• onze waardering

Vrij uitzicht - Anya Niewierra RECENSIE

Recensie: Vrij uitzicht - Anya Niewierra

Na het overlijden van haar moeder en de breuk met haar man vertrekt zakenvrouw Tess Clement naar Zuid-Frankrijk. Ze wil daar een oude liefde opzoeken maar schrikt wanneer haar oude dorp Mosset nog steeds in de ban blijkt van een serie raadselachtige verdwijningen van vrouwen. Ook het vaste voornemen van de succesvolle zakenvrouw om het oude chateau als luxe appartementsgebouw te ontwikkelen, zet de verhoudingen op scherp. 

Anya Niewierra heeft met Vrij uitzicht een intrigerende thriller neergezet. Het boek telt 442 pagina's. Hoewel de spanning langzaam wordt opgebouwd volgen de onheilspellende gebeurtenissen elkaar in een aangenaam tempo op en houden ze de vaart in het verhaal. Het boek is zeker de naam thriller waard.

Vrij uitzicht wordt verteld vanuit twee perspectieven. Enerzijds is er het hoofdpersonage Tess. Wanneer zij aan het woord is, wordt er een standaard lettertype gebruikt en wordt het hoofdstuk aangeduid met een gewoon cijfer. Het tweede perspectief, van de grote onbekende, wordt aangeduid door een cursief lettertype en het gebruik van Romeinse cijfers. Langzaam groeien de twee verhaallijnen naar elkaar toe, tot een verrassende climax op het einde.

De auteur Anya Niewierra heeft een beeldende schrijfstijl. De omschrijvingen van het dorpje en haar inwoners zijn sprekend. De manier waarop ze het kasteel en de setting beschrijft, zorgen ervoor dat je als lezer het gevoel hebt zelf op het domein te staan en alles vanop de eerste rij mee te volgen. Anya Niewierra heeft een eenvoudige doch levendige schrijfstijl. De korte zinnen zorgen ervoor dat het verhaal vlot leest. Het neerschrijven van gedachten zoals 'Domme trut' na een botsing met haar auto trekken je mee in het verhaal. Door getuige te zijn van haar gedachten krijg je steeds meer sympathie voor het hoofdpersonage.

In Vrij uitzicht is Anya Niewierra erin geslaagd een goed evenwicht te vinden tussen het uitweiden over bijvoorbeeld de karakters van de personages en het bewaken van de grenzen. Hierdoor zijn er geen overdreven langdradige passages over plaatsen of personen en blijft je interesse gewekt. Je wil blijven verder lezen.  

Voor de cover van het boek had een andere foto, mysterieuzer, gepaster geweest. Wanneer je het boek ziet liggen in de boekenhandel verwacht je, op basis van de cover, niet dat het hier gaat om een thriller.

Vrij uitzicht is een meeslepend verhaal, absoluut een geslaagd debuut in de wereld van de thrillers.

Recensie: Vrij uitzicht - Anya Niewierra

Vrij uitzicht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Van de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2020: 25 jaar na de verdwijning van een jonge vrouw, keert Tess terug naar Mosset om de confrontatie met haar duistere verleden aan te gaan.

  De succesvolle zakenvrouw Tess Clement keert na 25 jaar terug naar het Zuid-Franse bergdorp Mosset waar zij ooit betrokken was bij een raadselachtige verdwijning.
  Haar besluit om het eeuwenoude chateau als vastgoed te ontwikkelen zet de verhoudingen in Mosset al snel op scherp. Zeker als de mysterieuze kasteelbewoner haar leven binnendringt. Beetje bij beetje wordt een aangrijpend familiedrama blootgelegd dat de sleutel tot de verdwijningen vormt.
  Er ontstaat een wreed kat-en-muisspel, waardoor Tess uiteindelijk ervaart dat er een diepe kloof gaapt tussen haar herinneringen van toen en de werkelijkheid van nu.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Dit kunnen we van Sweet Magnolias seizoen 2 verwachten

 • Van Slag - Meghan Quinn

 • Recensie: Ring Fit Adventure | 4 hartjes

 • Chicklit.nl biedt met Storytel een maand gratis luisteren

 • Geheugenspel - Nina Verheij

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen