• onze waardering

Negentig seconden - Vannessa Thuyns RECENSIE

Recensie: Negentig seconden - Vannessa Thuyns

Eigenlijk heeft een vrouw niet meer dan negentig seconden nodig om te weten wat ze van haar date vindt. Zo heeft ook Yara zeker niet meer dan die anderhalve minuut nodig. Als single - voor al een veel te lange tijd - wordt ze telkens door haar vriendin gekoppeld en gaat ze op dates die ongelooflijk tegenvallen. Als ze dan ook nog eens op non-actief wordt gezet bij het bedrijf waar ze voor werkt (en ook nog eens mede-eigenaar van is), wordt ze toch  nog benaderd door een van haar klanten om stiekem voor hen te werken. In plaats van haar welverdiende rust te pakken vertrekt ze naar haar moeder op de Veluwe en pakt het veeleisende project op. En dat is natuurlijk niet zonder gevolgen.

Wauw, allereerst moet er gezegd worden dat ook deze veelzijdige schrijfster een echte alleskunner is. Niet alleen deed zijn mee met The Voice of Holland, ze heeft ook al vele feelgoodromans geschreven, zoals Knetterverliefd (2019) en Vakantievlinders (2020). En dat is nog niet alles: ze geeft Nederlandse les aan nieuwkomers in Amsterdam. Haar nieuwste boek is Negentig seconden.

Het verhaal over Yara die veel te veel van zichzelf vraagt, is zeker herkenbaar voor veel mensen. Vannessa heeft dit zo goed beschreven dat je je afvraagt of er niet een stukje van haar eigen levenservaring in zit. Je volgt Yara die zelf totaal niet doorheeft dat ze écht even rust moet nemen. Totdat haar vriendin - en mede-oprichter - van het bedrijf haar verplicht verlof geeft. Ze maakt nou eenmaal fouten én ook klanten klagen over haar. Haar onbegrip dat ze verlof moet nemen en dat ze in een zwart gat valt is helemaal van deze tijd en voor veel Millennials vast zeer herkenbaar. En natuurlijk niet te vergeten: de sluimerende stress die we vast allemaal wel kennen: een heerlijk actueel onderwerp.

Vannessa Thuyns heeft een fantastische schrijfstijl: ze neemt je mee in haar vrolijke en positieve tekst. En wat helemaal geweldig is dat je in de gedachten van Yara kan volgen. Haar gedachtegang is vol met humor en af en toe heerlijk klagerig over bijvoorbeeld een klant, haar vriendin of een date. Je smult hiervan tijdens het lezen.

Als Yara eindelijk tijd voor zichzelf neemt, wordt ze een nog leuker personage. Eigenlijk kun je ook nog veel leren van het verhaal, als je zelf in een soortgelijke situatie zit, want wanneer Yara meer en meer zichzelf terugvindt, wordt ze een nog leuker mens én dan vooral voor zichzelf - en stiekem ook een beetje voor jou, als lezer. Deze verborgen boodschap is heel duidelijk in Negentig seconden. Je leert te beseffen wat er daadwerkelijk toe doet in het leven en Yara neemt je daar aan de hand in mee.

En eind goed, al goed? Ook het einde zorgt nog voor een verrassing en bevat nog een prachtige twist die je niet kunt voorspellen. Geen einde die je al vanaf de eerste pagina had zien aankomen dus. De hoofdstukken zijn niet lang en met de vlotte en grappige schrijfstijl, vlieg je door Negentig seconden heen.

Negentig seconden is gewoon écht heel leuk. Het zou zo geschreven kunnen zijn door Jill Mansell, maar nee, het is gewoon geschreven door iemand uit ons eigen kikkerlandje. Iemand die zo kan schrijven dat je heerlijk sarcastische humor kunt verwachten en ze je helemaal meeneemt in echt actuele problemen van alle millennials en workaholics.

Recensie: Negentig seconden - Vannessa Thuyns

Negentig seconden

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Een vrouw heeft niet langer dan negentig seconden nodig om haar date te beoordelen. Na anderhalve minuut weet ze al of die persoon een blijvertje is. (Brits onderzoek, 2012) Yara leeft voor cijfers, formules en haar succesvolle accountancybedrijf, dus wanneer ze na een grote fout wordt gedwongen een time-out te nemen, komt dat keihard aan. In alle paniek bedenkt ze een list: in plaats van te vertrekken naar een verre vakantiebestemming rijdt ze met haar laptop en een koffer vol dossiers naar de Veluwe. Hiermee doet ze immers haar moeder een gunst en kan ze in alle rust stiekem blijven werken om haar fout te herstellen. In haar ogen is dit een absolute win-winsituatie. Eenmaal daar zorgen veeleisende klanten, een betweterige huisgenoot, een koppige hond en een flirtgrage bruidegom voor de nodige stress en afleiding. Verliefd worden is al helemaal geen optie. Maar dan komt Yara erachter dat er toch een waarheid zit in die “negentig seconden”-formule… NEGENTIG SECONDEN is een feelgoodroman over beseffen wat er werkelijk toe doet in het leven.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Sleutel tot de wijsheid - Nora Roberts

 • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen