• onze waardering

Dingen die we toevertrouwen aan de wind - Laura Imai Messina RECENSIE

Recensie: Dingen die we toevertrouwen aan de wind - Laura Imai Messina

Als in 2011 de allesverwoestende tsunami het Japanse grondgebied bereikt, verliest Yui zowel haar moeder als dochter. Opeens staat ze er alleen voor. Ze heeft moeite met het verwerken van het verlies, totdat ze hoort over de speciale telefoon in de tuin Bell Gardia. Yui trekt de stoute schoenen aan en gaat op zoek naar deze speciale plaats. Onderweg ontmoet ze Takeshi. Ze zijn verbonden door hun verdriet. Kunnen zij, net zoals de vele anderen die de weg naar Bell Gardia afleggen, hun verdriet een plekje geven en het leven herontdekken?

Dingen die we toevertrouwen aan de wind is een bijzonder boek. Laura Imai Messina beschrijft zowel het rouwproces als de zoektocht naar geluk. Vaak zijn dit soort verhalen heel persoonlijk, treurig en emotioneel. Hoewel Dingen die we toevertrouwen aan de wind dat tot op zekere hoogte ook is, heeft Laura Imai Messina toch een andere wending aan het verhaal weten te geven. Dingen die we toevertrouwen aan de wind gaat over hoop. 

Het verhaal is vlot geschreven. Laura Imai Messina neemt de tijd om stil te staan bij het verdriet en de impact daarvan op het leven van Yui, de jonge radio deejay. Toch houdt ze tempo in het verhaal. Dit doet ze onder andere door de speciale opbouw van het boek. Om het hoofdstuk wisselt ze tussen het verhaal van Yui en een korte opsomming van bepaalde details. Hierdoor blijft het verhaal luchtig genoeg om niet te emotioneel beladen te zijn. Tegelijkertijd versterken die details de beeldvorming van de lezer. 

Dingen die we toevertrouwen aan de wind word vanuit de alwetende verteller verteld. Dat is een uitstekende keuze geweest. Door de alwetende verteller blijft het verhaal vlot en wordt het niet te persoonlijk. Dingen die we toevertrouwen aan de wind is geen verhaal dat geschreven is om de pijn van verlies uit te drukken. Het is ook zeker geen monoloog. Dingen die we toevertrouwen aan de wind leest namelijk echt als een verhaal. Er wordt toegewerkt naar een climax, de personages maken karakterontwikkelingen door en Laura Imai Messine weet met rake verwoordingen onuitgesproken gevoelens meesterlijk te verwoorden.

Toch is Dingen die we toevertrouwen aan de wind niet alleen het verhaal van Yui. Vele anderen komen naar Bell Gardia om hun eigen redenen. De tuin met de telefooncel staat symbool voor elke plek op aarde waar men zou kunnen spreken met de mensen die soms onbereikbaar lijken. Een plek die iedereen in zijn leven wel eens nodig heeft. Deze (algemene) insteek zorgt ervoor dat Dingen die we toevertrouwen aan de wind een breed publiek trekt.  

Kortom, het verhaal toont verdriet, zonder te persoonlijk te zijn. Het verhaal biedt hoop zonder belerend te zijn. Het verhaal biedt troost zonder te emotioneel te zijn. Maar vooral bewijst Dingen die we toevertrouwen aan de wind dat na regen zonneschijn komt, al duurt het wachten nog zo lang en zijn de twijfels nog zo groot.

Recensie: Dingen die we toevertrouwen aan de wind - Laura Imai Messina

Dingen die we toevertrouwen aan de wind

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Geïnspireerd door ware gebeurtenissen.

  Yui is een jonge vrouw die bij de tsunami van 2011 haar moeder en haar dochtertje is verloren, en sindsdien niet goed weet hoe ze verder moet met haar leven. Terwijl ze worstelt met haar verdriet, hoort ze het verhaal van een oude man die een kapotte telefooncel in zijn tuin heeft gezet. Op die plek lukt het mensen die een geliefde zijn verloren om met hen te communiceren via de wind en zo enigszins om te gaan met hun verlies. Terwijl het nieuws van de telefooncel zich verspreidt, komen mensen van steeds verder hierheen om met hun geliefden te kunnen "spreken'. Ook Yui besluit de reis te maken. Maar eenmaal daar, heeft ze niet de moed om de telefoon op te pakken. Maar ze blijft terugkomen, om de mensen te observeren die dat wel kunnen. Dan ontmoet ze Takeshi, een weduwnaar wiens dochtertje niet meer heeft gepraat sinds het overlijden van haar moeder…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Dit kunnen we van Sweet Magnolias seizoen 2 verwachten

 • Van Slag - Meghan Quinn

 • Recensie: Ring Fit Adventure | 4 hartjes

 • Chicklit.nl biedt met Storytel een maand gratis luisteren

 • Geheugenspel - Nina Verheij

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen