• onze waardering

Als vuur - Sara Lövestam RECENSIE

Recensie: Als vuur - Sara Lövestam

Twee totaal verschillende meisjes ontmoeten elkaar op de veerboot als ze onderweg zijn naar hun zomerhuisje aan de Zweedse kust. Anna brengt haar zomers sinds klein af aan al door op het eilandje en kent het er op haar duimpje. Lou daarentegen is er voor het eerst en was duizendmaal liever naar Spanje gegaan. Als Anna haar op een dag meevraagt om te gaan varen met de boot zegt Lou tot haar verrassing ja. Wat volgt is een zomer waarbij alle verschillen tussen de twee meisjes wegvallen. Ver weg van hun normale levens.

Als vuur van Sara Lövestam  is een prachtig zomerboek dat gaat over het vinden van een eerste grote liefde en kunnen zijn wie je werkelijk bent.

In Als vuur lees je hoe de levens van Anna en Lou samen komen, ondanks hun verschillen. Zo hebben Anna en haar vader het niet breed, terwijl Lou en haar familie 'rijke stinkerds' zijn. Het mooie aan het verhaal is dat Sara Lövestam laat zien dat het hebben van veel geld en bezittingen niet per se hoeft te betekenen dat je ook gelukkig bent.

Iets anders dat kan bijdragen aan je eigen geluk is kunnen zijn wie je werkelijk bent. Lou komt erachter dat ze op meisjes valt, maar is erg bang voor de mening van haar ouders. De struggles van Lou staan centraal in het boek en dit kan voor veel herkenning zorgen bij de lezer. Want hoe vaak doe je iets omdat verwacht wordt dat je het doet en staat de mening van een ander boven je eigen geluk?

De boodschap die Sara Lövestam met haar boek meegeeft is dat het oké is om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. Laat je vooral niet tegenhouden door wat je denkt dat anderen ervan vinden. Het gaat erom dat jij gelukkig bent en kunt zijn wie je bent. 

Als lezer is het mooi om te zien hoe Lou zich ontwikkelt in de zoektocht naar wie ze werkelijk is en steeds meer haarzelf durft te zijn. Als vuur is dus niet alleen een mooi verhaal, maar heeft ook nog eens een prachtige en belangrijke boodschap. Het boek is een Young Adult, maar deze boodschap is voor iedereen.

Naast de mooie boodschap in het boek heeft Sara Lövestam ook een aangename schrijfstijl. Als lezer vlieg je door de hoofdstukken heen en door de beschrijvende schrijfstijl lijkt het voor even alsof je zelf op vakantie bent geweest op het eilandje aan de Zweedse kust. Ook is als vuur allesbehalve voorspelbaar. Het plot zit goed in elkaar waardoor je als lezer snel door wil lezen om erachter te komen hoe het af gaat lopen.  

De uitwerking van de bijpersonages had echter wel wat uitgebreider gemogen. Na het lezen van het boek zit je namelijk nog met enkele vragen. Want hoe kent de vader van Anna de vader van Lou? En wat is er met de moeder van Lou gebeurt?

Al met al is Als vuur van Sara Lövestam een prachtig boek dat gaat over een eerste liefde en durven zijn wie je werkelijk bent. Het boek zal niet alleen lezers uit de  LGBTQIA+ community plezieren, maar ik weet zeker dat iedereen verliefd zal worden op dit prachtige verhaal!

Recensie: Als vuur - Sara Lövestam

Als vuur

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Stockholm zouden de wegen van de vijftienjarige Anna en Lou elkaar nooit gekruist hebben. Lou komt uit een rijke familie en gaat naar een eliteschool, terwijl Anna's vader, die arbeidsongeschikt is, de eindjes aan elkaar moet zien te knopen. Maar deze zomer nemen ze dezelfde veerboot naar een eilandje voor de Zweedse kust, en daar, ver van alles, vallen de verschillen weg. Ze gaan vissen met de boot van Anna's vader, zwemmen in zee, zitten 's avonds bij een vuurtje en worden langzaam maar onafwendbaar verliefd.

    Lou weet zeker dat haar familie hun relatie af zou keuren, en durft er niet voor uit te komen dat ze op een meisje valt. Heeft hun liefde een toekomst als de zomer voorbij is?

    Als vuur is een sprankelend en meeslepend verhaal over een eerste grote liefde, dat niet alleen lezers uit de LGBTQIA+ community, maar alle YA-liefhebbers zal betoveren.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen