• onze waardering

Aurora - Luis Landero RECENSIE

Recensie: Aurora - Luis Landero

Luis Landero is een grote naam in Spanje, maar bij ons moet de grote doorbraak nog komen. Met Aurora zet hij alvast een stap in de goede richting. Het is zijn negende roman en een wervelende vertelling over de lotgevallen van een familie, of eerder het relaas van de lotgevallen van een schoonfamilie, met al zijn duistere kantjes, onhebbelijkheden, rancunes en jaloezie. Spilfiguur in het verhaal, of eerder verteller, is Aurora. Zij wordt gezien als het luisterend oor van haar hele (schoon)familie. De roman speelt zich af in de vier uur dat Aurora, onderwijzeres in een dorpsschooltje, in haar klas mijmert over de gebeurtenissen van de voorbije zes dagen tot ze om 20 uur door de conciërge wordt aangemaand naar huis te gaan. Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van haar schoonmoeder wil haar man Gabriël een familiefeest geven. Wat volgt is het relaas van zes dagen openhartige telefoontjes, mails en berichten van de moeder en zussen van Gabriël en een inzicht op de stukgelopen onderlinge relaties. Na de vroege dood van hun vader werd oudste dochter Sonia verplicht haar studies op te geven en werd ze als 15-jarige uitgehuwelijkt aan de twintig jaar oudere speelgoedhandelaar Horacio, die er een zeer duistere en perverse levensstijl op nahoudt. Ook tweede dochter Andrea werd gefnuikt in haar toekomstdromen door haar moeder. Noch een muziekcarrière, nog een godsdienstige richting werden haar lot. Ze bleef ongelukkig smachtend naar de man van haar zus. Alleen het jongste kind Gabriël, in de ogen van de zussen  het lievelingetje, kreeg alles, werd filosoof en werd gelukkig.

Landero is een stilist pur sang. Alles wordt beschreven vanuit het standpunt van Aurora. Soms is het wat verwarrend wie nu aan het woord is, maar dat draagt juist bij tot de speelsheid en lichtheid van de onophoudelijke klaagzang van alle familieleden. Landero gebruikt soms heel lange zinnen, maar nooit doen ze onnatuurlijk aan. De lezer krijgt een heel duidelijk beeld van de personages door de vele gesprekken. Niet alleen het uiterlijke, maar ook de innerlijke wereld en de zware psychologische gevolgen daarvan worden zeer goed uitgediept. Door iedereen met Aurora te laten spreken, krijgt de lezer zeer veel afwisseling en blijft het verhaal spannend en uitnodigend. Soms is het moeilijk na te gaan wie je moet geloven en wat de ware toedracht is. Het geheel doet sterk denken aan Vinterbergs Festen, waarin oude familierelaties en onderliggende spanningen ineens bovendrijven. Ook Landero slaagt erin om dit onderdeel fantastisch en op een unieke manier te beschrijven. Iedereen kan zich wel identificeren met de familiale problemen en spanningen. Schrijnend is wel de positie van Aurora zelf, die het luisterend oor is van iedereen, maar zelf nergens terecht kan en dat wreekt zich natuurlijk aan het eind.  Landero zet zich hiermee zeker op de literaire kaart. Zijn dubbele troef, spannende vertelling en wervelende stijl, smaakt naar meer.

Recensie: Aurora - Luis Landero

Aurora

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Aurora is getrouwd met Gabriel en vanaf het moment dat ze zijn familie leerde kennen, is ze niet alleen het luisterend oor voor hem, maar ook voor haar schoonmoeder en twee schoonzussen. Ze heeft er bijna een dagtaak aan om ieders leed en verhalen aan te horen - over elkaars tekortkomingen en het gebrek aan begrip bij de ander. Tegelijkertijd willen ze maar één ding, en dat is zichzelf kunnen zijn. Maar zoals dat in families gaat, kunnen ze zich niet van elkaar losmaken.
    Op een goede dag besluit Gabriel, het zondagskind in de familie, om een familiediner te organiseren ter gelegenheid van zijn moeders tachtigste verjaardag. Eigenlijk vindt niemand dat een goed idee, zelfs zijn moeder niet. Aurora probeert Gabriel van zijn plan af te brengen, bang dat zijn goedbedoelde poging om de familie weer bij elkaar te brengen, slecht zal aflopen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen