en angst voor verlies van decorum en van de familie-eer. Het resultaat is een veelomvattende, indrukwekkende en zeer meeslepende roman.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen