• onze waardering

De Vermisten van Maneschijn - Christelle Dabos RECENSIE

Recensie: De Vermisten van Maneschijn - Christelle Dabos

Christelle Dabos' De Vermisten van Maneschijn is het tweede deel van de reeks De Spiegelpassante. Een reeks van deze Franse schrijfster, die 4 delen omvat.

Christelle Dabos heeft voor de Spiegelpassante reeks werkelijk een unieke wereld geschapen. Een magische wereld met zwevende delen, die Arken genoemd worden. Er zijn vier Arken, die draaien om een ontoegankelijk vulkanisch middendeel. De Arken zijn als het ware stadstaten die geregeerd worden door onsterfelijke leden van één machtige familie: de Familiegeesten. De mensen van deze Arken zijn sterfelijke afstammelingen van deze Familiegeesten en hebben allemaal speciale gaven. Als lezer kom je terecht in een wereld die lijkt op een Renaissance hofhouding, vol valse nep beleefdheden en glimlachjes, terwijl iemand ondertussen een mes in je rug steekt of gif in je overvloedige maaltijd stopt.

In deel 1 maakten wij kennis met Ophelia, een jonge vrouw met een alledaags uiterlijk. Ze is ontzettend bijziend met een magische bril op, zondermeer excentriek maar super slim. En ze heeft niet 1 maar zelfs 2 bijzondere gaven. Ze kan door spiegels reizen (de Spiegelpassante) en ze kan de geschiedenis en levensloop van mensen aflezen aan de voorwerpen die zij in hun bezit hebben of hebben gehad.

Ophelia is van de Ark Anima, maar wordt uitgehuwelijkt aan een man van een andere Ark,de Pool Ark. Thorn is lid van de Drakenclan aldaar en Ophelia verhuisd naar de woonplaats van haar verloofde. Het hof van Pool is een politieke slangenkuil. Geregeerd door Familiegeest Heer Faroek. Zijn nakomelingen zijn door de eeuwen heen verdeeld in clans. Iedere familieclan is uit op zijn stuk van de macht. De familieclans blijven allemaal onder elkaar en naar de andere clans toe zijn ze ronduit agressief en gewelddadig. In deel 1 is de clan van de Draken uitgemoord door een lid van de Mirage clan en Thorn en zijn tante Brunhilde, die in verwachting is van Heer Faroek, zijn de laatste overlevenden. Ook Ophelia moet dus oppassen.

In De Vermisten van Maneschijn kan Ophelia nog steeds niet haar oude rustige leventje oppakken en wordt ze door de heerser van de Pool Ark, de familiegeest Faroek, gebruikt om Het Boek te lezen. Een zeer apart boek waar de oorsprong en de geschiedenis van de Arken en de Wereld in staat. Het is de sleutel tot het Verleden en de kennis kan de beheerser grote macht in de Toekomst geven...alleen kan niemand het boek openen en normaal lezen.

Iedere Ark merkt echter dat er sommige stukken van de Arken verdwijnen en ook vooraanstaande burgers en hovelingen verdwijnen. Ook op Pool verdwijnen mensen, vooral uit de vrijplaats: het landgoed Maneschijn. Ophelia is vast van plan om uit te zoeken wat er allemaal aan de hand is, temeer omdat haar eigen leven en dat van Thorn ervan af hangt. Pool is een ijzige koude wereld in verval, wat verdoezeld wordt door illusies (letterlijk en figuurlijk), maar Ophelia ziet er uiteindelijk doorheen en komt dan achter de schokkende waarheid over de wereld van de Arken.

Christelle Dabos heeft een zeer beeldende schrijfstijl, die prettig leest. De fascinerende wereld die zij gecreeërd heeft, is zondermeer zeer fantasievol en uniek, al komen er in gedachten wel beelden bij je op van de wereld van De Gouden Kompas, met de technische en magische toevoegingen aan een 19e eeuwse maatschappij. Een tekening van een Ark voorin het boek, doet je denken aan de zwevende eilanden en bergen in Avatar. Je kunt je dus de wereld van Ophelia en Thorn goed voor de geest halen. Voeg daar magie, mysterie, intriges, humor en lichte romantiek aan toe en je hebt een boeiend geheel.

De personages die je in de reeks tegenkomt, zijn overvloedig, dus helpt het zeker dat Christelle Dabos voorin het De Vermisten van Maneschijn een geïllustreerd soort overzicht heeft opgenomen. Een wegwijzer. Christelle Dabos geeft haar personages al vanaf het begin uitgesproken karakters mee en eigen kenmerken, maar ze laat ook haar personages zich steeds ontwikkelen. De saaie maar exentrieke Ophelia, waarvan iedereen denkt dat ze een timide kneedbaar vrouwtje is, verbergt haar ware ik achter een onverstoorbaar, tikkeltje onnozel masker. Maar ondertussen is ze slim zat en ondernemend. In het begin van De Vermisten van Maneschijn laat ze merken dat ze niet van plan is zich zomaar bij alles neer te leggen en zichzelf te verloochenen. Wanneer het er op aan komt, komt ze voor zichzelf op. Ze uit haar mening en laat niet met zichzelf sollen, maar neemt haar eigen beslissingen. Thorn blijkt niet de afstandelijke ijzige verloofde te zijn, ook hij verbergt zijn ware ik achter een masker. Hij is een ambitieus man, slim en bevlogen. Hij weet meer van wat er met de wereld van de Arken aan de hand is, of heeft zo zijn vermoedens en hij is het zat om de manipulatie en machtsmisbruik van de hogere machten voor lief te nemen. Hij wil dat de mensen hun eigen regie kunnen voeren. Hij was niet happy met de verloving met Ophelia, maar gaandeweg begint hij te waarderen dat zijn verloofde niet zo'n meegaand poppetje blijkt te zijn. Ook de relatie tussen Ophelia en Thorn ontwikkelt zich dus. Waar in deel 1 niet eens sprake was van liefde en romantiek, begin je in deel 2 wederzijdse waardering en vertrouwen te bespeuren. Ze leren van elkaar en versterken elkaar. In deel 1 waren er zoveel onontdekte onderliggende relaties tussen de diverse personages, die in De Vermisten van Maneschijn verder uitgewerkt worden en dit zorgt zeker voor verrassingen. Geen enkel persoon lijkt te vertrouwen en iedereen moet constant op zijn hoede zijn. Alle interacties tussen de diverse personages en de gebeurtenissen zijn mysterieus en Christelle Dabos licht slechts langzaam stukjes van de sluier op en dit is echt boeiend om te volgen.

De Spiegelpassante reeks en ook weer deel 2 De Vermisten van Maneschijn is een complexe Young Adult reeks, waar in de eerste instantie romantiek niet de boventoon voert, maar politiek en machtsverhoudingen. Persoonlijk vind ik dat heerlijk verfrissend en boeiend. Ik geef De Vermisten van Maneschijn van Christelle Dabos, net als deel 1, dan ook 5 hartjes.

Recensie: De Vermisten van Maneschijn - Christelle Dabos

De spiegelpassante 2 - De vermisten van Maneschijn

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Deel 2 van Franse bestsellerserie De spiegelpassante, waarin Ophelia grotere gevaren dan ooit moet trotseren…

    Ophelia keert terug in De vermisten van Maneschijn, het tweede deel van De spiegelpassante-serie van Christelle Dabos. Na de gebeurtenissen in De ijzige verloofde wil Ophelia niets liever dan een rustig en teruggetrokken bestaan leiden. Maar haar leven op de vijandige ark Pool is meer in gevaar dan ooit… Als verloofde van de afstandelijke en raadselachtige Thorn zijn alle ogen op Ophelia gericht. Bovendien gebruikt Faroek, de machtige familiegeest van het Noorden, haar voor zijn eigen doeleinden: Ophelia kan namelijk met haar handen voorwerpen lezen en zo eeuwenoude geheimen achterhalen. Wanneer de ene na de andere invloedrijke hoveling spoorloos verdwijnt, raakt Ophelia opnieuw ongewild betrokken bij een opsporingsonderzoek. Langzaam maar zeker doorziet ze niet alleen de vele illusies die de ark rijk is, maar ontdekt ze ook de overdonderende waarheid… 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen