• onze waardering

Bevroren goud - Cilla & Rolf Börjlind RECENSIE

Recensie: Bevroren goud - Cilla & Rolf Börjlind

Wanneer in de bergen door het smelten van het ijs het lichaam van een man wordt ontdekt, gaat rechercheur Olivia Rönning naar de plaats van de misdaad. Onderweg stort door slecht weer de helikopter waarmee ze reist neer. Ze kan geen contact leggen met de buitenwereld, maar weet een verlaten huisje te bereiken. Toch blijkt ze niet alleen te zijn op de berg komt haar leven in gevaar wanneer er op haar wordt geschoten. Wanneer de gepensioneerde Tom Stilton hoort wat er aan de hand is, keert hij terug uit Thailand om mee te helpen met het onderzoek.

Bevroren goud is het zesde deel in de reeks rond Olivia Rönning & Tom Stilton van het Zweedse echtpaar Cilla & Rolf Börjlind. De boeken werden in meer dan 21 landen uitgebracht. Het duo schrijft naast thrillers ook scenario's voor film en televisie.

Het is vooral Olivia Rönning die in dit boek de show steelt. Ze stoot niet alleen op een zaak die bepaalde mensen liever verborgen hadden gehouden, maar ook haar relatie ervaart moeilijkheden. Lucas heeft immers niet het meest vanzelfsprekende karakter. Dit gedeelte wordt in Bevroren goud misschien wat te lang uitgesponnen. De zaak waaraan gewerkt wordt, is dan ook vele malen interessanter dan het liefdesleven van de rechercheur. Auteurs Cilla & Rolf Börjlind weten gelukkig hoe ze spanning moeten brengen en beperken zich niet tot het koude noorden, maar laten de wortels van de zaak reiken tot in Afrika. De plot zit stevig in elkaar, al komt er op een bepaald moment wel wat druk te staan op de geloofwaardigheid, zeker naar het slot toe. Wie zit te wachten op duidelijkheid zal alleszins moeten wachten tot de laatste bladzijden, pas dan komt alles aan het licht.

Wat betreft schrijfstijl is het prettig lezen. De gebeurtenissen worden boeiend beschreven en het taalgebruik is zowel filmisch als toegankelijk. De actiescènes zijn heerlijk om te lezen en versterken de spanning. Dit is een grote sterkte van de reeks en bij Bevroren goud is dat niet anders. Korte hoofdstukken bevorderen bovendien het tempo. Er wordt gespeeld met perspectief en vertellers, wat zorgt voor de nodige afwisseling. Cilla & Rolf Börjlind kiezen zoals steeds voor een duidelijke karaktertekening van de personages en de vertrouwdheid van het duo Rönning en Stilton. Ook nevenpersonages zoals Minken en Abbas doen mee en geven het verhaal wat extra herkenbaarheid.

Bevroren goud gaat niet alleen over moord. Milieuschandalen, familiegeheimen, psychologische problemen en een conflict uit het verleden passeren allemaal de revue. Ondanks het einde dat tamelijk onverwacht is en daardoor wat aanpassingsvermogen vraagt van de lezer, is het een stevige thriller geworden die bijdraagt aan de kwaliteit van de hele serie.

Recensie: Bevroren goud - Cilla & Rolf Börjlind

Rönning & Stilton - Bevroren goud

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De zesde Rönning & Stilton-thriller, van de auteurs van SPRINGVLOED. Topkwaliteit uit Zweden.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen