• onze waardering

Blauwdruk van geluk - Petra Kruijt RECENSIE

Recensie: Blauwdruk van geluk - Petra Kruijt

Als kamermeisje in een hotel in Amsterdam leidt Avy een weinig spannend leven. Maar ze heeft grote ambities; acteerambities om precies te zijn. En die komen ook niet zomaar ergens vandaan. Avy werd namelijk als Navy letterlijk geboren op het witte doek. Haar moeder, een pas ontdekte actrice, leefde zich zo in in haar eerste rol dat ze net als haar personage zwanger werd van een man die daarna uit beeld verdween. De film werd een succes en zowel moeder als baby werd beroemd. Voor Avy betekent die beroemdheid echter geen directe sleutel tot een eigen succesvolle acteercarrière. En vindt ze het misschien toch ergens niet stiekem belangrijker om ooit te ontdekken wie haar vader is?

Blauwdruk van geluk is de zevende roman van Petra Kruijt. Eerder schreef ze bijvoorbeeld De mannenmaker en Laat me jou zijn. Al haar verhalen kenmerken zich door het hoge feelgood-gehalte en wat dat betreft is Blauwdruk van geluk geen uitzondering. Avy is een toegankelijk personage, dat je makkelijk sympathiek vindt en het best gunt. Haar problemen zijn herkenbaar: ze zoekt naar haar plekje in het leven, worstelt met de relaties met de mensen om haar heen. Maar Avy blijft haar schouders eronder zetten en heeft een positieve kijk op de wereld.

Vooral die luchtigheid, ondanks dat Kruijt best serieuze onderwerpen aansnijdt zoals niet weten wie je vader is, maken Blauwdruk van geluk goed toegankelijk. Ook de schrijfstijl is ook prettig. Geen ingewikkelde taal, korte hoofdstukken; je glijdt door het boek heen. Daarbij is het leuk dat Kruijt soms een verrassende wending aan haar verhaal weet te geven. Zo leidt Avy's zoektocht naar haar vader niet tot een elkaar-in-de-armen-vliegen-ontknoping, en dat is ook wel eens verfrissend. Net als door de herkenbaarheid van de personages voelt het daardoor alsof je over het echte leven aan het lezen bent.

Misschien past daarbij dat de passie niet van de pagina's afspat, maar dat is toch jammer. Met Blauwdruk van geluk heb je een boek met een heel intrigerend uitgangspunt te pakken: Avy is opgegroeid op filmsets en nu op zoek naar haar eigen plek in de spotlights. Dat is in ieder geval wat er op de achterflap staat. Maar Kruijt lijkt even vergeten dit uit te werken, en denkt te kunnen volstaan met een paar hints naar Avy's jeugd. Ook waarom zij nu eigenlijk actrice wil worden, blijft in nevelen gehuld. En dat is jammer. Hierdoor blijft Avy, sympathiek of niet, een eendimensionaal personage. Ondanks haar zoektocht, een verleidingspoging, een affaire, romantiek, een carrièreswitch...

Ook tegenspeler Raoul, filmmaker en alleenstaande vader van een jong kind, blijft wat plat. Hij worstelt zeker met het een en ander, bijvoorbeeld zijn relatie met de moeder van zijn zoon, maar echt tot leven komt het niet. En dat een man die 's avonds honger heeft, zichzelf trakteert op een kopje thee met één chocoladekoekje erbij, onderstreept wel heel duidelijk dat er een vrouw achter zijn ontstaan zat. Blauwdruk van geluk is eigenlijk net zo braaf als dat ene koekje bij de thee. Ook één koekje kan lekker zijn, dus laat je vooral niet weerhouden ervan te genieten. Maar na de laatste kruimel blijft je dan wel achter met het gevoel dat je best meer op had gekund. En dan ga je toch op zoek naar die zak chips...

Recensie: Blauwdruk van geluk - Petra Kruijt

Blauwdruk van geluk

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een feelgoodroman vol humor, herkenbaarheid en hartverwarmende romantiek

  De feelgoodroman 'Blauwdruk van geluk' van Petra Kruijt gaat over de vraag: hoe word je wie je bent? Hoofdpersoon Navy werd geboren op het witte doek. Haar moeder ging namelijk zo ver met methodacting dat ze tegelijk met haar personage zwanger werd. De film werd een kaskraker, en de baby? Die werd in één klap beroemd. Navy's jeugd bestond uit huiswerk maken op de set, rodeloperfeestjes en het gevoel dat ze een accessoire was. Nu is Navy, die zichzelf liever gewoon Avy laat noemen, een twintiger die schoonmaakwerk doet in een hotel. Ze probeert daarnaast aan de bak te komen als actrice. Zonder succes, tot ze filmmaker Raoul ontmoet. Hij gelooft in haar. Maar is dat terecht? 'Blauwdruk van geluk' is een eerlijke feelgoodroman over bittere glamour. Dit is het zevende boek van Petra Kruijt, die onder meer bekend is van 'Liefde in de lucht' en 'Laat me jou zijn'.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Dit kunnen we van Sweet Magnolias seizoen 2 verwachten

 • Van Slag - Meghan Quinn

 • Recensie: Ring Fit Adventure | 4 hartjes

 • Chicklit.nl biedt met Storytel een maand gratis luisteren

 • Geheugenspel - Nina Verheij

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

Zoek in artikelen