• onze waardering

Het Ministerie van oplossingen en de Zilverjongen - Sanne Rooseboom RECENSIE

Recensie: Het Ministerie van oplossingen en de Zilverjongen - Sanne Rooseboom

Het Ministerie van oplossingen en de Zilverjongen is het vierde deel in deze serie van schrijfster Sanne Rooseboom. Het Ministerie van oplossingen bestaat al heel erg lang en opereert wereldwijd om mensen die in de problemen zitten te helpen. En niemand mag weten dat dit ministerie bestaat, dus alle operaties moeten in het strengste geheim gebeuren.

In dit verhaal moet Ralph geholpen worden. Ralph is een etterbak; hij is agressief en erg onaardig. Toch wordt hij geholpen, want zo staat het in de reglementen van het Ministerie van oplossingen. En het mooie aan dit ministerie is dat de personen niet door hebben dát ze geholpen worden.

Sanne Rooseboom heeft met dit vierde boek over het Ministerie van Oplossingen weer een verhaal neergezet waar de kinderen van zullen smullen. Het roept verschillende emoties op, waardoor je het boek in wordt gezogen en vooral alleen maar verder wilt lezen. Het is spannend, mysterieus en ook grappig op z’n tijd. Het gegeven van het Ministerie van oplossingen is natuurlijk pure fantasie, maar Rooseboom heeft het zeer realistisch geschreven.

De Nederlandse tak van het Ministerie bestaat uit de kinderen Nina, Ralf, Alfa en Kai en uit de bejaarde dames mevrouw Vis en Tirza. Met name de elfjarige Nina baalt als een stekker dat ze in actie moet komen voor de pestende puber Ralph. Helemaal als blijkt dat deze knul ook nog eens de zoon is van de vijand. Rooseboom maakt met dit verhaal duidelijk dat je altijd je afspraken na moet komen, beloofd is namelijk beloofd. En het gedrag van Ralph komt ergens vandaan. Er zit altijd een verhaal achter het gedrag van iemand. Oordeel dus niet te snel. En hoe mooi is de boodschap: help elkaar, desnoods anoniem! De schrijfster heeft deze gegevens heel mooi verwerkt in dit vlot te lezen boek.

Deel 4 van de serie is onafhankelijk te lezen. Je hoeft dus niet de eerdere delen gelezen te hebben om het verhaal te kunnen volgen. Rooseboom legt aan het begin de werking van het Ministerie nog weer uit, dus als ‘leek’ zit je in no-time lekker in het verhaal. Ook de begrijpelijke taal en de spanning die wordt opgebouwd met de nodige dosis humor dragen hier aan bij. In dit deel zet het Ministerie zelfs een schaduwzaak in om Jack de Zilverman om de tuin te leiden. Het verhaal is opgedeeld in korte hoofdstukken wat de vlotte leesbaarheid ook zeker bevordert.

Het Ministerie van oplossingen en de Zilverjongen bevat veel dialogen en zelfs chatberichten. Hierdoor kom je als lezer veel te weten over de gedachten en gevoelens van de hoofdpersonen. Het Ministerie is natuurlijk mysterieus, maar de plaatsen waar het boek zich afspeelt zijn bekend. Hierdoor zullen kinderen zich gemakkelijk kunnen identificeren met dit verhaal, ondanks dat het over iets gaat wat (helaas) niet bestaat.

Het Ministerie van oplossingen en de Zilverjongen is een heerlijk boek, dat vlot leest. Het heeft alles wat een kinderboek nodig heeft: fantasie, spanning en een vleugje humor. Een aanrader voor zowel jongens als meisjes vanaf een jaar of 10.

Recensie: Het Ministerie van oplossingen en de Zilverjongen - Sanne Rooseboom

Het Ministerie van Oplossingen 4 - Het ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    We helpen iedereen, niet alleen wie je aardig vindt. Dat is een van de strenge regels van het eeuwenoude Ministerie van Oplossingen, dat anoniem de problemen van andere mensen oplost. Maar in de praktijk valt die regel Nina niet mee. Want het Ministerie wil de problemen van Ralf oplossen, en Ralf is een agressieve pestkop.

    Ralf is ook een jongen die klem zit in de vechtscheiding van zijn ouders. Het gaat slecht op school, hij slaat kinderen op het voetbalveld en hij voelt zich nergens thuis. De leden van het Ministerie, Alfa, Ruben, de oude dames Vis en Tirza, zien hoe het steeds slechter met Ralf gaat en besluiten dat ze hem moeten helpen. En Nina? Nina doet mee. Met tegenzin. Tot ze Ralfs tante ontmoet, de dwarse Dewi met haar paarse hanenkam. En tot ze erachter komt wie Ralfs vader is…

    Het Ministerie van Oplossingen staat voor misschien wel het lastigste probleem tot nu toe: hoe help je iemand die je eigenlijk helemaal niet mag?

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen