• onze waardering

De witte tijger - Aravind Adiga RECENSIE

Recensie: De witte tijger - Aravind Adiga

Balram Halwai groeit op in het donker, in een arme wijk in het binnenland van India. Wanneer een welvarende zakenman uit Delhi hem inhuurt als chauffeur, krijgt Balram eindelijk een kans op succes. Delhi is een openbaring voor hem en overal ligt rijkdom voor het grijpen. Zijn uitzichtloze bestaan lijkt ten einde te zijn gekomen. Balram beseft dat er maar één manier is om boven zijn eigen kaste uit te stijgen: hij moet zijn baas vermoorden.

De witte tijger is als het ware een lange brief, die in diverse avonden geschreven is aan een minister. De hoofdpersoon geeft in deze brieven een kijkje in zijn leven, in het donker van India, die erin slaagt om via via als chauffeur te gaan werken bij een rijke familie in Delhi. Dit laat het grote contrast tussen arm en rijk zien in India, of zoals Balram het omschrijft, tussen het licht en het donker. Dit zorgt ervoor dat je een kijkje krijgt in het echte India. Je krijgt niet alleen een goed beeld van de hechte familiebanden, maar ook van het kastesysteem. Aravind Adiga heeft in De witte tijger dan ook een kritische kijk op de Indische samenleving.

Wanneer de hoofdpersoon, Balram, naar school gaat, krijgt hij van zijn meester de bijnaam 'de witte tijger'. De witte tijger is namelijk een uniek exemplaar van zijn soort: slim, ambitieus en wil de gang van zaken doorbreken. Dit zijn kenmerken die je dan ook zeker terug ziet bij de hoofdpersoon. Balram heeft voelt zich gevangen in zijn kaste, hij verlangt naar vrijheid. In een poging om de gang van zaken te doorbreken, leert hij autorijden en vermoordt hij uiteindelijk zijn baas, in de hoop een beter leven voor zichzelf te realiseren.

Hoewel De witte tijger in de ik-vorm geschreven is, is het soms lastig om je in te leven in de hoofdpersoon. Aravind Adiga laat je niet altijd goed zien wat er in het hoofd van Balram omgaat. Aravind Adiga heeft een vlotte manier van schrijven, maar hierdoor weet je soms niet helemaal welke kant het verhaal opgaat.

De witte tijger laat niet alleen Balrams worsteling met de realiteit zien, maar ook de onmogelijkheid van de laagste kaste om te profiteren van de groeiende economie in India. Door dit boek leer je India echt van de andere kant kennen en kom je erachter hoe lastig het is om het kastesyteem te doorbreken.

Recensie: De witte tijger - Aravind Adiga

De Witte tijger

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De witte tijger won de Booker Prize, en werd een wereldwijde bestseller. Nu is het boek verfilmd door Netflix.

    Balram Halwai is een man met vele gezichten. Hij is dienaar, chauffeur, filosoof en entrepreneur. En hij is een moordenaar. Balram groeit op in de binnenlanden van India en blijkt al snel het slimste jongetje van het dorp te zijn, maar zijn familie kan geen verdere scholing betalen. Wanneer een welvarende zakenman uit Delhi hem inhuurt als zijn chauffeur krijgt hij eindelijk een kans op succes. Delhi is een openbaring voor Balram: overal ligt rijkdom voor het grijpen en zijn uitzichtloze bestaan lijkt ten einde. Maar Balram beseft dat er maar één manier is om boven zijn eigen kaste uit te stijgen: hij moet zijn meester vermoorden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen