• onze waardering

De Cock en de schim uit het verleden - Peter Römer RECENSIE

Recensie: De Cock en de schim uit het verleden - Peter Römer

Razend spannende nieuwe aflevering in serie De Cock

De aanhang van De Cock met  c o c k heeft een nieuw moment om zich te verheugen. Peter Römer, die in 1910 na het overlijden van Appie Baantjer zijn serie voortzette, levert met De Cock en de schim uit het verleden een nieuw bewijs van zijn gave om spannende thrillers met korte hoofdstukken en een verrassende cliffhanger. De finale waarin je als lezer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet.

Dat is zeker ook in deze aflevering het geval. Dertig jaar na het overlijden van één van de broers van tweeling vindt men achter een muur een ingemetseld lijk. Daarmee is diens verdwijnen dus opgelost. Zo denkt iedereen behalve De Cock. Zijn overtuiging dat het anders zit neemt toe wanneer de andere helft van de tweeling van de trap valt en op raadselachtige wijze in het ziekenhuis komt te overlijden. Collega Dick Vledder vraagt zich af waarom De Cock zijn tijd nodeloos verdoet, maar begrijpt gaandeweg dat er toch voor recherche iets te halen valt.

De reeks verdachten zwelt aan. De Cock serveert ze af en voert ze op. Het laat je niet los; de dwang om er achter te komen hoe de rechercheur er dit keer weer uitkomt, valt niet te bedwingen. Römer bindt de lezerschare aan zich door het door Baantjes gesponnen patroon in stand te laten, compleet met de cognac van Smalle Louitje, het onhandig gooien van een hoed naar de kapstok en de ruzies met zijn superieur Buitendam Hij zou ook wel van Lotje getikt moeten zijn om deze hechting met de fans los te laten.

Met de constatering dat Römer de kunst heeft afgekeken doe je de schrijver schromelijk tekort. Hij geeft de gekende reeks een eigen invulling, toont zich een meester van de plot. Garanties voor een avond leesplezier en uitzien naar de volgende aflevering. In 76 authentieke verhalen legde Baantjer, de traditionalist uit Urk, de loper uit. Römer is inmiddels aan het schaven van de 89ste uitgave in de reeks. De hunkering is er dat het uiteindelijk flink in het honderd gaat lopen.

Recensie: De Cock en de schim uit het verleden - Peter Römer

Baantjer 88 - De Cock en de schim uit het verleden (deel 88)

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Achter een muurtje in een huis aan het Vondelpark vindt men het lijk van een man die 30 jaar geleden vermist werd. De Cock onderzocht indertijd deze zaak en wordt nu wederom voor een raadsel gesteld.

  In De Cock en de schim uit het verleden (Baantjer deel 88) wordt de Amsterdamse rechercheur De Cock van Bureau Warmoesstraat geconfronteerd met een zaak van 30 jaar geleden.

  De Cock wordt naar een huis aan het Vondelpark geroepen. Een makelaar heeft achter een muurtje een dichtgemetselde ruimte gevonden, waarin een geraamte is aangetroffen. Dit brengt De Cock 30 jaar terug in de tijd, toen hij met zijn toenmalige maat Andy Ruiter de vermissing van Lucas Kallenbach onderzocht, in datzelfde statige pand, waar Lucas met zijn broer Richard woonde.

  De vermissing is opgelost, maar de zaak is hiermee niet afgesloten, want wie heeft Lucas vermoord? De excentrieke Richard woont nog steeds in het huis, maar is na een val van de trap buiten bewustzijn, wat het er voor De Cock niet gemakkelijker op maakt...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen