• onze waardering

Varkensribben - Amarylis de Gryse RECENSIE

Recensie: Varkensribben - Amarylis de Gryse

Als iemand passie heeft voor haar werk, dan is het Marieke. Ze werkt in een verzorgingshuis en is geliefd bij iedereen, van de bewoners tot aan het management. Maar achter deze façade gaat Mariekes grootste geheim schuil. Ze slaapt sinds haar jeugdliefde Blok haar uit huis heeft gezet in een huurauto aan de vaart. Ze heeft geen geld, is al haar kleren kwijt, en ondertussen begint de zomer steeds warmer te worden. Midden in deze hittegolf houdt ze haar hoofd hoog, tot ze zo diep valt dat er geen andere mogelijkheid meer is dan haar eigen prioriteiten op een rij te zetten.

De Gryse is een nieuwe naam op de markt, en maakt haar debuut met Varkensribben. Een vreemde titel die menig oog zal trekken, zeker in combinatie met de bijzondere cover. Uit de flap word je ook niet veel wijzer, maar wellicht wordt deze nieuwe tragikomedie daarom juist meer opgepakt. Terecht! Hoewel Varkensribben 'slechts' 224 pagina's telt boeit het van begin tot eind. Terugkomende motieven zijn Mariekes zorgzaamheid, haar loyaliteit, maar bovenal is het hoofdmotief één die iedereen kent in het dagelijks leven: eten. Want hoeveel invloed eten kan hebben op ons leven en onze emoties maakt de Gryse duidelijk vanaf het eerste hoofdstuk, waarin pijnlijk naar voren komt hoe leeg Mariekes leven is door de symboliek van de lege zak chips en de half opgegeten chocolade koekjes die uit haar auto stromen wanneer ze naar buiten stapt.

Dit is iets waarmee de Gryse je aan de hand neemt en je door het boek heen laat dwalen. Haar manier van beeldend vertellen is prachtig. Je ziet, voelt, en vooral ruikt alles wat ze je voorschotelt. En je eet uit de palm van haar hand. De ogenschijnlijk normale herinneringen van Marieke worden op een hartverscheurende manier op papier gezet, uitvergroot en zichtbaar gemaakt. Trauma is iets wat soms zo klein kan zijn, maar de Gryse brengt dit op de voorgrond met een rauw randje. Vervolgens weet ze goed over te brengen hoe dit kan nagalmen in het leven van alledag en hoe diep je hierdoor kunt zinken.

Vanuit een hutje in het bos schrijft de Gryse een intieme roman over nooit genoeg zijn en zelfontdekking. Ze zet zichzelf apart van de groep met haar debuut, op een manier die intrigeert. Zet je pannen maar vast op het vuur, want je kunt er niet omheen. Amarylis de Gryses Varkensribben smaakt naar meer.

Recensie: Varkensribben - Amarylis de Gryse

Varkensribben

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Marieke slaapt al dagen in een huurauto aan de vaart. Net toen ze de was wilde doen, zette haar jeugdliefde haar op straat. Ze raakte haar kleren kwijt, haar huis, en ook zichzelf. De zomer wordt steeds warmer. Ook in het rust- en verzorgingstehuis waar ze als verpleegster de ochtenddienst doet. Door problemen bij de verhuizing van het oude naar het nieuwe, modernere gebouw, blijft Marieke alleen met de bejaarden in de hitte achter. Maar zolang ze niet teveel nadenkt, komt alles wel goed. Niet aan gehaktballen denken. Niet aan de wegkwijnende bejaarden. Niet aan die ene bezoeker die ze naar zijn huis volgde. Niet aan hoe ze opgroeide. Niet aan worst met appelmoes. Niet aan pralines. Niet aan rauw vlees en noordzeesalade. Dan komt alles goed. Toch? 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Sleutel tot de wijsheid - Nora Roberts

 • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen