• onze waardering

De makkelijke keuken - Karin Luiten RECENSIE

Recensie: De makkelijke keuken - Karin Luiten

Makkelijk en gezond, kwaliteit gegarandeerd  

Het kookboek De makkelijke keuken is geschreven door Karin Luiten. Voorheen heette dit kookboek Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Let dus goed op, heb je dit boek al in je bezit dan hoef je het kookboek de makkelijke keuken niet te kopen.  

Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken zoals soep, aardappel, pasta, kip, vlees, vis en vega. Maar naast al deze hoofdstukken staan er ook recepten in voor sauzen, toetjes, gebak en broodbeleg. Onder de naam van het recept staat duidelijk vermeld hoelang het duurt om het gerecht te bereiden, voor hoeveel personen het gerecht is en of het een voor-, hoofd- of bijgerecht is. Aan de rechterkant van de pagina staan handige tips die goed van pas komen bij de bereiding. Dit is een leuke en nuttige toevoeging aan de recepten.  

Naast hele leuke en lekkere recepten geeft het boek ook veel inzicht over de werkelijke inhoud van kant- en klaar maaltijden en pakjes en zakjes. Voor een hoofdstuk begint staan namelijk de producten en alle ingrediënten die hierin zitten. Dit zijn voornamelijk onbekende namen en codes zoals maltodextrine, smaakversterkers E330, E450i. Dit zijn vrijwel allemaal smaakversterkers of conserveringsmiddelen. Daarna volgt in het hoofdstuk het gerecht en de bereiding zonder al deze kunstmatige ingrediënten, maar met pure ingrediënten. Je maakt alle gerechten zonder pakjes en zakjes! De eerste gedachte zou dan kunnen zijn dat het bereiden van de maaltijden dan vast veel tijd kost, maar dit valt echt reuze mee. Je vraagt jezelf na het bereiden van de gerechten af waarom je dit niet veel eerder hebt gedaan. De recepten zijn toegankelijk en voor iedereen te maken, je hoeft niet veel kook- of bakervaring te hebben om een smakelijk gerecht op tafel te zetten.   

De bereidingstijd en voor hoeveel personen het gerecht bedoeld is staat duidelijk bovenaan het recept weergegeven. Er is ook een duidelijk onderscheid gemaakt tussen het aantal minuten van bereiden en het aantal minuten dat de ingrediënten in de pan of oven moeten. Hiermee weet je precies waar je aan toe bent. Het kookboek oogt wel wat onoverzichtelijk, het boek staat overvol met allerlei tekeningetjes, tips en variatiemogelijkheden in verschillende kadertjes. Er staat helaas niet van elk recept een foto afgebeeld.   

Nasi goreng  

Door de introductie van elk hoofdstuk met de ingrediënten in kant en klaar maaltijden word je gelijk gemotiveerd om eigenlijk alles te proberen. Je wordt benieuwd of de smaak echt overeen zal komen met het recept uit het pakje. Het is erg bijzonder om te merken dat je helemaal zonder kruiden en alleen de groenten deze smaak van de nasi krijgt. Er gaan allemaal verschillende groenten in die samen een mooi geheel vormen. Het is zeker een gerecht om nog eens te maken. De smaak van de nasi is echt veel lekkerder dan wanneer je een kruidenmix gebruikt. Het was nu veel minder zout. Je bent even bezig met het snijden van de groenten maar dit geeft ook wel weer veel voldoening als je het gerecht op tafel hebt staan. Met verse groenten leek het er toch net wat kleurrijker uit te zien.

Quiche caprese 

Op een regenachtige en donkere middag, had ik zin in een warme maar hartige maaltijd, het werd de caprese quiche. Voor deze quiche moet je de tomaatjes een beetje uitknijpen, dit neemt best wat tijd in beslag maar is zeker de moeite waard want anders is de quiche erg nat. De smaak van de tomaten is erg intens, dit komt ook door het toevoegen van half gedroogde tomaatjes. Zoek deze ook echt even in de winkel deze zijn minder sterk en zachter van smaak dan de gebruikelijke zongedroogde tomaten.

De quiche moet langer in de oven dan staat vermeld. Na de aangegeven bereidingstijd zijn de eieren nog niet voldoende gestold. Ik heb er zeker nog 10 minuten bij gedaan. Er staat duidelijk beschreven dat je paneermeel onderop de bodem moet strooien om te voorkomen dat de taart te nat wordt. Ondanks de paneermeel en het uitknijpen van de tomaatjes was de taart nog best wel nat. De mozzarella heeft hier ook een grote invloed op. Maar desondanks was de smaak erg lekker. De quiche is voor 6 personen bedoeld, met 6 personen heb je een stukje per persoon. Na het proeven van de quiche zou je graag meer dan 1 stukje willen. Voor 6 personen is de taart dus wel wat weinig. Wanneer je hem met 2 personen eet, heb je nog een mooi stuk over voor de lunch op de volgende dag en dat is zeker geen straf. Hij smaakt een dag later nog even lekker.   

Beide gerechten waren zo lekker en simpel om te maken dat je je echt afvraagt waarom je nog kant en klare zakjes of een kant en klare hartige taart koopt. Dit is precies de bedoeling van Karin Luiten. Haar missie is zeker geslaagd! Het kookboek De makkelijke keuken verdient daarom ook zeker 5 hartjes. Het is een zeer uitgebreid kookboek met veel uiteenlopende recepten. Je vindt het recept voor een groentecurry, maar ook voor roze koken. Zoveel verschillende uiteenlopende variaties zijn er te vinden in dit boek. Met het boek De makkelijke keuken is kookplezier gegarandeerd. 

Recensie: De makkelijke keuken - Karin Luiten

De makkelijke keuken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Everseller van Koken met Karin nu met compleet nieuw design en fotografie. Met meer dan 200 toegankelijke recepten die altijd lukken.

  Gezond en lekker koken was nog nooit zo makkelijk. Het recept is oersimpel; gooi alle pakjes en zakjes de deur uit en ga zelf aan de slag. Terug naar gewoon gezond eten zonder gedoe. Leef lekkerder en voel je beter zonder al die poedermixen en kant-en-klaargerechten vol zout, suiker en smaakversterkers. In dit compacte basiskookboek (voorheen Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek) staan alle populaire kookklassiekers handig bij elkaar, maar dan zelfgemaakt. Van erwtensoep tot boeuf stroganoff, van kip tandoori tot Hollandse stamppotjes, van roze koeken tot pindakaas. Maak het zelf! Want het leven is te kort om niet lekker te eten.

   

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Dit kunnen we van Sweet Magnolias seizoen 2 verwachten

 • Van Slag - Meghan Quinn

 • Recensie: Ring Fit Adventure | 4 hartjes

 • Chicklit.nl biedt met Storytel een maand gratis luisteren

 • Geheugenspel - Nina Verheij

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen