• onze waardering

De grand tour van Henry Montague - Mackenzi Lee  RECENSIE

Recensie: De grand tour van Henry Montague - Mackenzi Lee 

Henry Montague, ook wel Monty genoemd, kan niet wachten totdat zijn grand tour begint. Het was in de 18e heel gebruikelijk voor jongemannen van rijke komaf om Engeland voor een jaar te verlaten en door Europa te trekken. Samen vertrekt Monty met zijn zusje, een gouverneur (om een oogje in het zeil te houden) en zijn beste vriend Percy. Alleen heeft Monty hele sterke gevoelens voor Percy gekregen, maar hij weet niet zeker of deze ooit beantwoord zullen worden. Al trekkend door Europa groeien ze nog meer naar elkaar toe. Dat gaat ze niet al te gemakkelijk af, aangezien de drie worden opgejaagd omdat Monty zo nodig iets moest stelen. Als dat maar goed gaat... 

De grand tour van Henry Montague is een boek dat al een tijdje geleden in het Engels is uitgegeven, maar nu pas naar het Nederlands is vertaald. En dat is maar goed ook, want zoals de uitgever zich ook al afvroeg – zo staat in het begin van het boek: waarom is dit niet eerder vertaald?! De grand tour van Henry Montague is een heerlijk boek dat zich afspeelt in de 18e eeuw, maar fantastisch bij deze tijd past. Het boek neemt je mee door Europa, en eenmaal opengeslagen zal je niet meer kunnen stoppen met lezen.  

Het meest geweldige aan dit verhaal is nog wel dat het alle vooroordelen die je hebt over de 18e eeuw verscheurt. Stel je de 18e eeuw eens voor... en dat is nou juist hoe dit De grand tour van Henry Montague niet zal verlopen! Monty is onwijs goed neergezet door Mackenzi Lee. In het begin zal je wellicht niet goed weten wat je van Monty moet denken. Hij noemt zijn babybroertje 'Monster' en hij verkondigt trots dat hij verliefd op zichzelf zou worden als hij zichzelf tegen zou komen. Gedurende het boek vervagen al deze wellicht negatieve gedachten over Monty. Doordat hij op mannen valt is zijn leven héél zwaar geweest, zeker de relatie met zijn ouders. Je gaat echt om Monty geven, waardoor je niets anders kan dan van dit boek te gaan houden.  

Ook de andere personages zijn heerlijk om over te lezen, zoals Percy en Monty's zusje Felicity. Je kan ook niet anders dan van hen te gaan houden. Percy is niets anders te omschrijven dan 'een goede jongen'. Hij heeft zijn hart op de juiste plek en wilt altijd doen wat hem het beste lijkt voor Percy. Maar waar Monty en Percy soms wat zachtaardig of juist roekeloos kunnen zijn, is Felicity een echte bad ass. Het was interessant om te lezen dat van Monty wordt verwacht om een echte gentleman te worden, en dat van Felicity wordt verwacht dat ze een echte dame wordt. Alleen willen ze geen van beiden wat van ze verwacht wordt, en dat kunnen wij als lezers alleen maar beamen. Daarom was het zo interessant om hen te volgen.  

Naast het feit dat de personages zo fantastisch zijn, is het boek ook zo geweldig door het verhaal an sich. Mackenzi Lee laat haar lezers meenemen door Europa: van Parijs tot Venetië en van Barcelona tot Marseille. Ook voor lezers die normaal gesproken niet van historische fictie houden, is De grand tour van Henry Montague een heel fijn boek om te lezen, mede dankzij de reis door Europa en natuurlijk door de fantastische personages. Het verhaal zelf ook vermakelijk, omdat het trio achterna wordt gezeten nadat Monty ongevraagd iets heeft meegenomen van een ander. Hierdoor focust het verhaal zich niet enkel en alleen op de relatie tussen Monty en Percy, maar lees je hun groei naar elkaar tussen de regels door. Het boek eindigt als een standalone, maar toch volgen er – in het Engels – nog twee delen. Laten we dus hopen dat het tweede deel snel vertaald wordt! 

Recensie: De grand tour van Henry Montague - Mackenzi Lee 

De Montague-kronieken 1 - De grand tour van Henry Montague

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Al bij de geboorte was het duidelijk wat Henry 'Monty' Montague moest worden: een echte gentleman en een waardig erfgenaam voor de titel van zijn vader. Maar hoe hard Lord Montague ook probeert, het lukt hem niet om zijn zoon met diens verwerpelijke passies in het gareel te houden. Monty houdt van gokken, drank en seks.
  Als Monty met zijn beste vriend Percy vertrekt op hun grand tour door Europa, zoals gebruikelijk is voor alle jongemannen uit de Britse elite, weet hij dat dit de laatste maanden zijn van zijn vrije, hedonistische leven. Maar als de reis door Monty's roekeloze gedrag verandert in een schrijnende klopjacht, begint hij alles wat hij weet in twijfel te trekken.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

 • Ochtendgloren - Corina Bomann

 • Nora schrijft haar eigen verhaal – Annabel Monaghan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen