• onze waardering

Slow - Louise Franc RECENSIE

Recensie: Slow - Louise Franc

Gerechten die snel klaar zijn, zijn leuk. Maar soms heb je zin om eens lekker lang in de keuken te staan en te genieten van de gezellige geur van een pruttelend stoofpotje of de warmte van een heerlijk oven gerecht op een regenachtige dag.

In Slow neemt Louise Franc je mee in de wereld van langzaam gegaarde gerechten, bijzondere ovenschotels en heerlijke desserts. Met meer dan 140 recepten wijst ze je de weg in slow cooking en leert ze je genieten van zowel het eten als het koken zelf.

Slow is, zoals de titel al aangeeft, een kookboek waarin slowcooking centraal staat. De recepten zijn bedoeld voor momenten waarop je echt tijd wil nemen om in de keuken te staan en wil genieten van het bereiden van deze gerechten.

In haar boek verdeelde Louise Franc haar gerechten in negen hoofdstukken. Na de inleiding vind je recepten voor soep, groenten, vis en zeevruchten, gevogelte, varkensvlees, rundvlees, lamsvlees en wild, bijgerechten en desserts. 

Voor elk van deze gerechten werd er samengevat voor hoeveel personen het gerecht is en hoe lang de bereiding van het gerecht duurt. Aangezien het een kookboek is vol traag gegaarde gerechten, kan je rekenen dat de meeste gerechten minstens een uur innemen. Sommige recepten nemen enkele uren tijd in beslag voor de bereiding maar gezien het kookboek net draait om dit soort gerechten kan je dit uiteraard wel verwachten.

Toch is Slow hierdoor niet enkel geschikt voor dagen waarop je lekker lang in de keuken wil staan. Het boek bevat ook vele gerechten die je probleemloos op een weekdag kan klaarmaken en is daarom geschikt voor elke dag van de week.

De recepten in Slow zijn allemaal op een eenvoudige en duidelijke manier opgebouwd. Er worden geen ingewikkelde termen gebruikt en de stappen worden goed beschreven. Ook wordt elk recept begeleid door een foto waardoor je een duidelijk beeld krijgt van hoe het gerecht er uit hoort te zien.

Bij het doorbladeren van Slow zagen alle gerechten van Louise Franc er even lekker uit. Stuk voor stuk geven ze je zin om in de keuken te staan. Ik testte het recept voor de met paddenstoelen gevulde kipfilet met een knoflook-roomsaus en het recept voor de citroencheesecake met frambozentopping uit de oven.

Met paddenstoelen gevulde kipfilet met een knoflook-roomsaus 

Ik zag nooit eerder een recept waarbij kipfilet gevuld wordt en de foto van het gerecht zag er zo heerlijk uit dat ik veel zin kreeg om dit recept te testen. 

Dankzij de duidelijke stappen was het erg gemakkelijk om dit gerecht te bereiden. Gezien de bereidingstijd ongeveer een uur bedroeg was dit gerecht ook erg geschikt om op een weekdag te maken. 

De combinatie van de vulling samen met de kip viel erg in smaak. Door de bereiding in de oven was het spek heerlijk krokant en door de vulling was de kip lekker. Het verbaasde me hoe eenvoudig het was om dit gerecht te bereiden. Wat mij betreft is dit gerecht zeker voor herhaling vatbaar.

Citroencheesecake met frambozentopping uit de oven

Bij het zien van de foto van deze cheesecake liep het water me spontaan in de mond. Cheesecake is erg geliefd in ons gezin dus ik verheugde me er op om dit recept te testen.

Het eerste wat me opviel is hoe gedetailleerd de beschrijving van het recept is. Ik had meteen het gevoel dat er niets mis kon lopen als ik het recept goed zou volgen. Alle stappen zijn zorgvuldig beschreven en zeggen duidelijk wat je moet doen.

Omdat dit recept wel wat tijd in beslag neemt besloot ik deze taart in het weekend te maken. Zo had ik tijd genoeg om te genieten van mijn moment in de keuken.

Eens hij uit de oven kwam was het meteen duidelijk dat de cheesecake erg lekker zou zijn. Het wachten was dan ook erg moeilijk maar bleek dubbel en dik de moeite waard te zijn. Deze cheesecake was zonder twijfel de allerlekkerste cheesecake die ik ooit gegeten heb. Dit recept is vanaf nu mijn nummer 1 als ik nog eens cheesecake wil maken.

 

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. De recepten, de vormgeving en de originele recepten zijn stuk voor stuk troeven die Louise Franc uitspeelde om van slow een prachtig kookboek te maken. Ze toont dat een koken niet alleen om het resultaat draait maar ook om de bereiding zelf en geeft iedereen de kans om te genieten van zijn of haar tijd in de keuken.

Recensie: Slow - Louise Franc

Slow

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wanneer de dagen korten en de buitentemperatuur daalt naar winters, is er geen betere plek binnenshuis dan de keuken. Het is de perfecte tijd voor echt comfort food: rijk gevulde soepen, langzaamgegaard vlees en gevogelte, curry's, gegratineerde groenteschotels en meer. Van het fornuis en uit de oven: lekker koken en genieten.
    'Slow' biedt de beste hartverwarmende recepten: van dampende bonensoep en 'clam chowder', risotto met geroosterde pompoen en salie, vis in zoutkorst kalkoen met een vulling van cranberry's en chorizo, 'beef Wellington' en langzaamgegaarde lamsschouder op Griekse wijze.
    Van voorgerecht tot en met dessert is 'Slow' het ideale kookboek: met een praktische indeling en een keur aan internationale receptuur, van Indonesische rendang tot en met Yorkshire pudding. Van echte klassiekers als ossobucco met gremolata tot en met minder bekende gerechten als gekonfijte zalm met venkel en sinaasappel, inclusief bijgerechten.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen